Για τον Βαγγέλη και τον «σχολικό εκφοβισμό»

by

GiakoumakisΕδώ και περίπου ένα μήνα(06/02) έχει γίνει γνωστή η υπόθεση του εξαφανισμένου παιδιού από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, κρητικής καταγωγής. Ο Βαγγέλης είχε υπάρξει ένα παιδί κατάλληλο για να κάνουν τα σαδιστικά και μισανθρωπικά τους αστεία ομάδα συμφοιτητών του οι οποίοι του έκαναν την ζωή κόλαση καθημερινά. Αντιδρούσε σε αυτά με ένα τρόπο ο οποίος τους προκαλούσε τον γέλωτα και τους εξερέθιζε να τα συνεχίζουν.
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά οικεία σε πολλούς από εμάς των νεότερων γενεών, εφόσον έχουμε δει το μακάβριο έργο αυτό να παίζεται επανειλημμένως με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, σε χαμηλή ή πιο αυξημένη ένταση.

Οι «εκφοβιστές», δηλαδή οι πρωταίτιοι του «σχολικού εκφοβισμού» ήταν συνηθέστατα οι «εξυπνάκηδες», οι trendy, αυτοί που ανήκαν σε κλίκες αδιαμφισβήτητης αξίας και εξουσίας μέσα στους διάφορους, σχολικούς και άλλους, χώρους. Οι εκφοβιζόμενοι ήταν πάντα αυτοί που δεν ανήκαν σε αυτές τις κλίκες και περνιούνταν για ανυπεράσπιστοι, μικρής κοινωνικής επιρροής και εξουσίας και χαμηλής αντιληπτικής ικανότητας. Αυτούς λοιπόν τους περιθωριοποιούσαν, ενεργά ή μη, τους αποκαλούσαν με διάφορα υποτιμητικά ονόματα, τους έκαναν περίγελα, τους διαπόμπευαν, τους περιέπαιζαν, τους έκαναν χυδαίες φάρσες κτλ Ήταν οι εκφοβιζόμενοι μεταξύ άλλων τα «μπάζα», τα «φυτά», οι για διάφορους και εξαιρετικής ποικιλότητας λόγους απορριπτέοι και μισητοί. Αυτό το πιστοποιούν σήμερα και διάφορες κοινωνιολογικές έρευνες. Ο σχολικός εκφοβισμός, σύμφωνα με γνώμες πιο ειδικών, είναι πολλές φορές συμπλήρωμα της γονεϊκής αδιαφορίας. Η αδιαφορία αυτή είναι άλλωστε σύμφυτη της υπερπροστατευτικότητας, οίησης, κατίσχυσης και κατεξουσιασμού και όχι της υποστήριξης, απροϋπόθετης αγάπης, αυτής που θα έπρεπε να έχει ένας πραγματικός αγωνιζόμενος Χριστιανος γονέας. Επίσης, ως κοινωνικό φαινόμενο νομίζω ότι πρέπει να το στοιχήσουμε από πολλές απόψεις στην ίδια σειρά με την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε εμάς που διαβάζουμε Πατερικά κείμενα, το φαινόμενο αυτό μας φαίνεται πως υπήρχε τουλάχιστον από τον 4ον μ.Χ. αιώνα, τότε που ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Μέγας Βασίλειος σπούδαζαν στην Αθήνα μαζί. Υπήρχε τότε μια ειδική και σκληρή «δοκιμασία» που επεφύλασσαν οι «παλαιοί» σπουδαστές στους πιο νέους. Ο Άγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει σε γραπτά του πως κατάφερε να πείσει τους συσπουδαστές του να απαλλάξουν τον Βασίλειο από αυτό το «καψόνι» της εποχής.
Αυτό το τελευταίο γεγονός μας δείχνει και έναν δρόμο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων ως Χριστιανών που ζούμε όχι «στον κόσμο μας», αλλά «εν τω κόσμω»,  μέσα δηλαδή σε ένα κόσμο πολλές φορές τρομερά σκληρό, όπου επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας και της δαρβινικής «επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοσμένου». Μου κάνει κατάπληξη το γεγονός ότι «χριστιανικά» ραδιοτηλεοπτικά μέσα δεν έχουν ποτέ, από όσο έχω υπόψη, ασχοληθεί με τέτοια σοβαρά θέματα που παραβιάζουν κατάφωρα τον νόμο της αγάπης στον οποίο συνοψίζεται το κήρυγμα του Χριστού σύμφωνα με τον Ίδιο, ενώ μπορεί να κάνουν πολυώρα και ατελείωτα αφιερώματα στους Βαλκανικούς Πολέμους όπου «διπλασιάστηκε η πατρίδα μας». Μάλιστα πολλοί «Χριστιανοί» ορισμένων «ηθικιστικών» περιβαλλόντων συμβαίνει να περιθωριοποιούν οι ίδιοι πρόσωπα που δεν είναι της αρεσκείας τους: κοπέλες που φοράνε παντελόνι, νέους που δεν είναι κοντοκουρεμένοι και καλοξυρισμένοι σαν παιδάκια του δημοτικού κτλ Τους έχουν κρίνει και κατακρίνει ήδη πριν να τους μιλήσουν καν.
Σε όλη αυτή την κατάσταση, νομίζω πως η στάση του Χριστιανού πρέπει να είναι αυτή του «έκδικου», του «έκδικου αδικουμένων» ακριβέστερα σύμφωνα με μια θαυμάσια φράση των Πατέρων. Να σταθεί ο καθένας μας απέναντι στον εκφοβιστή(bully) και να υπερασπιστεί τον εκφοβιζόμενο. Να τον συναναστραφεί ο ίδιος στο σχολείο ή πανεπιστήμιο και έξω από αυτό χωρίς τον φόβο μήπως τον «περιθωριοποιήσουν» και αυτόν. Άλλωστε “Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν. εἰ ἐκ τοῦ κόσμου ἦτε, ὁ κόσμος ἂν τὸ ἴδιον ἐφίλει· ὅτι δὲ ἐκ τοῦ κόσμου οὐκ ἐστέ, ἀλλ’ ἐγὼ ἐξελεξάμην ὑμᾶς ἐκ τοῦ κόσμου, διὰ τοῦτο μισεῖ ὑμᾶς ὁ κόσμος.”(Ιω. ΙΕ, 18)  Eπιτέλους κάποτε να απορρίψουμε έναν χριστιανισμό βλάσφημο, σαδιστικό, «ατομιστικό», ευσεβιστικό, ακίνδυνο, αυτοδικαιούμενο, που φτιάχνει «υιούς γεέννης». Αυτό θα συμβάλει στο να μην έχουμε άλλους Βαγγέληδες.

Ετικέτες: , , , , , , ,

14 Σχόλια to “Για τον Βαγγέλη και τον «σχολικό εκφοβισμό»”

  1. Ανωνύμα Says:

    Πολύ καλά τα γράφεις Φιλαλήθη για τους γονείς και τα ηθικιστικά περιβάλλοντα, τα έχω ζήσει και γω, αλλά νομίζω ότι ξέχασες να αναφέρεις και τον ρόλο της πολιτείας. Η τελευταία έχει αρκετές δεκαετίες που αφαίρεσε εξουσίες από τον δάσκαλο, «όχι, δεν κάνει να διορθώνετε με κόκκινο στυλό τα παιδιά, όχι δεν κάνει να τα χαστουκίζετε» κτλ. Σε πολλές περιπτώσεις ο δάσκαλος δεν αποτελεί πια αυθεντία κι έτσι συμβαίνουν πολλά…παρατράγουδα. Και είναι κρίμα!

  2. Failed Sith Lord (@Failedsithlord) Says:

    Εξαιρετικό άρθρο και ιδιαίτερα η κατακλείδα που φωτογραφίζει τις διάφορες προτεσταντικές σέκτες.

  3. philalethe00 Says:

    Καλησπέρα και στους δυο σας και ευχαριστώ για τα ωραία σχόλια!

    @Ανωνύμα
    Είναι γεγονός κατά την γνώμη μου ότι όντως μπορεί κάπου να υπάρχει μια υπερβολή σε αυτές τις απαγορεύσεις. Προσωπικά, αν και είμαι πάρα πολύ ενάντια στην φυσική βία οποιασδήποτε μορφής από γονείς και δασκάλους, σκέφτομαι ότι αν υπάρχει όντως αγάπη, ενδιαφέρον και εσωτερική ειρήνη, ο δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές παιδαγώγησης, ανάλογα με την περίσταση, κυρίως προκειμένου να αποτρέψει ενέργειες τέτοιου τύπου όπως το bullying.

    @Failed Sith Lord
    Ευχαριστώ πολύ για την (θετική) αποτίμηση.
    Σωστά αναφέρεις περί προτεσταντικών σεκτών. Γεγονός είναι ότι αυτές τις συμπεριφορές κάλλιστα τις εφαρμόζουν και «αδογματικοί» όπως οι παλιοί ευσεβιστές ή και Ορθόδοξοι και υπερορθόδοξοι ακόμη…

  4. Ανωνύμα Says:

    Τελικά ο Βαγγέλης αυτοκτόνησε;

  5. philalethe00 Says:

    @Ανωνύμα

    Καλημέρα, Ανωνύμα,
    σύμφωνα με την εκτίμηση του ιατροδικαστή, οι ενδείξεις είναι σύμφωνες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    Σύμφωνα πάντως με την οικογένεια του Βαγγέλη, ο Βαγγέλης δολοφονήθηκε μέσα στην σχολή.

    Για εμένα πάντως, ο Βαγγέλης δολοφονήθηκε έτσι και αλλιώς. Εξωθήθηκε δηλαδή με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στην αυτοχειρία.

    Ο Θεός να τον αναπαύσει στο εξής.

    Καλησπέρα, ευχαριστώ για το σχόλιο! 🙂

  6. Ανωνύμα Says:

    Αναπαυμένος να είναι! Φιλαλήθη, επίτρεψέ μου και μία ακόμα ερώτηση, έχεις γράψει για τις αυτοκτονίες τίποτα; Ένας γέροντας είχε πει ότι όσοι αυτοκτονούν στην εποχή μας ανεβαίνουν στον άλλον κόσμο σαν μάρτυρες! Μάλλον δηλ. ο Θεός κρίνει με πολύ μεγάλη επιείκεια τις ψυχές μας επειδή ζούμε στα έσχατα! Τί πιστεύεις εσύ γι αυτό;

  7. philalethe00 Says:

    @Ανωνύμα
    Γεια σου, Ανωνύμα, και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.
    Όχι, δεν έχω γράψει, αν και με απασχολεί το θέμα αυτό σίγουρα.
    Είναι δύσκολο θέμα και παρεξηγήσιμο ταυτόχρονα.
    Αυτό πάντως που αναφέρεις είναι καταπληκτικό.
    Συμφωνώ πως οπωσδήποτε θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιείκεια σε εποχές όπως η σημερινή.

    Έχουμε άλλωστε αγίες οι οποίες «αυτοκτόνησαν», στην προσπάθειά τους να αποφύγουν σύλληψη ή και κακοποίηση. Αναγνωρίζονται δηλαδή στην Εκκλησία ως μάρτυρες/παρθενομάρτυρες.
    Αυτό είναι επίσης εκπληκτικό.

  8. ΓΜ Says:

    Πολύ καλό, ευχαριστούμε.

  9. philalethe00 Says:

    @ΓΜ
    Καλησπέρα, και εγώ ευχαριστώ!
    Θα ακολουθήσει ανανέωση εντός των ημερών.
    Εύχομαι καλό Σ/Κ και καλή Μ. Εβδομάδα! 🙂

  10. Ανωνύμα Says:

    Χριστός ανέστη Φιλαλήθη! Σε χάσαμε:)

    Θα ήθελα την γνώμη σου για το άγιο φώς, είναι αλήθεια ότι «κατεβαίνει» θαυματουργικά στην λαμπάδα του Πατριάρχη; Ή είναι αναμμένη η καντήλα στον Πανάγιο τάφο και από κει ανάβει την λαμπάδα του και ο Πατριάρχης;

  11. philalethe00 Says:

    @Ανωνύμα
    Αληθώς ανέστη!
    Το Άγιο Φως είναι μια ωραία και μεγάλη ιστορία.
    Νομίζω ότι ναι, το φως κατεβαίνει θαυματουργικά σε αδρές γραμμές, δεδομένου ότι ο εκάστοτε Πατριάρχης έχει την πίστη να το υποστηρίξει αυτό, δηλαδή με την προσευχή που κάνει μπαίνοντας να μπορέσουν να ανάψουν θαυματουργικά οι σειρές με τα κεριά που φέρει. Άλλωστε η ισραηλινή αστυνομία κάνει κάποιο έλεγχο, από όσο γνωρίζω.
    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια πίστη, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται και η ακοίμητη κανδήλα. Πάντως στον χώρο του Πανάγιου Τάφου συμβαίνουν και διάφορα άλλα σημεία, όπως ακαΐα κ.λπ., τα οποία δεν εξηγούνται παρά μόνο ως θεοσημείες.

    Συγγνώμη για την ασυνέπεια σχετικά με την ανανέωση, ήμουν απασχολημένος αρκετά, όμως θα επανέλθω σύντομα. Ολοκλήρωσα σήμερα εντέλει ένα βιβλίο πάνω στο οποίο ήθελα να γράψω μια ανάρτηση… 🙂
    Πολλές ευχές και καλό βράδυ!

  12. Ανωνύμα Says:

    Και κάτι ακόμα για το άγιο φως, πρόκειται για άκτιστο φως;, δηλ. προερχόμενο από θεία ενέργεια, ή για φυσικό φως που παρόλαυτά ανάβει με θαυμαστό τρόπο;
    Μία σκέψη, αν ήταν ακτιστο το φως δεν θα αγίαζε -έστω και για λίγο- τους πιστούς που το δέχονταν; Δεν άκουσα δηλ κάτι ιδιαίτερα θαυμαστό, ώστε να με πείσει ότι πρόκειται για αγιαστική ενέργεια.
    Τί λες εσύ πάνω σ αυτό Φιλαλήθη;

  13. philalethe00 Says:

    @Ανωνύμα
    Χριστός ανέστη.
    Αυτό είναι εύκολο.
    Όχι, δεν πρόκειται για άκτιστο φως. Το άκτιστο φως και η θέα του βρίσκονται σε υψηλά πνευματικά μέτρα. Δεν έχουν να κάνουν με τον Πανάγιο Τάφο, την παρουσία στην Ανάσταση ή την προσευχή του -άξιου ή όχι- Πατριαρχεύοντος στην Εκκλησία…

  14. Ανωνύμα Says:

    Αυτό πίστευα και γω. Σ ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: