Γεγονότα του Charlottesville

by

Το προπερασμένο Σάββατο, 12/08/2017, στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχε διοργανωθεί διαδήλωση διάφορων ομάδων που προωθούν τον εθνοκεντρισμό, τον λευκό εθνικισμό, τον νεοναζισμό κ.λπ. Η διαδήλωση αυτή είχε ως αφορμή την αποκαθήλωση (μετακίνηση) αγάλματος του Ρόμπερτ Λη από πάρκο της πόλης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο σημαντικότερος ίσως Στρατηγός του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με τη μεριά των Νοτίων, που υποστήριξε πρακτικά εκείνη την εποχή τη συνέχιση της δουλείας των μαύρων, καθώς και την σύμφυτη προς αυτή υπεροχή της λευκής φυλής. Ταυτόχρονα, διοργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις από μεμονωμένα πρόσωπα και οργανωμένες ομάδες, όπως η λεγόμενη «αντί-φα».

Οι αντιμαχόμενες διαδηλώσεις κατέληξαν σε αντεγκλήσεις μεταξύ τους, ενώ ένα όχημα που ανήκε σε ακροδεξιούς ιδεολόγους τραυμάτισε θανάσιμα έναν αντιδιαδηλωτή. Χαρακτηριστικά είναι τα συνθήματα που ακούγονταν από τμήματα των διαδηλωτών: «Αίμα και χώμα», «οι λευκές ζωές έχουν σημασία», «δεν θα μας αντικαταστήσετε», εκ των οποίων τα δύο μοιάζουν πολύ και είναι στην πραγματικότητα παραλλαγές παλαιών ναζιστικών συνθημάτων.

Μετά τα γεγονότα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες τοποθετήσεις. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν αυτές της Ιεραρχίας της (Αυτοκέφαλης) Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, καθώς και αυτή με τίτλο: «η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: απάντηση στην Ρατσιστική Βία στο Σάρλοτσβιλ, Βιρτζίνια», όχι απλώς επειδή εκδόθηκαν από τοπικές ορθόδοξες εκκλησιαστικές αρχές, αλλά και λόγω του πολύ αξιόλογου και ορθοτομούντος περιεχομένου τους, στις οποίες γίνονται αναφορές στα γραπτά του αγίου Ιουστίνου, στα Ευαγγέλια, στην Ορθόδοξη Παράδοση ευρύτερα, στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του 1872 που καταδίκασε τον Εθνοφυλετισμό.

Αξίζει να παραθέσουμε στα παρακάτω ορισμένα εκτενή αποσπάσματα από αυτές τις ανακοινώσεις, ειδικότερα από τη δεύτερη:

«Η Συνέλευση των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενώνει τη φωνή της με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης στην καταδίκη της γεμάτης μίσος βίας και στη θρηνολόγηση της απώλειας μιας ζωής που προέκυψε από ντροπιαστικές προσπάθειες να προωθηθούν η φυλετική μισαλλοδοξία και η ιδεολογία της υπεροχής της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εμφατικά δηλώνει ότι δεν προωθεί, προστατεύει ή εγκρίνει τη συμμετοχή σε τέτοιες αξιοκατάκριτες ενέργειες μίσους, ρατσισμού και διακρίσεων και προκηρύσσει ότι τέτοια πιστεύματα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση σε οποιαδήποτε κοινότητα βασισμένη στον σεβασμό στο νόμο και την πίστη σε ένα αγαπώντα Θεό».

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

«Η ουσία του Χριστιανικού Ευαγγελίου και το πνεύμα της Ορθόδοξης Παράδοσης είναι ολοκληρωτικά και προφανώς ασύμβατα με ιδεολογίες που κηρύττουν την υπεροχή οποιασδήποτε φυλής έναντι άλλης. Ο Θεός μας δε δείχνει ούτε μεροληψία ούτε ευνοιοκρατία (Δευτερονόμιο 10:17, Ρωμ. 2:11). Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός κατέσπασε τον διαιρετικό τοίχο που διαχώριζε τον Θεό από τους ανθρώπους και τους ανθρώπους μεταξύ τους (Εφ. 2:14). (…)

Περαιτέρω, το 1872, Ιεράρχες από όλο τον κόσμο συνήλθαν στην Κωνσταντινούπολη και αποκήρυξαν όλες τις μορφές της ξενοφοβίας και του σωβινισμού (φυλετισμού). Συμφώνησαν ότι η προώθηση της φυλετικής ή εθνικής υπεροχής ή εθνικής μεροληψίας ή διαφωνίας μέσα στην Εκκλησία του Χριστού επικρίνεται ως αντίθετη στα ιερά διδάγματα του Χριστιανικού Ευαγγελίου και στους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Επίσημα καταδικάζεται ως αίρεση, που είναι η εμφατικότερη κατηγορία ψευδούς διδασκαλίας.

Τέλος, τέτοιες ενέργειες όπως αυτές που είδαμε τις πρόσφατες μέρες από θιασώτες της υπεροχής της λευκής φυλής, νεοναζιστές, και ποικίλους ρατσιστές και φασίστες, προδίδουν τις πυρηνικές (κεντρικές) ανθρώπινες αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης».

 

Ας ευχηθούμε τέτοιες και τόσο εμπνευσμένες και ορθοτομούσες ανακοινώσεις να δούμε και από τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.