Ο ευρωενωσιακός-τροϊκανός «ζουρλομανδύας»

by

Ένα σε πρώτη ανάγνωση πολύπλοκο σχήμα εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις χώρες του Νότου που υπέστησαν τον ευρωενωσιακό νεοφιλελεύθερο φανατισμό υπέρ του «Μαμωνά της αδικίας».

Η Ιταλία, μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018, ανέδειξε τον ευρωσκεπτικιστικό συνασπισμό του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά που μαζί συγκέντρωναν περίπου το 50% των ψήφων. Τα δύο κόμματα αυτά, αν και διαφορετικών θέσεων σε σειρά θεμάτων, είχαν ως ενοποιό στοιχείο την αντίθεση στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε επιβάλει πολιτική μονομερούς λιτότητας στην Ιταλία κατά τα προηγούμενα χρόνια, επιβάλλοντας ταυτόχρονα «τεχνοκράτες» του νεοφιλελευθερισμού ως πρωθυπουργούς. Η ιταλική κυβέρνηση ήρθε όντως σε σύγκρουση με τις ευρωενωσιακές αρχές, προσπαθώντας, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, να τιμήσει την πολιτική εντολή που έλαβε. Ταυτόχρονα, ήρθε και σε συμβιβασμούς με την Κομισιόν, όπως για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο μειώθηκε στο 2.04%. Πλέον, η ιταλική συγκυβέρνηση, μετά από διαφωνία του Υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έχει σταματήσει να υπάρχει με την προηγούμενη μορφή της. Το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, πήρε τα ηνία ως συγκυβερνών κόμμα, λόγω της ολοένα αυξανόμενης επιρροής της Λέγκας του Βορρά, η οποία, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα. Η κίνηση αυτή είναι επισφαλής για την κυβέρνηση αντίστασης του Τζουζέπε Κόντε, λόγω της έντονης συστημικότητας του νέου εταίρου και της πιθανής ανάγκης για περαιτέρω συμβιβασμούς από το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Στην Πορτογαλία, από την άλλη, μεριά, υπάρχει μια διαφορετική εικόνα: ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σχηματίσει κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2015 αρχικά, με τη συμμαχία του «Αριστερού μπλοκο», του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πράσινων, πλέον έχει κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Ο Κόστα είχε βρεθεί να διαχειρίζεται από το 2015 τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Παραταύτα, δεν προσπάθησε αρχικά να έρθει σε έντονη ρήξη με την Τρόικα των τοκογλύφων, αλλά αντιθέτως επιχείρησε να εφαρμόσει μια κοινωνικότερη, φιλολαϊκότερη πολιτική με δημοσιονομική πειθαρχία που επιβαλλόταν από τις δεσμεύσεις. Αυτό είχε μεν ως συνέπεια την βελτίωση των μακροοικονομικών τουλάχιστον μεγεθών, εφόσον η ανεργία υποδιπλασιάστηκε στο 6%. Ταυτόχρονα, όμως, οι Δημόσιες Επενδύσεις, πολύ σημαντικός παράγοντας ιδιαίτερα σε διάστημα ανάκαμψης, μειώθηκαν ακόμη και σε αρνητικά νούμερα, σε βαθμό που δεν ήταν εφικτή ούτε ακόμη η ανανέωση των φθειρόμενων, λόγω «αποσβεσης», υποδομών του κράτους. Ένας παράγοντας-κλειδί σε όλα αυτά είναι πάντως ο εξής: υπήρξαν φορές, ιδιαίτερα τότε που η κυβέρνηση Κόστα επέβαλε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, αλλά και άλλοτε, που η πορτογαλική κυβέρνηση ήρθε κοντά σε ρήξη με την Τρόικα, όμως η τελευταία δεν προχώρησε σε καταστροφικές αποφάσεις, έχοντας ήδη ως προηγούμενο την ελληνική περίπτωση, για την οποία είχε δεχθεί έντονη κριτική, αυξάνοντας τον ευρωσκεπτικισμό. Ένας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με το τέλος του μνημονιακού προγράμματος της Τρόικας, που επήλθε ήδη στο τέλος του 2015.

Συμπερασματικά, μπορούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  • Η επιρροή της Τρόικα και των ευρωπαϊκών αρχών πάντοτε λειτουργεί αρνητικά για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα
  • Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο είναι έτσι περιορισμένου βεληνεκούς κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης
  • Εάν μια χώρα επιθυμεί πραγματικά την πλήρη βελτίωσή της σε όλα τα επίπεδα, είναι αναγκασμένη να έρθει σε ρήξη με την Τρόικα ή την Κομισιόν
  • Ακόμη και εάν μια χώρα επιθυμεί τα αυτονόητα, σε επίπεδο κοινωνικής ή δημοσιονομικής πολιτικής, πρέπει να έρθει σε προστριβές με τους Πιστωτές

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: