Για την επέτειο της Άλωσης- παραλειπόμενα διδάγματα

by

Όπως σε παλαιότερες εποχές, είχε συμμαχήσει η Αυτοκρατορία με Ισλαμιστές όπως ο Σαλαντίν έναντι των Δυτικών, τότε ήταν η ώρα να επικρατήσει η άποψη της συμμάχησης με Δυτικούς (αν και με μεγάλα ανταλλάγματα) έναντι των Ισλαμιστών. Το ίδιο έγινε και κατά την Άλωση της Θεσσαλονίκης, όπου Δυτικοί οργάνωσαν στο τελικό στάδιο την άμυνα, επιβάλλοντας οι ίδιοι την επιστράτευση και τη συμβολή όλων των δυναμένων.

Όπως έχει πει σωστά κάποιος, γενικά (σε Δύση και Ανατολή) γνωρίζουμε πολύ καλά την αρχαιότητα, αλλά αγνοούμε τους «Μέσους Χρόνους», τους οποίους βλέπουμε μέσα από στερεότυπα. Ο πάλαι ποτέ μαρξιστής και κατόπιν προγκρεσσιβιστής αστός Μ. Πλωρίτης εκπλησσόταν όταν ανακάλυπτε ότι το «Μεσαιωνικό Βυζάντιο» είχε κοινωνικό κράτος. Παρομοίως μεγάλη έκπληξη αποτελεί η απόδειξη του Λε Γκοφ ότι η μεσαιωνική οικονομία της Δύσης βασιζόταν στην «Caritas» (φιλανθρωπία).

Από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, θα μπορούσαμε, από εκατέρωθεν, να διδαχθούμε για τις δημοκρατικές βάσεις του πολιτεύματος (εκλεκτορικά σώματα, «ελέω Λαού του Θεού»), για τις σημαντικές προσπάθειες επίτευξης ισορροπίας μεταξύ πολιτικής και εκκλησιαστικής αρχής (συναλληλία), για τη δυνατότητα μιας γνήσιας Χριστιανικής Πολιτικής («Επίσκοπος των έξω αν είην», όπως είχε πει και ο Μέγας Κωνσταντίνος) με κοινωνική δικαιοσύνη και αγάπη (άγ. Νικόλαος Καβάσιλας) ως βάση της πολιτικής διοίκησης, την αυτοθυσιαστικότητα του πολιτικού άρχοντα και άλλα.

Ας είναι αιώνια η μνήμη των πεσόντων και ο καλός Θεός ας τους αναπαύσει.

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: