Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι και παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων κτο.(από φίλο ασχολούμενο με τα ζητήματα)

by

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΙΤΙ

ΣΥΛΛΟΓΗ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ


Mεσω της ιστοσελιδας του Πελιτι μπορει ο καθένας με ένα τηλεφωνημα να βρει διαφορους ανθρωπους-οικογενειες στην Ελλαδα που εχουν παλιες παραδοσιακες γνησιες ποικιλιες οπωροκηπευτικων που υπαρχουν σε ολη την Ελλαδα, οπωροφορων δεντρων αλλα και διαφορων δασικων δεντρων.

Με ενα απλο τηλεφωνημα οποιος θελει να ξανασπειρει τις παλιες γνησιες ποικιλιες(που δν εχουν υποστει καμια οποιαδηποτε διαστρεβλωση) στον κηπο του μπορει να το βρει εδω. Ειναι μια λυση(για την καταστροφη που μας επιβάλαν αλλα και δεχτηκαμε) και μια μεγαλη ευκαιρια για να μν χαθουν και αλλες ποικιλιες της χωρας μας αλλα και να σωθουν οι ηδη υπαρχουσες. Καποτε οι γιαγιαδες μας , οι προγιαγιαδες και οι παππουδες μας και οι προπαπουδες μας κρατουσαν σπορο. Τωρα εμεις οχι. Ειναι μια ομαδα ανθρωπων που κανει εξορμησεις(εξερευνητικες αποστολες) στα χωρια και ψαχνει να βρει τις παλιες ποικιλιες. Τις παιρνει, τις αναπαραγει, τις διατηρει και τις διαθετει.Οποιος θελει, μπορει να εχει τετοιους σπορους με ενα απλο τηλεφωνημα.Προσωπικα εχω παρει αρκετους σπορους με τη βοηθεια του ΠΕΛΙΤΙ. Υπαρχει και ενα βιβλιο που εχουν εκδοσει οπου εχει τα παντα κατηγοριοποιημενα και τα τηλ. τους για να ερθεις σε επαφη μαζι με οποιον εχει σπορους ανα την Ελλαδα ντοπιους που κρατουσαν με τον παλιο παραδοσιακο τροπο(οχι υβριδια-χωρις χημικη καλλιεργεια). Τους παιρνεις τηλ. και σου δινουν δινουν ο,τι σπορο διαθετουν. Το βιβλιο κανει μονο 10Ε. Ειναι ενα τεραστιο βημα μπροστα στη καταστροφη των ντοπιων ποικιλιων που εχει υποστει η χωρα μας. Μεσα στην ιστοσελιδα στην αριστερη πλευρα της σελιδας με τιτλο ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ γραφει αναλυτικα με ποιους τροπους μπορεις να προμηθευτεις απο τους ανθρωπους του ΠΕΛΙΤΙ του σπορους που διαθετουν.

Περισσοτερες πληροφοριες στο http://www.peliti.gr

σ.φ.: Να σημειωθεί, ότι δεν έχω παρέμβει στο περιεχόμενο παρά σε κάποιες, τελείως ελάχιστες, διορθώσεις. 🙂

Ετικέτες: , , ,

4 Σχόλια to “Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι και παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων κτο.(από φίλο ασχολούμενο με τα ζητήματα)”

  1. agapi+ Says:

    🙂
    very intresting!!!!!!
    🙂 eyxaristoume…

  2. philalethe00 Says:

    @agapi+
    Να ευχαριστάτε τον «φίλτατο». 🙂 Διότι του το αργήσαμε και λίγο… 🙂 Πολλές ευχές… Θα βάλουμε και άλλα, συν Θεώ…

  3. μάκης Says:

    γειά σας . για δεντρα; λιγες κερασιές ,βυσινιές ,καρυδιά

  4. philalethe00 Says:

    @μάκης
    Ευχαριστούμε, Μάκη!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.