Νικόλαος Θ. Μπουγάτσος, «Η ρύθμιση της τεκνογονίας: Ορθόδοξη και ελληνική άποψη», Αποστ. Διακονία (1994)

by
RythmisiΑυτό το βιβλίο συμπληρώνει τη συλλογή μου –αν και μου λείπουν ολίγα ακόμη- των βιβλίων του κορυφαίου ερευνητή θεολόγου Νικόλαου Μπουγάτσου. Το έψαχνα χρόνια και το βρήκα στο metabook σε πολύ προσιτή τιμή. Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη προσέγγιση στην τεκνοποίηση όπως και στο δημογραφικό, που γίνεται στη βάση της ορθόδοξης θεολογίας αλλά και έχοντας υπόψη τη σύγχρονη ελλαδική πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ορθόδοξη χριστιανική απάντηση τόσο στο γνωστό πόνημα του Σεραφείμ Παπακώστα, προϊσταμένου του αδογματικού κινήματος της «Ζωής» στα χρόνια που γνώριζε μεγάλες δόξες, όπως και στην Παπική εγκύκλιο του Παύλου Στ’ “Humanae vitae” (1968). Η έκδοση έγινε προς το τέλος της αρχιερατείας Σεραφείμ από την «Αποστολική Διακονία», που μας έχει συνηθίσει και σε άλλες καλές θεολογικές εκδόσεις.

Δυστυχώς, το βιβλίο έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει επανεκδοθεί. Οι λόγοι είναι άγνωστοι, αλλά πολλά κανείς, με δεδομένες τις ίντριγκες ενίων εκ των προαναφερόμενων θρησκευτικών κύκλων, μπορεί εύλογα να υποθέσει. Ο Ι. Μ. Χατζηφώτης, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου επί αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, πάντως είχε εξολοκλήρου υιοθετήσει τις θέσεις του Μπουγάτσου στο δικό του μεταγενέστερο βιβλίο «Ορθοδοξία και λαϊκές δοξασίες».
Ελάχιστη οφειλή στην έρευνα αυτή, που συμπληρώνει το άλλο εξαίρετο βιβλίο «Η Ορθοδοξη Θεολογία για το σκοπό του γάμου», θα ήταν η επανέκδοσή της. Δε μπορώ πάντως να πω πως είναι κάτι που προσδοκώ να γίνει, τουλάχιστον σύντομα.

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.