Πλουτοκρατικό ήθος

by

«Δεν υπάρχει τίποτα που ένας πλοιοκτήτης θα κερδίσει από την Ελλάδα». Αυτό δήλωσε ο Πάνος Λασκαρίδης, υπερήλικας εφοπλιστής ελληνικής καταγωγής σε πορτογαλικό δημοσιογραφικό δίκτυο μεταξύ άλλων… πιπεράτων, που έχουν ως εξής:

combine_images (1)

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Ο κύριος Λασκαρίδης έχει απόλυτο δίκιο και πρέπει του πιστώσουμε απόλυτη ειλικρίνεια. «Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει στον Θεό και τον Μαμωνά» και, ως γνωστόν, το να δουλεύεις για το Μαμωνά είναι για τους ανθρώπους –νέους, μεσήλικες και υπερήλικες- της ίδιας νοοτροπίας με τον κ. Λασκαρίδη «εξυπνάδα», ενώ το να δουλεύεις στο Θεό ψιλοσηκώνει κοροϊδιλίκι. Άλλωστε πολλά τέτοια παραδείγματα έχουμε και στην Καινή Διαθήκη: οι Φαρισαίοι «έγεμον εξ αρπαγής και πάσης αδικίας» και χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τις (κούφιες και χωρίς εσωτερική αλλαγή, αλλά και εντελώς θεατρίνιστικες) «μακρές προσευχές» τους.Ο μεγάλος Έλληνας αρχαιολόγοςΜανώλης Ανδρόνικος, σε άρθρο του το 1974 για την καταστροφή του περιβάλλοντοςέγραφε τα εξής: Νομίζω πως η αιτία βρίσκεται στη βάση της κοινωνικής μας δομής: Θέλω να πω, η αιτία υπάρχει στην τάση του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού πλουτισμού, που έχει θέσει μοναδικό σκοπό του την πραγμάτωση του υλικού κέρδους. Είναι πολύ εύκολη η διαπίστωση της αλήθειας αυτής…

Ο κ. Λασκαρίδης αργότερα, έχοντας διαπιστώσει το σκάνδαλο που προκλήθηκε με τη μεταφορά των «αθυρόστομων» δηλώσεών του στον Υπουργό Ναυτιλίας, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως… κατά βάθος δεν τρέφει τέτοιες απόψεις, ωστόσο μία τέτοια προσπάθεια εκτός από γελοία είναι και αναξιοπρεπής για τον ίδιο. Εάν άλλαζε γνώμη, εάν καταλάβαινε το λάθος του, αυτό θα ήταν προς τιμήν του. Το γεγονός ότι πιστεύει απόλυτα αυτά που λέει στο βίντεο είναι προφανές. Μάλιστα, πριν το επίμαχο απόσπασμα, ο Λασκαρίδης λέει στους Πορτογάλους ρεπόρτερ τα εξής λόγια, που εκλαμβάνονται και ως επιπλέον ερμηνεία των δηλώσεών του: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τους λέει να κάνουν».

Είναι γνωστό πως πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες επέλεγαν προσωπικό με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, όταν τους δινόταν η ευκαιρία, με την εξαίρεση καπετάνιων και αρχιπλοιάρχων (διότι οι μετανάστες ελαττώνουν το εργατικό κόστος, αλλά κάνουν μόνο για τις χαμαλοδουλειές).

Δυστυχώς, άτομα όπως ο κ. Λασκαρίδης –που τουλάχιστον είναι ειλικρινέστερος- λογίζονται πρότυπα σήμερα. Ωστόσο, ο μεγάλος Παπαδιαμάντης έχει γράψει χαρακτηριστικά ότι η «πλουτοκρατία είναι ο διαρκής αντίχριστος», που γεννά την αδικία, την εγκληματικότητα και που καταστρέφει κοινωνίες. Και πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε ένα (οποιοδήποτε) άτομο που συσσωρεύει τον μόχθο των άλλων επειδή του το επιτρέπει ο άδικος νόμος που φτιάχτηκε για τους ομοίους του, ένα άτομο χωρίς πνευματικό βάθος, που μιλάει με αγγλικούρες και παριστάνει τον «ξύπνιο» στα διεθνή δίκτυα για όλα αυτά άλλο από κατακάθι της κοινωνίας και παράδειγμα προς αποφυγή;

Οι καλοπροαίρετοι εφοπλιστές και πλουτοκράτες μας ας διαβάσουν Αριστοτέλη Ωνάση. Από μέρους μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε μαζί με το Νικολάι Μπερντιάγεφ ότι είναι αναγκαίο να έρθει κάποτε μια επανάσταση και να ευχηθούμε μαζί του η επανάσταση αυτή να είναι «όσο πιο ανθρωπιστική γίνεται»

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: