Τρίτη έκδοση του βίου και πολιτείας του άγ. Αλέξανδρου Σμορέλλ

by

Πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις της εφημερίδας «Χριστιανική»* η Γ’ έκδοση του βιβλίου του καθ. π. Κύριλλου Κεφαλόπουλου για τον άγ. Αλέξανδρο Σμορέλλ (φωτό).

Ο άγ. Αλέξανδρος Σμορέλλ (1917-1943) υπήρξε Ορθόδοξος Χριστιανός ο οποίος μαρτυρώντας για την πίστη του στα πλαίσια της μόνης γερμανικής αντιναζιστικής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο», έγινε νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εφόσον καταδικάστηκε και αποκεφαλίστηκε στην γκιλοτίνα από το στυγνό ναζιστικό καθεστώς. 

Ο διαχειριστής του ιστολογίου αυτού είχε μια μικρή συμμετοχή από την οποία και σας παραθέτω παρακάτω ένα εναρκτήριο απόσπασμα.

 

«Ο νεομάρτυρας Άγιος Αλέξανδρος Σμορέλλ ανήκει στη «χορεία», στο ευρύτερο εκείνο σύνολο των Ορθόδοξων Χριστιανών νεομαρτύρων της σύγχρονης εποχής (20ος αι.), οι οποίοι αγωνίστηκαν να εφαρμόσουν τις μεγάλες επιταγές της αυθεντικής χριστιανικής πίστης (…) διαθλασμένες από τα ανεπανάληπτα «γνωρίσματα και ιδιώματα» του ανθρώπινου προσώπου του καθενός, όχι μόνο κατά τα χριστιανικά τους αναγνώσματα και ακούσματα, αλλά και κατά την εις μεγάλο βάθος εμβίωσή τους στην εκκλησιαστικοποιημένη συνείδηση και την καρδιά, δηλαδή τον «οφθαλμό» και την «ψυχή της ψυχής» τους.»
[Εναρκτήριο απόσπασμα από το «Επίμετρο»]

Στη φωτό, ο άγιος μαζί με τη γκουβερνάντα του Θεοδοσία Λάφσινα, που τον μύησε στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

*Για παραγγελίες αντιτύπων, μπορείτε να απευθύνεστε στα κεντρικά της εφημερίδας «Χριστιανική» (είτε και σε εμένα, αν προτιμάτε: philalethe00@gmail.com):
http://www.xristianiki.gr/ekdoseis.html

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: