Σκληρό Brexit

by

The Mayor Boris Johnson in Croydon, South London, Tuesday November 22, 2011. Photo by Andrew Parsons/ Parsons Media

Ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2015 που κάτι σχεδόν απίστευτο συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Ο 67ετής Τζέρεμι Κόρμπιν, ένας συνεπής βουλευτής της (όντως) αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κομματος που αναγνωρίζει τον εαυτό του ως «δημοκρατικό σοσιαλιστή», εκλεγόταν πρόεδρός του με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 60,5%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Εργατικό Κόμμα, που θα αποκαλούσαμε το «προοδευτικό» κόμμα εξουσίας, κάτι εφάμιλλο και ανάλογο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, είχε ως τότε καταποθεί από τη λαίλαπα του θατσερισμού, ο οποίος το ενσωμάτωσε με την εκλογή του περιβόητου Τόνυ Μπλαιρ στην αρχηγία του (1994-2007). Ο Μπλαιρ, ο οποίος μάλιστα προερχόταν και από το λεγόμενο … «Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κίνημα», το οποίο ιδρύθηκε το 1960, πατώντας σε μια πλουσιότατη βρετανική χριστιανοσοσιαλιστική παράδοση, αλλά δυστυχώς γινόμενο σταδιακά «υποπόδιο των ποδών» του μεταλλαγμένου Εργατικού Κόμματος, υπήρξε το όχημα αυτής της μετάλλαξης. Μάλιστα, ο Μπλαιρ, το 2015, με επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τα μέλη των Εργατικών, που αυξήθηκαν ραγδαία λίγο πριν την εκλογή του Κόρμπυν, αποκάλεσε την πολιτική του τελευταίου περιπαικτικά και υποτιμητικά φαντασιακή και «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων». Ο Μπλαιρ μπορεί να είναι ηλικιακά νεότερος του Κόρμπυν, όμως οι ιδέες του υπήρξαν θλιβερά γηρασμένες, εφόσον δεν εκπροσώπησε άλλο από ό,τι θα του επέτρεπε να επιπλέει στην πολιτική σκηνή της χώρας του ως εκπρόσωπος των μεγάλων συμφερόντων παίζοντας διαχειριστικά με το παιχνιδάκι της εξουσίας. Αντιθέτως, ο Κόρμπιν υπήρξε ένας βουλευτής που εκπροσωπούσε τις ιδέες και τα πιστεύω του, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις που πρέσβευε ο Μπλαιρ, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, καθώς και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, με τις συνθήκες της Λισσαβώνας και του Μάαστριχτ, τις οποίες και καταψήφισε! Ήταν κάτι αντίστοιχο δηλαδή του 77χρονου πλέον Μπέρνι Σάντερς στις ΉΠΑ, κάτι που αύξησε τη δύναμη του κόμματός του κατά 40% στις εκλογές του 2017.

Όλα αυτά λέγονται μεταξύ άλλων, για να δώσουν έμφαση στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου 2019 υπέρ του Μπόρις Τζόνσον, που εκπροσωπεί μια πολύ περισσότερο ρηξικέλευθη τάση υπέρ του ήδη αποφασισθέντος στο Δημοψήφισμα του 2016 Brexit από ό,τι η προηγούμενη πρωθυπουργός, επίσης προερχόμενη από τους Συντηρητικούς Τερέζα Μέι. Τις τελευταίες μέρες ο Τζόνσον προσπαθούσε, με διάφορες ενέργειες μέσα στα πλαίσια της εκτελεστικής του εξουσίας, να επιβάλει μια στάση «απροϋπόθετης εξόδου» της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «φεύγουμε από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς ‘αν’ ή ‘αλλά’». Αντιθέτως, ο Κόρμπιν, με όλη την πολιτική του ιδεολογία και ιστορία, υποστήριξε πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να επιδιώξει συμφωνία με τις χώρες της Ε.Ε. πριν αποχωρήσει, κατήγγειλε το σχέδιο του Τζόνσον ως «απερίσκεπτο» και το ονόμασε «Brexit χωρίς συμφωνία» (No-deal Brexit). Οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση έχουν να κάνουν με την παραίτηση ενός Συντηρητικού βουλευτή, που ενσωματώθηκε στους λεγόμενους «Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς», κάτι που στερεί τον Τζόνσον από την αναγκαία βουλευτική πλειοψηφία.

Η κατάσταση αυτή στη Μεγάλη Βρετανία εναρμονίζεται, όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, πλήρως με τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Λέγεται σε αρκετές πηγές (πιο αψευδείς ή αμφιβαλλόμενες) ότι ο Γέροντας Παΐσιος είχε μιλήσει σε κάποιους για αυτές τις εξελίξεις. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται πως τους είπε: «Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε… Διαλύεται η Ευρώπη λόγω Γερμανίας!» Είτε όμως αυτά τα λόγια ειπώθηκαν είτε βρίσκονται στην «ευλαβή φαντασία» κάποιων προσκυνητών, τα γεγονότα έχουν αρχίσει να τα πλησιάζουν… επικίνδυνα! Καλή χρονιά!

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: