Κοινοτισμός, Μια αίγλη φωτός!(αναδημοσίευση)

by

Σημ. ph.: Η εφ. Μακεδονία της Κυριακής όπως «τυχαία» πρόσεξα, έχει ένα θ α υ μ ά σ ι ο αφιέρωμα, πραγματικά αντισυμβατικό, στον κοινοτισμό, με κείμενα αρθρογράφων και συγγραφέων, παληών και νέων, που εδώ αγαπούμε και διαβάζουμε ιδιαίτερα και ιδιαίτατα(υπερθετικός). Το αφιέρωμα επιμελείται ο Στ. Κούκος και τα κείμενα είναι των Αλ. Παπαδιαμάντη(προλόγισμα καταστατικού συνεταιρισμού!), Κ. Καραβίδα, Σπ. Κουτρούλη, Μ. Μελετόπουλου, του ιδίου του επιμελητή, και υπάρχει συνέντευξη του Κ. Βεργόπουλου που ασχολήθηκε επισταμένως -δεν το ήξερα- με το θέμα του κοινοτισμού. Τέλος, απόσπασμα έργου του πρωτοπόρου και σκαπανέα του κοινοτισμού Ν. Πανταζόπουλου. Παρακάτω, σας αναδημοσιεύω το εναρκτήριο κείμενο του επιμελητή. Στην πηγή ( πατήστε εδώ ) μπορείτε να δήτε και το πλήρες κείμενο του αφιερώματος σε μορφή pdf.

“Μοι φαίνεται ως μία αίγλη φωτός, εν φαεινόν βήμα, εν εύηχον κήρυγμα προόδου, ευημερίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων”! Με αυτά τα γεμάτα ενθουσιασμό και από καρδιάς λόγια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης χαιρετίζει το 1908 την ίδρυση συνεταιρισμού άρτι συσταθείσας κοινότητας, προλογίζοντας το καταστατικό της.
Κοινότητες, συνεταιρισμοί, συντροφίες και άλλες συσσωματώσεις και ενώσεις προσώπων αποτελούν συναντήσεις ανθρώπων που αγωνιούν και αγωνίζονται για το κοινό καλό και την κοινή ευημερία. Και μάλιστα μάχονται για την επίτευξη στόχων που εδράζονται επί πραγματικών ζητημάτων που προκύπτουν από τον ζωτικό τους χώρο. Άλλωστε, για να θυμηθούμε πάλι τον μεγάλο σκιαθίτη συγγραφέα και το επίκαιρο διήγημά του “Χαλασοχώρηδες”, που αναφέρεται στις εκλογές, “όπου γενικότης, εκεί και επιπολαιότης”.
Οι ενώσεις αυτές, με βαθιές ιστορικές ρίζες, δοκιμασμένες και μέσα στον ελληνικό χωρόχρονο ή καλύτερα μέσα στην αργόσυρτη ελληνική συνέχεια, απέδειξαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα ποικίλα προβλήματα που προκύπτουν και απασχολούν τους πολίτες μιας περιοχής (παιδείας και πολιτισμού, τοπικής αυτοδιοίκησης, φορολογίας, εκκλησιαστικά, φιλανθρωπίας…)
Δυστυχώς σήμερα ο πολίτης, τόσο ως πρόσωπο όσο και ως έννοια, είναι απαξιωμένος, αφού ουσιαστικά δεν του προσφέρεται να πράξει το αυτονόητο: Να γίνει ουσιαστικό μέλος και στέλεχος της κοινωνίας στην οποία ζει και κατά συνέπεια να αναλάβει υπεύθυνα τη μοίρα του τόπου του.
Εντούτοις ο κοινοτισμός στις ποικίλες εκδοχές του παραμένει διεθνώς και σήμερα επίκαιρος και συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον και να γοητεύει τους ανθρώπους. Το σημαντικότερο είναι πως ίσως αποτελεί την τελευταία ελπίδα και το έσχατο καταφύγιο των ανθρώπων για να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν και να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα προβλήματα που τους απασχολούν. Γιατί μόνο έτσι «το μέλλον αναγκαίως θα είναι καλύτερον του παρελθόντος», όπως καταλήγει στο κείμενό του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης προλογίζοντας την ίδρυση του συνεταιρισμού της κοινότητας.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

5 Σχόλια to “Κοινοτισμός, Μια αίγλη φωτός!(αναδημοσίευση)”

 1. AIMILIA Says:

  🙂 ti wraia zwgrafia! mou thimizei Theofilo!

  o St.Koukos einai apo tin nison Lesvon>?!
  an nai-ton kserw!

  o Alexandros Papadiamantis….monadikos kai apolaystikos.
  Apaixtos! 🙂

  eyxaristoume! 🙂

 2. AIMILIA Says:

  +XRONIA POLLA,EYLOGHMENA+AGGELIKA 🙂

  Ή Σύναξη (Πανήγυρη) των Αρχαγγέλων ΜΙΧΑΗΛ και ΓΑΒΡΙΗΛ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων αγγελικών Ταγμάτων
  Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή

  (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες Ιστορικές περιστάσεις, πού πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

  Τη σχέση, τώρα, πού έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, Βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή.

  Και ιδιαίτερα, αγαπητέ αναγνώστη, αν διαβάσεις τους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στη δε Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη’ στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α’ στίχ. 14,

  όπου ό συγγραφέας αναφωνεί: «ουχί πάντες εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν;».

  Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα όποια ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλ’ αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους πού μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;

  Επικεφαλής δε των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

  Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. Π.χ. όταν ό Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία και άλλου.

  Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου.

  Στην μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, ή Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

  Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
  Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγοι, δυσωπούμεν υμάς ημείς οι ανάξιοι, ίνα ταις υμών δεήσεσι τειχίσητε ημάς, σκέπη των πτερύγων, της αΰλου υμών δόξης, φρουρούντες ημάς προσπίπτοντας, εκτενώς και βοώντας, εκ των κινδύνων λυτρώσασθε ημάς, ως Ταξίαρχοι, των άνω Δυνάμεων.

  Κοντάκιον. Ήχος β’.
  Αρχιστράτηγοι Θεού, λειτουργοί θείας δόξης, των ανθρώπων οδηγοί, και άρχηγοι Ασωμάτωv, το συμφέροv ημίv αιτήσασθε, και το μέγα έλεος, ως τωv Ασωμάτων Αρχιστράτηγοι.

 3. γρηγόρης στ. Says:

  Επειδή περι κοινοτισμού η ανάρτηση,
  ας αφήσω εδώ τις ευχές μου για τη γιορτή σου
  και για ό,τι επιθυμείς, προσδοκάς και αγωνίζεσαι!

 4. philalethe00 Says:

  @γρηγόρης στ.
  Αμήν, αδελφέ μου… 🙂 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ- υπερπολύτιμες οι ευχές σου…… Επανέρχομαι εντός ολίγου…!

 5. AIMILIA!!!!!!!!! Says:

  euxes polles EN KYRIW+
  AGAPHTE PHIL!
  KAI O AGIOS NEKTARIOS NA SE EYLOGEI+
  KAI NA SE FROYREI….
  SE KATHE STEP YOU MAKE!

  🙂
  MAKIA ….
  KALON PARADEISON!+

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: