Γερμανοτσολιάδες και πλουσιοκράτες(«Η απολογία του Πετρώφ» στο σήμερα)

by

«Η τάξη αυτή της αδηφάγου πλουτοκρατίας άρπαξε από τον λαό τα πάντα: τον πλούτο, την εξουσία, την επιστήμη, την τέχνη και αυτήν ακόμα την θρησκεία που την έκαμε υπηρέτριά της κι’ αφήκε τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων ανθρώπων βουτηγμένη στην φτώχεια και την αμορφωσιά.

Όσα δε αγαθά οι πλουτοκράτες αυτοί άρπαξαν από το φτωχό λαό με το δόλο, τη βία και την απάτη, τα κλοπιμαία δηλαδή, τα αποκαλούν χωρίς να εντρέπωνται ι ε ρ ή  ι δ ι ο κ τ η σ ί α !

Εάν οι αχόρταγοι αυτοί πλουτοκράτες μπορούσαν ν’αρπάξουν τον ουρανό, τον αέρα, τα άστρα, χωρίς αμφιβολία θα τα ανεκήρυσσαν κι αυτά ιερή ατομική ιδιοκτησία! Θα έβαζαν πάνω σ’αυτά μεγάλο νοίκι και θα γινότανε κι’ ο αέρας κι’ ο ήλιος πηγή μεγάλου πλουτισμού γι’ αυτούς.

Όταν με την τακτική αυτή, τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο κι’ ο λαός δεν αντέχει πια στην πείνα, στις στερήσεις και τους παντοίους εξευτελισμούς, που πληγώνουν τα ευγενέστερα ορμήματα της ψυχής, και υψώνει την τραχειά φωνή του διεκδικώντας μόρφωσι, δουλειά, ψωμί και γενικά στοιχειώδη ικανοποίησι των αναγκών του, τότε οι φρακοφορεμένοι λωποδύτες των σαλονιών που έχουν τα πάντα στα χέρια τους, εξαποστέλλουν εναντίον του πεινασμένου και επαναστατημένου αυτού λαού, τα παιδιά του, ωπλισμένα με λόγχες και κανόνια, για να πνίξουν στο αίμα την πονεμένη φωνή του.

 Ο πραγματικός υπηρέτης της Εκκλησίας του Χριστού Ιωάννης Χρυσόστομος έλεγε:[] Ο λόγος μου σας κάμνει να είσθε εκτός εαυτών. Σεις μου λέτε: Δεν θα πάψης επί τέλους να επιτίθεσαι εναντίον των πλουσίων; Εγώ σας λέγω: πάψατε να καταπιέζετε τους πτωχούς. Σεις κραυγάζετε: Πάλιν οι κεραυνοί σου εναντίον μας; Εγώ σας απαντώ: πάλιν φέρεσθε σκληρά στους συνανθρώπους σας; Σεις αχόρταγα εκμεταλλεύεσθε τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν τίποτα, μα γι’ αυτόν ακριβώς κι’ εγώ δεν παύω να ελέγχω εσάς που τά’χετε όλα!» *

Δυστυχώς, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται συνεχώς, χωρίς να διδασκόμαστε από αυτήν τίποτα, τα ίδια θα μπορούσαν να ειπωθούν και σήμερα. Οι πλουσιοκράτες, όπως ακριβώς το είχε πει ο Μέγας Βασίλειος, αφού κατάλαβαν, ιδιοποιήθηκαν τα πλούτη σαν τις θέσεις σε ένα θέατρο πρώτοι, τώρα έχουν κάνει ολόκληρες επιχειρηματολογίες, ρητορικές, νομολογίες και νομικά συστήματα και διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, για να κατοχυρώσουν αυτά τους τα άνομα -κατά τον Νόμο του Θεού- πλούτη. Το Κεφάλαιο, εφοπλιστικό, τραπεζικό και άλλο, παραμένει ανέλεγκτο, διότι ζούμε σε μια κοινωνία που χωρίς να μας το λέει ανοιχτά, αναγνωρίζει ένα είδος ρατσιστικής ευγένειας σε αυτό.

Τα δε όργανα της τάξης γίνονται σε μια τέτοιου τύπου κατάσταση όργανα της αταξίας, όπως το λέει ο πρεσβύτερος Γρηγόρης Πετρώφ εδώ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποκλήθηκαν όχι από κάποια ρηξικέλευθα στοιχεία, αλλά από τον απλό λαό «γερμανοτσολιάδες» οι αστυνομικοί που φυλούσαν την ….εξέδρα των εθνοπατέρων και λοιπών επισήμων, κρατώντας τον σε απόσταση 100 μέτρων από αυτήν. Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, που τελικώς έγινε κανονικά πλην των στρατιωτικών τμημάτων της κατά τους αυτόπτες, που αποχώρησαν κατόπιν κάποιας διαταγής- πιθανώς του κου Μπεγλίτη που ήταν παρών στην εξέδρα.

Σε όσους θεωρούν κάτι τέτοιο υπερβολικό ή σκληρό, πρέπει να υπενθυμίσουμε τι λέει ο Χριστός για την ίδια την Εκκλησία Του, τους πιστούς Του που διεστράφησαν και έπαψαν να είναι «φως του κόσμου και αλάτι της γης»: «Εσείς είστε το αλάτι της γης. Αν όμως το αλάτι αλλοιωθεί, με τι θα ξαναγίνει αλμυρό; Σε τίποτα δεν αξίζει πια παρά μόνο, αφού πεταχτεί έξω, να καταπατιέται από τους ανθρώπους.»  

Όσο ιερώτερο είναι κάτι, τόσο ανιερώτερο γίνεται, όταν και κατά το μέτρο που χάνει την ιερή αποστολή του…  

*Πηγή: «Η απολογία του Πετρώφ», εκδ. Χριστιανικής Δημοκρατίας, μτφ. Ν. Ψαρουδάκη, 1961

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: