Δηλώσεις σεβ. Ανθίμου προς τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μπουτάρη(αποκλειστική αποκλειστικότης)

by

Μαθεύτηκε, λοιπόν, ότι μετά τον ασπασμό του Τιμίου Σταυρού μετά την δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου, ο σεβ. Άνθιμος είπε τα εξής στον υποψήφιο Δήμαρχο και άξιο, έστω όχι όσο ο Ατατούρκ, τέκνο της πόλης, και υποστηριζόμενο από το κυβερνών κόμμα, αλλά και την ορθολογικότατη «Δημοκρατική Αριστερά», τα οποία και κατεγράφησαν από επιτόπιους θαμώνες και φιλακόλουθους αδελφούς. Μα πρόκειται για το κάτι άλλο…! :

«Όσο υποστηρίζεις, αγαπητέ μου, μια κυβέρνηση που παραδίδει τον λαό μας και τους απλούς, εργαζομένους και παλαίμαχους, ανθρώπους στην έσχατη φτώχεια και την πατρίδα σε υποτέλεια χειρότερη από αυτή του Διεθνούς Ελέγχου του 1898, θα σε πολεμάω λυσσασμένα, δεν θα δεις δήμο ούτε ‘κατ’όναρ’. Πρόσεχε καλά.»

***

Καλά, εντάξει, δεν σας έχω για εύπιστους, αλλά δεν βρίσκετε ότι θα ήταν μια εναλλακτική λύση; Λύση, μάλιστα, ανάλογη(τηρουμένων των αναλογιών, δηλαδή), προσεγγιστική του πνεύματος ενός Αμβροσίου Μεδιολάνων ή ενός ιερού Χρυσοστόμου με το «πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ζητεί την κεφαλήν Ιωάννου επί πίνακι» προς την Ευδοξία που του στοίχισε τελικά, εκουσίως, την ζωή;

Ναι, βέβαια όλα αυτά δεν είναι παρά (οιονεί) «dream within a dream» , που θα έλεγε και ο Έδγαρ Άλλαν Πόε… 🙂

ΥΓ Tο θέμα είναι ότι οι Μητροπολίτες πρέπει να μιλάνε και ο λόγος τους ενίοτε να γδέρνει, αλλά φοβάμαι ότι, αν δεν μιλήσουν σωστά, καθίστανται περίγελως και καλοπροαίρετων ανθρώπων. Με αυτήν μου την ανάρτηση, προσπαθώ να πάρω θέση στο ζήτημα -αν και υπήρξε μία διχοστασία πριν, εξ ου και ο δισταγμός.  Η εναλλακτική ρήση συλλήφθηκε υφ’ημών στο φίλιο ιστολόγιο sarantakos.wordpress.com και παραλλάχθηκε ad hoc.


Ετικέτες: ,

46 Σχόλια to “Δηλώσεις σεβ. Ανθίμου προς τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μπουτάρη(αποκλειστική αποκλειστικότης)”

  1. ; Says:

    http://roides.wordpress.com/2010/10/27/27oct10c/

  2. philalethe00 Says:

    @;
    Ναι, βεβαίως αναφερόμεθα εκεί. 🙂

  3. sb Says:

    Φιλαλήθη, φιλαλήθη, με το μπλογκ σου που απευθύνεται σε ειδήμονες, και όλο το πλησιάζουν άσχετοι και σχολιάζουν (και σε παίρνει το παράπονο, κάνω λάθος;) (και δίνεις την εντύπωση -σε αυτούς που δεν σε ξέρουν- του ελιτιστή).. σε αυτή την ανάρτηση έπρεπε να ξέρω το dream within a dream του Πόε, τον βίο του Ι.Χρυσότομου, και του Αμβροσίου Μεδιολάνων, και, φυσικά, το συμβάν με Άνθιμο-Μπουτάρη. Μου λες, αγαπητέ, από πού διάβασες εσύ τον βίο του Χρυσόστομου; Ευχές πολλές, με πολλή φιλική αγάπη.

  4. philalethe00 Says:

    @sb
    Ωραίο όνομα. 🙂 Αστειεύομαι, καλησπέρα. Ναιαιαι, το ομολογώ ότι έχω …πολλαπλές(για να είμαι κι εγώ στο flow της εποχής) νύξεις που είναι προχωρημένες κάπως. Αλλά, βρε παιδιά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξέρη κανείς τον βίο του Άγ. Ιωάννη, τον βίο του Άγ. Αμβρόσιου, και την ποίηση του Πόε, για να κατανοήσει, έστω γενικά, τι λέω, έτσι…; Άφησε δε που συνηθέστατα μιλώ ημιειρωνικώς(είναι και αυτό μία κάποια λύσις στον καυτηριασμό κάποιων πραγμάτων). 🙂

    Εγώ απευθύνομαι, όπως και το ΚΚΕ και ο σταλινομαρξισμός, στον λαό! 😀 Πλην, όμως, μιλάω στον λαό -και στους πιο «ψαγμένους» παράλληλα-, αλλά με ένα σκοπό να πάμε λίγο παρακεί… Τώρα, αν το πετυχαίνω…..

    Πάντως, ευχαριστώ πάρα πολύ -ειλικρινά!- για τις επισημάνσεις, που τα σπάνε κατά το κοινώς λεγόμενο. Τις λαμβάνω υπ’όψει, αν και μπορεί ενίοτε να φαίνομαι(ή να είμαι -ω φρίκη) …ξεροκέφαλος.

    Τέλος, το παράπονο της Ρωμηοσύνης είναι ανάγλυφο σε αυτό το ιστολόγιο(τι λογιωτατίστικα λέω πάλι 😀 ) πράγματι. Είναι η καύσιμη ύλη, όπως εξυπονοεί και ο υπότιτλός του.

    ΥΓ Αγαπητέ, είναι το πρώτο σας σχόλιο εδώ; 🙂 (Απάντησις προαιρετική.)

    • sb Says:

      Μετά την αποστολή του σχολίου μου, σκεφτόμουν οτι ίσως δεν είχα εκφραστεί σωστά. Το σχόλιό μου ήταν απλά ένα παιχνιδιάρικο πείραγμα που, όμως, έκρυβε από πίσω την εξής σκέψη: Έχει τύχει να συναντήσω ανθρώπους που να βλέπουν πρώτη φορά το ιστολογιακόν σημειωματάριον του φιλαλήθους και να θεωρούν πως ο δημιουργός του είναι υπερόπτης. Αυτό μου φαίνεται κρίμα, πολύ κρίμα, μεγάλο κρίμα, διότι νομίζω οτι ο Φιλαλήθης παρεξηγείται, και το μπλογκ του παρεξηγείται. Να, ορίστε τι συμπαθητική απάντηση έδωσε στο προηγούμενο μήνυμά μου, κάνω λάθος; Όχι, δεν κάνω λάθος. Θα μου άρεσε να μην γίνεται αυτή η άδικη παρεξήγηση, και, σε κάθε περίπτωση, είναι πιο εύκολο να κάνω αυτή την επισήμανση σχετικά με τις υπεροψίες αναγνωστών και φιλαλήθους, από το να κοιτάξω τη δική μου υπεροψία.. 😀
      Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω τα έχω πει με κάθε καλή διάθεση!

      Ναι, ναι, ναι, επιδοκιμάζω και συμφωνώ με την διάθεση του Φιλαλήθους να παροτρύνει τους άλλους προς «ένα βήμα παραπέρα», αλλά (από τον τρόπο που το διατύπωσες) (υποθέτω οτι) δεν εντάσσεις τον εαυτό σου στο λαό, έτσι δεν είναι;

      Βρίσκω πολύ γλυκό αυτό το γραμμένο στην προτελευταία παράγραφο, και διαφωτιστικό αυτό εκεί το γραμμένο στην τελευταία παράγραφο.

      Όσο για το «ΥΓ».. όχι, δεν είναι το πρώτο σχόλιο εδώ.

      Τέλος, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση: Ποιά η γνώμη σου για το μπλογκ του Ροίδη (το οποίο αναφέρεται στο πρώτο σχόλιο αυτής της σελίδας);

      Ευχαριστώ για την αναφορά των πηγών, να’σαι καλά.
      Ευχαριστώ για την ευγένεια.

  5. philalethe00 Says:

    Ααα, ναι, για τον βίο του Άγιου Ιωάννη του Χρυσόστομου,
    τρεις βασικές πηγές:
    α)το δίτομο του Πατρολόγου Στυλιανού Παπαδόπουλου περί της θεολογίας του(Εκδ. Αποστολικής Διακονίας),
    β)τα «γράμματα από την εξορία»(του ιδίου, απόδοση Εκδ. «Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας»),
    γ)Ο τόμος του Migne που περιλαμβάνει τις ομιλίες του την περίοδο εκείνη, μεταξύ των οποίων αυτή η αιχμηρότερη που αμφισβητεί την γνησιότητά της ο κακόδοξος Migne («Ότε απήει εν τη εξορία»).
    Αυτά τα είχα σίγουρα υπ’όψει. Τώρα, είναι και άλλα. Αλλά το περιστατικό αυτό με την Ευδοξία είναι από τα πιο χτυπητά, νομίζω, στην ζώή του Αγίου.
    Σχετικά με τον Αμβρόσιο Μεδιολάνων, έχει ο π.Μεταλληνός ένα πολύ ωραίο κείμενο για την στάση του απέναντι στην εξουσία με τίτλο «Imperator intra non supra ecclesia est» που διάβαζα αυτές τις μέρες.

    Αυτά…

  6. AIMILIA Says:

    sas grafw apo to LONDON…
    sorry gia ta greeklish 🙂
    o Mpoytaris einai tis dimokratikis aristeras?!
    diladi yparxei kai antidimokratiki aristera?!
    kati san ton SYN/syriza as poyme-pou skotwnei opoion den goystarei? 😦

    o mpoutaris einai aytos pou leei na paizei tsontes H tv?

    poly ksinismeni moyri exei pantws aytos o mpoutaris.
    DEN EMPNEEI EMPISTOSYNH
    KAI DEN PEITHEI KANENAN OTI MPOREI NA ANALAVEI DHMO.

    kai oti kai na tou eipe o Panagiwtatos-kala tou eipe!
    KATI PARAPANW BLEPEI-KAI KSEREI
    APO MAS TOUS ….aplous pistous.

    EIDOMEN. EIDOMEN.

    • ti aimilia? Says:

      αν λέγεσαι αιμιλία πρέπει να μετονομαστείς σε αιχιλιομετρία.

      • αυγή Says:

        ποιός είσαι εσύ ο αποπάνω;

      • αυγή Says:

        νόμιζα οτι διάβασα ‘αχιλλειομετρία’.. ‘αχιλλειομετρία’, το να μετρά κανείς την αχίλλειο πτέρνα, το να έχει κάποιος την ικανότητα να μετρήσει την αχίλλειο πτέρνα του καθενός. συγχωρέστε με..

      • AIMILIA Says:

        AI-XI-LIO-METRIA?! 🙂
        DHLADHS NA METRW XILIOMETRAN!????????
        KATI SAN CONTEUR?!
        OLA LA LA…
        EXCUSE me bre -PWS SE LENE….
        1on DEN KSEYRW 🙂 TI ESTI AIXILIOMETRIA …{SORRY}…
        KAI
        2on DIATI NA ALLAKSW?! …E?! 🙂

        AIMILIA-ME KEFALAION A,A,A Aimilia-
        OK?

        BYE BYE….
        FWTH H OPWS ALLIWS SE LENE! 🙂

    • αυγή Says:

      Καλή μου, τι γλυκό μου φάνηκε αυτό με τη «ξινισμένη μούρη»! Γιατί, ποιός δεν έχει «ξινισμένη μούρη», τι λες;
      Ώστε έτσι εξηγείται αυτή η απουσία, ήσουν στη Λόντρα, έλεγα κι εγώ, τι έγινε αυτή η ψυχή, πού χάθηκε.

      • AIMILIA Says:

        AYGH@!!!
        XAIRE EN KYRIW PANTOTE :-)…
        TI SOI AYGH EISAI?! 🙂
        ELPIZW OXI SAN TH MAIMOU 😦 AYGH=THN EFHMERIDA SOU SYN.!! 😦

        DEN EXOUN OLOI KSYNISMENH MOYRH….
        YPARXOYN POLLOI ME KSYNISMENH-XALASMENH TYPOU TSALAKWMENH KAI POLLOI APOBLAKWMENOI!
        AYTOS O MPOUTARHS EINAI 3 SE 1!
        kai polla alla…..

        SORRY-
        AIMILIA.-

        { e psit-esy….TI EISAI ESY POU THA PEIS SE KAPOION NA ALLAKSEI ONOMA H PSEYDWNYMO? !!! 🙂
        🙂 APEKTHSE ENA ESY KAI META MILA,DEAR!+}
        KALO MESHMERION!
        SE OLA TA KALA PAIZAKIA.
        TA kaka paizakia ante nani….
        !!!!!!!!!!!!! 🙂

        bye bye+

        AND GOD BLESS YOU+

      • ΤΡΙΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ Says:

        Αυτό με την αχιλλειομετρία ήταν καλό. μπράβο. εγώ το εννοούσα αι-μιλία, συνώνυμο του μιλίου, το χιλιομετρο ή και το μέτρο, οπότε η κατάσταση γίνεται έμμετρη. έμμετρη ποίηση.

  7. γρηγόρης στ. Says:

    Αδ. Φιλαλήθη,

    γιατί διχοστασία;
    Το θέμα είναι απλό: οι ψήφοι του «ποιμνίου» [κατά κυριολεξία και κατά τη μεταφορική έννοια].

  8. philalethe00 Says:

    @AIMILIA
    Καλό στην αδελφή και να μας προσέχεις εκεί στα βόρεια… Υποστηρίζεται από την Δημοκρατική Αριστερά, που είναι φράξια του ΣυΡιζΑ που αποσπάσθηκε, με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη και που δεν μας τα λέει και πολύ καλά, όπως καταλαβαίνετε και από εδώ… Ακόμη, ο Μπουτάρης υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ναι, ο Μπουτάρης είναι ο γνωστός από το ζήτημα με τις… «τσόντες»(ρώτησα ένα φίλο που κατεβαίνει μαζί του, αν θέλετε πολύ, θα κάνουμε μια ανάρτηση για το πώς μου το αιτιολόγησε, έχει ενδιαφέρον, διότι συν τοις άλλοις είναι εξαιρετικό παιδί(!)). Συμφωνώ ότι είναι λίγο ξυνισμένος, ειλικρινά φοβάμαι ότι δεν κάνει μυστηριακή ζωή και η αμαρτία έχει κατακαθίζει ως καθίζημα πολλά χρόνια μέσα στην ψυχή και προκύπτουν αυτά και άλλα τέτοια… Ο σεβ. Άνθιμος βασικά του είπε ότι δεν θα ανεχθεί να τον αποκαλεί μουτζαχεντίν(πράγματι, πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, εννοώ κατά το πνεύμα, πάντως αν το εννοεί, καλώς έκανε και το είπε, εκτιμώ την ευθύτητα) και ότι η εκκλησία(!) θα είναι εναντίον του και δεν θα δει ουδέποτε όσο ζη δήμο. Προηγήθηκε η απόπειρα του Μπουτάρη να ασπασθεί την «δεξιά» του Ανθίμου.

    Σας επισημαίνω ότι η στάση μου είναι αυτό που λέμε -αν δεν το καταλάβατε, και είμαι γριφώδης όντως 🙂 – «επαμφοτερίζουσα». Ο Μπουτάρης φοβάμαι ότι έχει αρκετό δίκηο -εν μέρει- στο ότι ο Άνθιμος δεν εκφράζει την Ορθοδοξία(σίγουρα πάντως, δεν εκφράζει την Εκκλησία εν συνόλω, αυτό είναι η επιτομή της θεωρίας της Δεσποτοκρατίας), ενώ ο σεβ. Άνθιμος έχει δίκηο όσον αφορά το απαράδεκτο των χαρακτηρισμών, την μάλλον υποκρισία Μπουτάρη να ασπαστεί τον Άνθιμο μετά τον Σταυρό και το ύφος, που όντως πρέπει να είναι επαναστατικό σε τέτοιες εποχές…!

    Εδώ, μπορείτε π.χ. να δείτε μία στάση που κλίνει φανερά προς την μία πλευρά:

    http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=1252

    @γρηγόρης στ.
    Καλησπέρα!!! Πράγματι, αδελφέ… Απλώς, λέω ότι δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί έτσι απλά, αν μπορεί ποτέ εν πάση περιπτώσει, και να καταδικάσει κάτι που έγινε απλώς. Γεγονός είναι ότι οι ψήφοι δύσκολα θα πάνε στον Μπουτάρη, πάντως… Αλλά φοβάμαι ότι ενδέχεται να γίνει για τους λάθος λόγους… Πάντως, εδώ πάνω -όπως θα ξέρεις, είμαι βέβαιος- έχουμε και αδελφούς/ές που είναι αστέρια, και εκπέμπουν αστροφώς, οπότε ενδέχεται να μην πάρουν τις συμβουλές Ανθίμου και τόσο σοβαρά… 🙂 Δεν μου είπες την άποψή σου για την (ονειρώδη) εναλλακτική ρήση… Σε ακούμε… 🙂 Καλό βράδυ…..!!!

    • AIMILIA Says:

      xaire en Kyriw+adelfe phil.+
      🙂
      EYXARISTW DIA THN APANTHSHN!
      …o mpoutaris einai KARAsygxismenos!!!!!!!!!!!DYSTYXWS…
      kai to poios kai ti toN ypostirizei
      einai telika adiaforon…
      dioti ta pasokia poly syxna einai kai metalagmena synaspistiria!!!!!!!!
      BLEPE= «mandam»Dretta- prwin H nyn synaspistirA, H opoia DYSTYXWS gia olous emas toys AS8ENHS ELLHNES- einai sto Ypoyrgeio Ygeias kai mas exei kseskisei me tin Filanthrwpia tHs!!!
      mas ekopse farmaka-iatrikes eksetaseis klp
      FASISTIKOTATA KAI ME OLH THS THN KARDIA
      KAI ME POLY ANAIS8HSIA KAI «XARA».
      SORRY
      ALLA OPOIOS THN BLEPEI STHN TB-KATALABAINEI
      ARKEI NA EINAI NHFALIOS KAI OYXI MASTOYRA…
      EPISHS AN DEN EINAI APOBLAKWMENOS APO THN PLYSH EGKEFALOY TWN MME/TA OPOIA KA8ODHGOYNTAI APO TO SYN-TA PIO POLLA.
      EIDIKA H ERT!
      POY THN XRYSOPLHRWNOUME KIOLAS.!

      SYMPERASMA- {dysareston}
      ta pasokia kai ta synaspistiria
      einai xamelaiontes kai allilosymplirwnontai
      otan exoun ena 1 kai monadiko kinitro
      =THN EKSOUSIA KAI THN KATAXRHSH AYTHS!
      ME SKOPO NA DIALYSOYN THN ELLADA….

      TWRA O KATHE EPISKOPOS
      EINAI EIS TYPON XRISTOU…
      THINK! 🙂
      MPOREI NA MILHSE SYMBOLIKA
      LEGONTAS TOU=O XRISTOS MAS=H EKKLHSIA MAS=
      OLOI MAS=KLHROS KAI LAOS
      DEN THA SE PSHFISEI.
      SAFES.

      EYXES SE OLOUS ANASTASIMES 🙂
      KALH KYRIAKH.+.KALH AYRIANH+
      {MHN KSEHASETE TA ROLOGIA SAS PRIN PESETE GIA YPNO+
      TA KSUPNHTHRIA SAS! :-)…ALLAZOUN 1 WRA PRIN…}

  9. γρηγόρης στ. Says:

    Η ρήση παραείναι ρηξικέλευθη για να είναι αληθινή.

    Θα προτιμούσα όμως την ειλικρινή σιωπή, από τις ρήσεις ή κατά το κοινώς λεγόμενον τα «παχιά λόγια».

  10. philalethe00 Says:

    @sb
    Ευχαριστούμε πολύυ..! Υπάρχει ένα αφετηριακό πρόβλημα όταν κανείς απευθύνεται σε όλους μαζί και όχι στον καθένα διακριτά……[ 😦 ]Βασικά, αυτό που συνειδητά προσπαθώ, παρά τα (ψεκτά- σημαίνει διαβλητά, όχι μεταποιημένα με τη Χάρη 🙂 ) πάθη και τις αμαρτίες μου είναι να γράφουμε σημειώματα μεν, αλλά απαιτητικά ως προς την σύνταξη. Δηλαδή να μην …βουλιάζουμε στα ρηχά, αλλά να πάμε παραπέρα, και όσον αφορά την ακριβολογία και την ρητορική(το λιγότερο σημαντικό) και όσον αφορά το περιεχόμενο. Ακόμη, -επειδή είναι καιρός που συνήθως βουλιάζουμε στα ρηχά- συμβαίνει εμμέσως πλην σαφώς να απαντάμε, με ένα τόνο μάλλον καυστικό ή/και ειρωνικό και έτσι προκύπτει αυτή η εντύπωση, υποθέτω… Αλλά, πέρα από όλη την παναμαρτωλότητά μου που προσπαθώ να πενθήσω, σκέφτομαι ότι είναι ένας βασικός λόγος αυτός που δίνεται τέτοια εντύπωση. Υπάρχει, δηλαδή, μία πρόθεση αυτού που λέει ο άλλος απλός λαός «περηφάνιας» στα γραπτά αυτά, ακαταδεξιάς προς πράγματα και καταστάσεις…

    Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο… 🙂

    Τώρα, για το ιστολόγιο του Ροΐδη, έχω σχολιάσει αρκετές φορές, είναι σαφές ότι πρόκειται για στρατευμένους ανθρώπους στον καθ’αυτό αστικό
    αντικληρικαλισμό και αστικό αθεϊσμό(π.χ. ο μαρξιστικός αθεϊσμός έχει κάποιες διαφορές, εδώ υπάρχει το συνηθισμένο δίπολο «επιστήμη-θρησκεία» που καταδίκαζε στους aufklarers μαρξιστές και ο Λένιν). Ο λογισμός μου λέει ότι πρόκειται για ανθρώπους, συνιστολόγους(δεν γράφω κάποιο …δοκίμιο τώρα 🙂 ) καλοπροαίρετους και ψυχρούς κατά την Αποκάλυψη, όχι χλιαρούς(αυτό είναι το καλό), που, όπως και πολλοί άλλοι «αθεϊστές», αναζητούν το καλό και πολεμούν για αυτό με πάθος, αλλά κάπως χάνουν τον προσανατολισμό. Το σημαντικό είναι να υπάρχει η αναζήτηση, όμως.

    Δεν ξέρω αν σε κάλυψα…

    Ευχαριστώ για όλα και για την επικοινωνία…

    ΥΓ Ααα, βεβαίως και ανήκω στον «λαό», αλλά ας πούμε ότι εγώ έχω μια ορισμένη αξίωση λογιότητας, βάσει των ταλάντων που μου έχει δώσει ο Κύριος. Και όπως έλεγε ο Πατροκοσμάς, πρέπει όσοι μορφώνονται, να μορφώνουν και τους άλλους αδελφούς με όσα ξέρουν, είναι χρέος βασικό…

    • sb Says:

      Σε ευχαριστώ, Φιλαλήθη, για τις εξηγήσεις, και, που με άφησες να μοιραστώ τις σκέψεις μου και τις άκουσες. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του πόσο περήφανος θέλει να είναι. Σίγουρα η περηφάνια κάποιων αναγνωστών έχει ως αποτέλεσμα να καταδικάζει το μπλογκ του Φιλαλήθη ως «υπεροπτικό». Η υπερηφάνια των άλλων βάζει επιπλέον «βάρη» ταπείνωσης σε εμάς. Το πόσα βάρη θέλει να αναλάβει κάποιος είναι δικό του θέμα. Αυτά υποθέτω εγώ.
      το «πέρα από όλη την παναμαρτωλότητά μου που προσπαθώ να πενθήσω» το βρήκα ξεκαρδιστικό, να’σαι καλά. Να’σαι καλά και για την εξήγηση του «ψεκτά», δεν το γνώριζα το «ψεκτά».

      Για το ιστολόγιο του Ροϊδη, λες «καλοπροαίρετοι».. Αυτό ήταν που με ενδιέφερε να ακούσω, μια ένδειξη για την γνώμη σου σχετικά με το πόσο «καλοπροαίρετους» ή «κακοπροαίρετους» τους κρίνεις. Οκ.

      Πρόσεχε, συμπαθή, Φιλαλήθη, με την αξίωση λογιότητας, την οποία σε υπερευχαριστούμε που την καλλιεργείς, πρόσεχε διότι είναι -νομίζω- πανεύκολο η αξίωση λογιότητας να κάνει τον δρόμο της ταπείνωσης να ξεθωριάσει. Να με συμπαθάς για την αφέλειά μου να φλυαρώ με όλα αυτά, ομολογώ οτι το βρίσκω λίγο αστείο εκ μέρους μου.
      Όπως έλεγε ο αιρετικός Σκοτ Πεκ, το σε ποιόν άνθρωπο θα κατευθύνουμε τα φώτα μας, εξαρτάται και από το πόσο το θέλει κάθε άνθρωπος.

      Μετά από την άσκοπη φλυαρία, χαιρετώ. Ευχαριστώ! Καληνυχτίζω.

  11. philalethe00 Says:

    @γρηγόρης στ.
    Ναι, παραείναι ρηξικέλευθη… Ευχαριστώ, αδ. Γρηγόρη για την ευχάριστη έκπληξη της επίσκεψής σου……! Εύχου.

    • γρηγόρης στ. Says:

      Να σου πω την αλήθεια, τόσο το σχόλιο στον Ν. Σαραντάκο και η ανάρτηση σου ήταν καλοδεχούμενη έκπληξη, αλλά και δυσάρεστη διαπίστωση καθώς δεν είδα να σχολιάζεται και πουθενά αλλού, από την «δώθε μεριά», το όλο γεγονός.

  12. philalethe00 Says:

    @sb
    Ειλικρινά εγώ σε ευχαριστώ. Οι λογισμοί σου είναι υπερπολύτιμοι για μένα, σε βεβαιώ (-με όλη την υπερφιαλοσύνη και την αλαζονεία μου)…… Όντως, αν δεν προσέξουμε και αφήσουμε κενό νοός (χωρίς αδιάλλειπτη μνήμη-προσευχή), κτίζει ο πειρασμός και μας φυσιοί τα μυαλά, ότι είμαστε κάποιοι, ενώ ο Χριστός είναι «πράος και ταπεινός τη καρδία», αν και είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού…!!! Ενώ και η παραβολή αναφέρει «αχρείοι δούλοι εσμέν» ακόμη και αν τα κάνουμε όλα τα καθήκοντα που είναι ζήτημα αν κάνουμε κάτι κάπως καλά. Ούτως ή άλλως, «χάριτι Θεού είμεθα ο είμεθα», για να παραφράσω τον Απ. μας Παύλο, παίρνουμε δώρα από κάποιον που μας αγαπάει ασύλληπτα.

    Σχετικά με το ιστολόγιο που αναφέρεις, εννοείται ότι προσπαθώ να δω συγκαταβατικά, και ανεξάρτητα από το ότι μπορεί να υιοθετείται οποιαδήποτε τερατωδία (παρόμοια με την στήλη IOS της «Ελευθεροτυπίας», ας πούμε ή τον Καλόπουλο ή δεν ξέρω, πολλούς άλλους…)… 😀 Αυτό που κάνουμε με την χάρη του Θεού, όμως, sb μου, είναι να δούμε το καλό στον άλλο, να δούμε ότι είναι εικόνα Θεού(το «Ει και στίγματα πταισμάτων φέρω, εικόνα ειμί της αρρήτου δόξας Σου» του Χρυσόστομου) που βρέθηκε σε κάποιες συνθήκες ή απατήθηκε και μετά την ήττα το ροβόλημα, το κατρακύλημα, δηλαδή, στον δρόμο του κακού έρχεται τόσο εύκολα……

    Τέλος, πρέπει να προσπαθήσω να το δω αυτό που αναφέρεις, διότι θα με πονούσε πάρα πολύ αν καταλάβαινα ότι ορισμένοι άνθρωποι νοιώθουν κάπως παραμελημένοι από το ύφος του ιστολογίου ή κάποιων καταχωρήσεών του, έστω και αν η πρόθεσή μου είναι άλλη. Ζούμε σε ένα τόσο άφιλο κόσμο και άπονο που πρέπει να υπάρχει και ταπεινοσχημία και εκδήλωση της αγάπης μας σε όλους και συχνά…

    Ειλικρινά και πάλι σε ευχαριστώ, και να μας γράφεις όποτε μπορείς…
    Την αγάπη μου.

    @γρηγόρης στ
    Γρηγόρη μου, πράγματι, βλέπω ότι το πρόσεξες κι εσύ… Για αυτό είπα κάτι ελάχιστο να κάνω εδώ, δεν ξέρω αν κάτι κατάφερα καλό… Αλλά και εσείς όλοι συμβάλατε τόσο ολοπρόθυμα…

  13. microchip Says:

    κίνδυνος

  14. philalethe00 Says:

    @microchip
    Ευχαριστούμε, φίλε, για την ενημέρωση… Το link που μας έδωσες βρίσκεται ολόκληρο εδώ: http://www.greektube.org/content/view/122637/2/
    Δείτε επίσης από την «Ε» του Σαββάτου… Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά πάντως εγώ σκέφτομαι ότι «ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη»… Ποιος ξέρει τι έβλεπε και ο καημένος ο Δαυίδ τότε και έλεγε «Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, τοις ενδόξοις της γης»… 🙂 Τέτοια πώρωση… Σαν του Ιούδα, που αν και ήξερε την Προφητεία για την «τιμήν του τετιμημένου, τα 30 αργύρια» από την Παλαιά Διαθήκη που διάβαζε(προφανώς), πήγε να την εκπληρώσει ακριβώς, να «πληρώση το ρηθέν»… Βάλτε πάθος και προσευχή, αδελφοί, να τους κατακρημνίσομε, του λοιπού… 🙂

    ΝΕΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΚΕΡ
    Μικροτσίπ-ηδες

    Από Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, νέες ταυτότητες θα εκδίδει η Γερμανία για τους πολίτες της, τεχνολογικά αναβαθμισμένες, με ενσωματωμένο μικροτσίπ πληροφοριών στοιχείων κατόχου πλην των τυπωμένων στην επιφάνειά της, όπως και βιομετρικών χαρακτηριστικών φωτογραφία: Δείγμα των νέων αυτών ταυτοτήτων, που ονομάστηκαν ePerso, παρουσίασε χθες επισήμως ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ.

    Χάκερ της γερμανικής κολεκτίβας Chaos Computer Club έκαναν, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, επίδειξη παραβίασης του περιεχομένου στο μικροτσίπ της ταυτότητας (φωτ. Reuters) Χάκερ της γερμανικής κολεκτίβας Chaos Computer Club έκαναν, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, επίδειξη παραβίασης του περιεχομένου στο μικροτσίπ της ταυτότητας (φωτ. Reuters) Το μικροτσίπ, βασισμένο σε τεχνολογία αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID), ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενο σε συστήματα ασφαλείας κτιρίων ή σε καταχώριση καταναλωτικών αγαθών σε εμπορικά κέντρα, αποτελεί σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση ενισχυτικό παράγοντα ασφαλείας των πολιτών: Κατ’ αρχήν, για τις μετακινήσεις τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου οι πολίτες των χωρών-μελών της δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν διαβατήριο, αλλά και ως ασφαλές μέσον αναγνώρισης των κατόχων τους κατά τις συναλλαγές τους μέσω Διαδικτύου, επίσης ως τρόπο εξακρίβωσης των ηλεκτρονικών υπογραφών τους.

    Ομως, ως προς το πόσο πραγματικά ασφαλείς είναι οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες -που εξωτερικά μοιάζουν με τις ήδη ισχύουσες- έχουν ήδη διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις. Αποκορύφωμα, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, χάκερ της γερμανικής κολεκτίβας των χάκερ Chaos Computer Club (CCC) έκαναν, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, χρησιμοποιώντας βασικά προγράμματα spyware, μία μάλλον εύκολη επίδειξη του πόσο εύκολα το περιεχόμενο του ενσωματωμένου μικροτσίπ μπορεί να παραβιαστεί και, συνεπώς, να αλλοιωθούν τα στοιχεία του κατόχου της ταυτότητας…
    Ντ.Β. (Πηγή:www.dw-world.de)

    Τέλος, όπως επισήμανα σήμερα και όπως μας επισημαίνει αδελφός σε φιλική λίστα, ο Ευγένιος Αρανίτσης, αγαπημένος εν τω Τύπω, μας έγραψε ένα ωραίο κείμενο για το θέμα Μπουτάρη -Ανθίμου. Προσωπικά, αν και διαφωνώ (εν μέρει) στην αποτίμηση των επιρροών Ανθίμου και του (σημερινού, δεν μιλούμε για τις γνωστές φωτό με τους «χουνταίους» που έκοβαν κορδέλες εγκαινίων με την Διοικούσα Εκκλησία «ταπεινή υπηρετριούλα του φασίστα Καίσαρα», όπως τέλεια έλεγε ο αείμνηστος -που τόσο μας λείπει σήμερα μία τέτοια φωνή…- Νίκος Ψαρουδάκης) πνεύματός του, θεωρώ πολύ-πολύ σημαντικές τις επισημάνσεις περί Εκκλησίας, εξαιρετικές θα έλεγα. Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα… 🙂

    Μπουτάρης
    Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

    Αδικούν την Ορθόδοξη Εκκλησία όσοι νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι η επιμονή ορισμένων αξιωματούχων της να παίρνουν θέση ως προς τα πολιτικά ζητήματα, αφού οι πάντες, προφανώς, είναι ή θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να σχολιάζουν τα πάντα, αν θέλουμε να ονομαζόμαστε κοινωνία.

    Η σκέψη ότι η Εκκλησία υποχρεούται να περιορίζεται στα του οίκου της, όπως το λένε, ισοδυναμεί με το να φαντάζεσαι πως η αγάπη είναι κι εκείνη ένας τομέας περιγεγραμμένος με τα στεγανά που προϋποθέτει η διαίρεση της κοινωνίας σε τομείς αρμοδιότητας – γελοίο! Η αγάπη, αντίθετα, είναι ή θα έπρεπε να είναι ένα χάρισμα που ενοποιεί όλους τους Λόγους, αμαρτωλούς και μη.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, λοιπόν, της γνωμοδοτικής νομιμοποίησης της Εκκλησίας δεν εντοπίζεται στην αναρμοδιότητά της αλλά στο γεγονός ότι ανέχεται τη δηλητηριώδη επιρροή ατόμων σαν τον Ανθιμο, που εξακολουθούν να προπαγανδίζουν την ξενόφοβη μισαλλοδοξία μιας αιωνίως αποπλανημένης, συμπλεγματικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τη φαρισαϊκή ηθική των κατηχητικών επί δικτατορίας, έχοντας το ενδιαφέρον τους στραμμένο σε όλα εκείνα τα διαστρεβλωμένα μικροαστικά ιδανικά, εν ονόματι των οποίων το πρωτείο της ανιδιοτελούς και ερωτικής αγάπης, όπως καθιερώθηκε από τη λεγόμενη Πατερική παράδοση του ανατολικού χριστιανισμού, αντιστρέφεται ανενδοίαστα σε τιμωρητικό παραλήρημα περί έθνους και βαρβάρων, με φόντο το παροιμιώδες κιτς των μιλιταριστικών τηλεπαρελάσεων.

    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ καλείται να απαλλαγεί το ταχύτερο από τα κακόγουστα προτεσταντικά κατάλοιπα της ηθικοπλαστικής νοοτροπίας των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, ώστε να πάψει να εμφανίζεται ως Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, λες και οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων είναι χριστιανοί δευτέρας κατηγορίας απλώς επειδή έτσι βολευόταν η μειονεξία των μελών της Χρυσοπηγής και του Πειραιώς Καλλίνικου, ατόμων που εξαρχής αδυνατούσαν να ζήσουν χωρίς εχθρούς, οπότε, για να το πούμε μ’ ένα πιο ανάγλυφο σχήμα, έβρισκαν περισσότερο γοητευτική τη νομοθεσία της Παλαιάς Διαθήκης απ’ ό,τι τις εκκλήσεις για συμπόνια και γλυκύτητα που εξέπεμπε το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Οι μεσήλικες τα θυμούνται απ’ το σχολείο.

    ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, οι ρασοφόροι οφείλουν ν’ αφήσουν τις αποκρουστικές πολεμικές κορόνες αλά Τέρι Τζόουνς στους τηλεοπτικούς ιεροκήρυκες της Αμερικής. Συγχαρητήρια επομένως δικαιούται ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την κάθε άλλο παρά κοινοβουλευτική άποψη, ότι «αυτά όλα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε αγαπητικά». Ο Γιάννης Μπουτάρης, ένα πρόσωπο φημισμένο για την ευφυΐα και την ειλικρινή του ευγένεια, δεν θα μπορούσε παρά να έρθει ενστικτωδώς αντιμέτωπος με το, υπό τον Παναγιότατο, ζοφερό και ψυχικά θανατηφόρο καθεστώς αυτής της θρησκόληπτης εκδικητικότητας, προσφέροντας, συν τοις άλλοις, υπηρεσία στην ίδια την Εκκλησία κι ας μην το ξέρουν ούτε εκείνος ούτε εκείνη.

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=218631

  15. 4_0 Says:

    Φιλαλήθη, που ει;
    Σε περίμενα στο:

    Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς(1894-1979) για τους Έλληνες, εμάς

    αλλά δε φάνηκες! Δε καταδέχτηκες να αφήσεις ένα σχόλιο. Γιατί; Δε σε ικανοποίησαν τα λόγια του Αγίου Συμεών;

    Λοιπόν, όπως γνωρίζεις, σήμερα διάβασαν το Ευαγγέλιο σχετικά με τον πλούσιο και τον φτωχό Λάζαρο.
    Μια σκέψη μόνο και πάντα για ωφέλεια! Όλοι αυτοί οι αριστεροί, αντίχριστοι ή μη, τι θα έλεγαν στον Λάζαρο;
    Το δίχως άλλο να ξεσηκωθεί, να έρθει σε σύγκρουση με τον πλούσιο, να οργανωθεί με άλλους ώστε να καταφέρουν να ‘στήσουν’ μια πιο δίκαιη κοινωνία, πιο χριστιανική που θα έλεγες κι εσύ κτλ κτλ..
    Κι ο κάθε ‘Λάζαρος’ ίσως μπει στο ‘τριπ’, καλά μου τα λένε οι ‘αγωνιστές’!! Θα ‘πολεμήσω’ μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον!……. και αμέσως αμέσως θα έθετε σε κίνδυνο την ασφαλή πορεία του προς τους κόλπους του Αβραάμ!
    Ε; Τι λες να έκανε ο Λάζαρος; Θα ακολουθούσε τους ‘αγωνιστές’;
    Ε; Τι λες; Στην εποχή του Αγίου Λουκά δεν υπήρχαν ‘αγωνιστές’; Υπήρχαν. Κι όμως ούτε μια αναφορά σ’αυτούς!
    Παρά μόνο στο ότι ο Λάζαρος δε γόγγυζε και απλώς χόρταινε από των ψιχίων των πιπτόντων από της τραπέζης του πλουσίου.

    Καλή φώτιση..

  16. philalethe00 Says:

    @4_0
    Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση, διότι το πρωί δεν πρόκαμα… (Ίσως το ακούσω σε λίγο το Βαγγέλιο, δεν το χάνω με τίποτα… 🙂 ) Λοιπόν, δες, με έχει απασχολήσει αυτό το θέμα. Ποια είναι τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε από την παραβολή αυτή; Ότι ο ακατονόμαστος (δεν είναι από εδώ η έννοια που δίνουμε στην λέξη αυτή άραγε- σκεφτείτε το…) πλούσιος πρέπει να τρωγοπίνει εδώ και ο φτωχός άνθρωπος ΠΡΈΠΕΙ να «υποφέρει» υλικά, τρώγοντας κάποια ψιχία, που πέφτουν από το τραπέζι του πλουσίου;

    Ας το σκεφτούμε αλλιώς: ο δούλος άνθρωπος, αν δεν θέλει υπερβολικά να ελευθερωθεί ώστε να υποδουλωθεί στην επιθυμία του αυτή, σώζεται και πολύ, αν δεν υποκύψει σε καμιά διαταγή που τον βγάζει από το να κάνει το καλό και να μην κάνει το κακό, όπως ερμηνεύουν οι Πατέρες -που χάρις σε αυτούς, καταργήθηκε και νομοθετικά η δουλεία- τον Παύλο. Ο ΈΧΩΝ ΔΟΎΛΟΥΣ ή ο ανδραποδιστής σώζεται; Οι Πατέρες δεν λένε «ο φιλόχριστος δεν έχει δούλο»;

    Το βασικό ζήτημα εδώ δεν είναι το υλικό πρόβλημα του φτωχού Λαζάρου, είναι η τρομερή μισανθρωπία του πλουσίου, ο οποίος καταδικάζεται κάθε ημέρα ακριβώς σαν φονιάς, κατά τους Πατέρες και τις θεόπνευστες πράγματι Οικουμενικές μας Συνόδους. Μετά, βεβαίως είναι και το υλικό πρόβλημα του φτωχού. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά τα λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Για αυτό ο Άγιος Ιωάννης λέει ότι αν κάποιος είναι ΆΡΠΑΓΑΣ, δηλαδή παραβαίνει το «δεν θα επιθυμήσεις όσα είναι για τον πλησίον σου» των 10 εντολών, βλάπτονται αμφότεροι, αλλά αυτός που αμαρτάνει βλάπτεται πνευματικά, και ο Άγιος συνεχίζει λέγοντας ότι δεν θα σταματήσει ΠΟΤΈ, ακόμη και αν θέλουν οι άρπαγες να τον πετροβολήσουν, να τους μαστιγώνει με τον λόγο του, διότι οι ίδιοι κάνουν τους φτωχούς να υποφέρουν, μαστιγώνουν τους φτωχούς…

    Και πρέπει, σε αυτήν την συνάφεια, να διαχωρίσουμε το ΑΤΟΜΙΚΌ υλικό πρόβλημα από το υλικό πρόβλημα του αδελφού. Για να πω μια ακόμη κοινοτοπία, κατά τον Μπερντιαέφ, το «ψωμί» το δικό μας είναι υλικό πρόβλημα, το ψωμί του αδελφού είναι πνευματικό πρόβλημα. Πάντοτε, οι φτωχοί Λαζαροι, αδελφέ 4_0, προκύπτουν από την δική μας αδιαφορία. Εμείς είμαστε χασμώμενοι, και λέμε ότι ακόμη και όσοι αιτούν από εμάς κάτι είναι απατεώνες, Βούλγαροι, συμμορίτες, τεμπελόσκυλα, κτλ., και νομίζουμε ότι έτσι προσφέρουμε κάτι στον Θεό. Ο Θεός, όμως, μας είπε «παντί τω αιτούντι σε δίδου», και πέραν αυτού, «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη». Μας είπε: «μακάριοι οι δεδιωγμένοι -δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πόσο επαναστατικός είναι ο λόγος αυτός- ένεκεν δικαιοσύνης»!!! Δεν είπε: κοιμηθείτε και κοιτάξτε την δουλίτσα σας και μετά πάντε στην εκκλησία με το σακάκι και την γραβάτα σας, έτσι δεν είναι; Αυτός ο ακίνδυνος «χριστιανισμός»(τρόπος του λέγειν) είναι αυτός που δημιουργεί την ανάγκη για την οποία μιλάει ο Ευδοκίμωφ σε κάποιους ανθρώπους να γίνουν άθεοι στην εποχή μας. Διότι, όντως, εκεί τουλάχιστον προσπαθούν να ζήσουν μίαν αυθεντικότητα.

    Ελπίζω ότι σου έδωσα ένα περίγραμμα. 🙂

    Και βέβαια, αν έχουν κάποια αναφορά άλλη πέραν του προσωπικού σου σχολιασμού στο ευαγγέλιο της ημέρας αυτά τα πράγματα, σε ακούμε. Για να κλείσω, ο «συντηρητικός» και «ζωίτης» Τσιριντάνης έλεγε ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εποχής μας (της κατά τα άλλα «στην μεσοβασιλεία των πολιτισμών») είναι το πρόταγμα του «αριστερισμού»(όπως το έλεγε) για «κοινωνική δικαιοσύνη», αυτή η δίψα. Απλώς, αυτό το πρόταγμα που βγήκε από την αλήθεια του Χριστού πρέπει να το ξαναεγκολπωθούμε και να το καθαρίσουμε από την βρωμιά που του προσέθεσαν άνθρωποι θύραθεν, μοιραία. Έτσι θα πραγματωθεί η ευχή «εκλοίποιεν αμαρτωλοί από της γης ωστε αυτούς μη υπάρχειν», λέει και ο Χρυσόστομος και ειδικότερα οι της αριστερής πτέρυγας…

  17. lefterisgeorgouletis Says:

    Υπάρχει αμοιβαία αντιπάθεια και αμοιβαίο θάψιμο πίσω απ’ την πλάτη. Αν ήταν ποδόσφαιρο, θα έβγαζα κίτρινη κάρτα και στους δύο γιατί και ο Μπουτάρης δεν του σούρνει λίγα. Από την άλλη, ο Άνθιμος μιλάει αρκετά χοντροκομμένα πολλές φορές και είναι ο εύκολος στόχος.

  18. philalethe00 Says:

    @lefterisgeorgouletis
    Ευχαριστούμε για το σχόλιο, Λευτέρη, και τον κόπο… Ναι, μάλλον συμφωνώ με αυτό που λες. 🙂 Εμένα δεν με πειράζει ο τόνος, ίσα-ίσα θέλω να είναι οξύς, οξύληκτος ας το πω ενίοτε, αλλά όμως έτσι δυστυχώς δίνει ευκαιρία στις πασοκοφυλλάδες(και πάλι δεν γενικεύω, σε μια τέτοια γράφει και ο Γ. Δελαστίκ λ.χ. 🙂 ) να τον αποκαλούν «Δεξιά» και «άκρα δεξιά του Κυρίου». Και αυτό, διότι όντως τείνει να είναι ένας (πιο ειλικρινής οπωσδήποτε) ρήτωρ μίας μετριοπαθούς μετεμφυλιακής δεξιάς… Και αυτό όλοι ξέρουμε ότι είναι αφ’ενός εκκοσμίκευση, αφ’ετέρου δε φοβάμαι ότι είναι και από μεθοδολογική άποψη πολύ έως άκρως εσφαλμένο. Εγώ προσωπικά βλέπω στον σεβ. Άνθιμο την θέρμη να προσφέρει κάτι καλό, αλλά θεωρώ ότι με τις εξωτερικές επιρροές χάνει, δυστυχώς, τον προσανατολισμό… Και έτσι, όπως λέει εδώ δίπλα ο Ευδοκίμωφ, θάβουμε νεκρούς, αντί να τους αναστήνουμε…

  19. 4_0 Says:

    οκ, Φιλαλήθη…
    δε πρόκειται να ‘ευθυγραμμιστούμε’.

    Κάποια άλλη στιγμή ίσως τα ξαναπούμε… (και δεν επανέρχομαι… αν και δε μου είπες, τι πιστεύεις οτι θα έκανε ο Λάζαρος;;;):

    Μία απορία μόνο!
    Γιατί θεωρείς εκκοσμίκευση την προσπάθεια κάποιου να ‘διορθώσει’ ‘πλησιάζοντας’ τους πλούσιους αδελφούς και δυσκολεύεσαι σφόδρα όταν κάποιοι σου λένε οτι προσπαθώντας να ‘πλησιάσεις’ τους μαρξιστές στην ουσία οδηγείσαι σε εκμαρξισμό του χριστιανισμού;;
    Μήπως παρεκκλίνεις ολίγον από την ‘Πατερική γραμμή’, να αγαπούμε ΟΛΟΥΣ τους αδελφούς;

    Αυτό έκλεισε νομίζω…
    Έμεινε το άλλο.
    🙂

  20. philalethe00 Says:

    @4_0
    Αγαπητέ, κοίταξε: ο Λάζαρος βρέθηκε στις συνθήκες που βρέθηκε και έζησε όπως έζησε, πρόκειται για παραβολικό πρόσωπο, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Οι παραβολές μας δίνουν συγκεκριμένα πράγματα, αλλά και κεκρυμμένου βάθους κατά Χρυσόστομο(λ.χ. αυτή του ασώτου υιού, που συνοψίζει το ευαγγέλιο, έχει το βάθος των λειτουργιών των κρυφών του Νοός κτλ.), δεν μας δίνει άλλα. Εσύ εδώ μας δίνεις μία συντηρητική, ας το πούμε έτσι, και φιλοκαπιταλιστική(αφού αυτό συντηρεί η «συντήρηση») ερμηνεία. Το θέμα είναι «ΠΟΎ ΤΗΝ ΒΑΣΊΖΕΙΣ;». Διότι πολλοί βγάζουν τα δικά τους διδάγματα, αλλά αυτό λέγεται προτεσταντισμός, εκτός και αν έχουν χάρισμα ερμηνείας, που πράγματι έχουν συνήθως οι θεούμενοι, που ανευρίσκονται αποκλειστικώς στην Ορθοδοξία, στην μία, δηλαδή, Καθολική, Αγία και Αποστολική Εκκλησία, που και ανήκουμε.
    Σου θυμίζω ότι οι καπιταλιστές του αμερικανικού καλβινισμού βγάζουν από την «παραβολή των ταλάντων» το συμπέρασμα που έβγαζε εκείνος ο πολιτισμολόγος Γάλλος προτεστάντης Γκιζό, που το είπε σε κάποιους νέους που ήρθαν να τον βρουν και να τον ρωτήσουν ποιο είναι το πρώτο καθήκον τους ως Χριστιανών: «πλουτίστε!». Διότι, αν ερμηνευθή λανθασμένα, αυτό σημαίνει, «επενδύσεις» και ατομικό πλουτισμό.

    Αγαπητέ μου, δεν θεωρώ εκκοσμίκευση, επίσης, το να διορθώσει κάποιος πλησιάζοντας τους πλούσιους…. Πού το είπα αυτό; Απεναντίας. Είναι ανάλογα με την περίπτωση. Πόσες φορές ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων ο επαναστατικότατος, δεν το έκανε αυτό με τους δουλοκτήτες, τα «σκληρά αφεντικά»… Με την άγιά του και άκρως έμπονη καρδιά θα κατάφερνε να λυγίσει και να λυώσει και καρδιές από Βολφράμιο… Και βέβαια, θεωρώ άκρως αιρετική ερμηνεία των λεγομένων μου ότι παρεκκλίνω από την Πατερική γραμμή να αγαπούμε ΌΛΟΥΣ τους αδελφούς, όπως το λες. Ίσα-ίσα, η ελεγκτική γραμμή και η σκληρή ελεγκτική γραμμή πόσες φορές δεν συνοδεύεται από δάκρυα για το κατάντημα και την κατάληξη που έρχεται κάποιου, και που είναι αιώνια(αυτό είναι και κριτήριο ιερότητας της οργής μας κατά τους Πατέρες)…

    Θεωρώ, αδελφέ, σοβαρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα αναθεωρήσεις… Πολλάκις, αυτά έρχονται από μόνα τους. Και εγώ πριν από μερικά χρόνια, μπορώ να με θυμηθώ να μην είμαι μακρυά -απεναντίας- από απόψεις όπως οι δικές σου… Αλλά έγινα, νομίζω ταπεινά, διδακτός Θεού σε αυτό που με έφερε εις επίγνωσιν αληθείας…Σκέψου το. 🙂 Έχεις την αγάπη μου… Δεν με πειράζει, φυσικά, που διαφωνούμε… Σε χαίρομαι ειλικρινά που έχεις όντως Πίστη και είσαι αγωνιστικός….. 🙂 Εύχου…

  21. 4_0 Says:

    Χμ, με κακοχαρακτηρίζεις τώρα….
    Άλλο να σου λέει κάποιος ότι έχει την αίσθηση, ότι νομίζει, πως κάπου παρεκκλίνεις κι άλλο να σου λέει τρόπον τινά, χύμα, ότι προτεσταντίζει (δεν έδωσα δα και καμία ερμηνεία της παραβολής! Μια απλή περιγραφή έκανα! Μετέφερα κάτι λάθος;;) και ότι ερμηνεύει ως αιρετικός!

    Συγγνώμη αν το πήρες βαρέως αλλά πολλάκις σε έχω δει να είσαι τρομερά επιεικής με τους αδελφούς κι ας είναι αυτοί αμετανόητα βλάσφημοι κι ό,τι χειρότερο κι από την άλλη να βγάζεις τη βέργα όταν αναφέρεσαι σε αδελφούς π.χ. οργανωσιακούς ή ακόμη και σε προηγούμενο σχόλιό σου να λες ‘ρήτωρ μίας μετριοπαθούς μετεμφυλιακής δεξιάς… Και αυτό όλοι ξέρουμε ότι είναι αφ’ενός εκκοσμίκευση…’.
    Το ‘μέτρο’ σου είναι ένα, λοιπόν; Ή έχεις μια κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια σε κάποιους; Τόσο κακό σου φάνηκε; Συγγνώμη αν έχω καταλάβει λάθος. Ανθρώπινο είναι κι αυτό. Τι να κάνουμε, διαβάζουμε αυτά που γράφει ο άλλος και βγαίνουν κάποια συμπεράσματα!
    Πολλά μπορούμε να πούμε επαυτού αλλά είπα να μη πάει παραπέρα..

    Λοιπόν, με λίγα λόγια, έχω στο μυαλό μου το εξής:
    Γιατί να μη θεωρείται εκκοσμίκευση και η ‘ρητορεία’ με ‘εργαλεία’ της μαρξιστικής αριστεράς;

  22. 4_0 Says:

    Βεβαίως θα ήταν άδικο για μένα να μη αναφέρω κάποιο χωρίο που τυχόν να με επηρέασε…
    — ‘όσοι εισίν υπό ζυγόν δούλοι, τους ιδίους δεσπότας πάσης τιμής αξίους ηγείσθωσαν, ίνα μη το όνομα ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΒΛΑΣΦΗΜΉΤΑΙ’.
    Προς Τιμόθεον ΣΤ,1
    (και τόσα άλλα του ιδίου πνεύματος)
    Δηλαδή εδώ ο απόστολος Παύλος τι θέλει να μας πει; Ποιο είναι το ‘πνεύμα’ του; Ποια η ‘γραμμή’ του;

    Και πάλι συγγνώμη αν δεν κατάλαβα καλά…
    Ειλικρινά θα τα ξαναδώ και αναλόγως θα πράξω τα δέοντα, όπως άλλωστε μας είπε και ο Αριστοτέλης!!!

  23. philalethe00 Says:

    Λοιπόν, το σχετικό βίντεο βρίσκεται εδώ:

    Και είναι καλό, επειδή κάποιοι σπεύδουν να αλλάξουν κατάλληλα τα νοήματα, έστω από την πιο ευγενική σκοπιμότητα, να δουν τι λέγεται πραγματικά…

    @4_0
    Όλοι, αδελφέ μου, επηρεαζόμαστε -αλλοίμονο…- από διάφορα ρεύματα… Το ζήτημα, όμως, είναι η φυλακή της καρδίας. Να μην αφήνουμε τίποτε κακό να περνάει μέσα και μολύνη την καρδιά μας, να είμαστε Κέρβεροι έναντι του κακού που κτυπάει -παμπόνηρα- την θύρα…*

    Δεν έχω σκοπό να είμαι αυστηρός στα λόγια, αλλά είναι περιπτώσεις που, αδελφέ, κάνουν τρομακτική ζημιά στην Εκκλησία και που επαναλαμβάνονται συνεχώς… Προσπαθώ, δηλαδή, να έχω διάκριση σε αυτό… Τα καταφέρνω; Όχι. 🙂

    Όσον αφορά τον Παύλο, σου υπερνθυμίζω την επιστολή προς Φιλήμονα, που είναι και η τελευταία του επιστολή. ΑΚΌΜΗ και οι οργανωσιακοί οι παληοί είχαν ως πολύ καλό το βιβλίο του Holzner «Παύλος» για τον Απόστολο των εθνών που, χωρίς να ξέρει από τους Πατερικούς αγώνες κατά της δουλείας, έλεγε ότι η θέση του Παύλου η μη-επικαιρική (άλλωστε, είναι από τις τελευταίες, και απευθύνεται σε πνευματικό του παιδί) είναι αυτή: δηλαδή η απελευθέρωση του δούλου και το να κατασταθεί αυτό που όντως είναι και κατά Θεόν, δηλαδή ίσος, αδελφός. Ο Παύλος είναι σαφές ότι προσπαθεί να φέρει σιγά-σιγά και μέσα σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον την ανατρεπτική θέση που υπόκειται όλων του των τοποθετήσεων -και που βλέπουμε να αναπτύσση, π.χ., ο μεγαλύτερος ερμηνευτής του όλων των εποχών μάλλον, ο Άγιος μας Ιωάννης ο Χρυσόστομος- και που είναι η απελευθέρωση των δούλων. Ήδη λέει για τους ΜΗ-ΔΟΎΛΟΥΣ: «τιμής ηγοράσθητε, μη γίνεσθε δούλοι ανθρώπων». Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος λέει ότι λέει δε για τους ήδη δούλους να μην θέλουν υπερβολικά να απελευθερωθούν, για να μην υποδουλωθούν στην επιθυμία τους αυτή… Τα υπόλοιπα μας τα λένε οι βίοι των Αγίων, και οι αγώνες τους που ευοδώθηκαν μετά τον 10ο αιώνα -τα αναφέρει η Πρύτανις της Σορβόννης, είπαμε, αλλά και τα εγχειρίδια οικονομικής ιστορίας.

    Ειλικρινά, σε ευχαριστώ, αδελφέ μου, που θα το ξανασκεφτείς….. Συγγνώμην αν μίλησα απότομα… Σε ασπαζόμεθα αγίω φιλήματι… 😀

    YΓ Παρεμπιπτόντως, η ρήση του Αριστοτέλη «τα σπάει». 😀

    * βλ. και το ωραίο νέο κομμάτι (προσέξτε τους στίχους, αν πατήσετε στο βίντεο, τους έχει…) των Disciple «Dear X, you don’t own me» 🙂

  24. philalethe00 Says:

    @4_0
    Δες και τι θαυμάσια μας γράφει εδώ ο πατέρας Παντελεήμονας… 🙂

    Στο περιθώριο της παραβολής του πτωχού Λαζάρου

    Ασκητικά
    “Κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία”
    ( η ιδιοκτησία είναι κλοπή, από όπου και όπως κι αν αποκτήθηκε).

    Ομιλία προς Πλουτούντας ( = αυτούς που πλουτίζουν)
    «Ως πότε θα είναι παντοδύναμο το χρήμα, ως πότε θα κυβερνά ο πλούτος, η αιτία όλων των πολέμων, για τον οποίο κατασκευάζονται τα όπλα και ακονίζονται τα ξίφη;»

    Καθελώ μου τας αποθήκας (= αδειάζω τις αποθήκες μου)
    «Ή ο μεν ενδεδυμένον απογυμνών λωποδύτης ονομασθήσεται, ο δε γυμνόν μη ενδύων , δυνάμενος τούτον ποιείν, άλλης τινός προσηγορίας άξιος; Του πεινώντος εστιν ο άρτος, ον συ κατέχεις, του γυμνητεύοντος το ιμάτιον ο συ φυλάσσεις εν αποθήκαις, του ανυποδήτου το υπόδημα ο παρά σοι κατασήπεται, του χρήζοντος το αργύριον ο κατορύξας έχεις. Ώστε τοσούτους αδικείς, όσους παρέχειν ηδύνασο».
    ( Αν αυτός που γυμνώνει τον ντυμένο, ονομάζεται λωποδύτης, αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό, ενώ μπορεί, αξίζει διαφορετική ονομασία;

    Το ψωμί που κατέχεις είναι του πεινασμένου, το ρούχο που φυλάς στην αποθήκη σου είναι του γυμνού, το παπούτσι που δεν χρησιμοποιείς είναι του ξυπόλητου, το χρήμα που καταχωνιάζεις είναι του φτωχού.
    Ολους αυτούς που θα μπορούσες να τους τα δώσεις, αλλά δεν το κάνεις, τους κλέβεις).

    M Baσίλειος

    Read more: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2010/10/blog-post_30.html#ixzz149kwmckz

    http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2010/10/blog-post_30.html

  25. 4_0 Says:

    Όσο κι αν το πάλεψα δε βρήκα λόγο να αφήσω τα ‘οικεία’ μέχρι βεβαίως βεβαίως νέας πρότασης/ένστασης εκ μέρους σου!
    Ας τονίσω όμως, μια ακόμη φορά, τις πέτρες σκανδάλου!

    a.
    Ενώ ξεκινήσαμε την κουβέντα μας για το απίστευτο θέμα της παραθεώρησης κάποιων, καθόλα έγκυρων, Οικουμενικών Συνόδων από ορισμένους οι οποίοι σημειωτέον ομιλούν για Άγιο Κοράνι, κάπου ξεφύγαμε και κολλήσαμε στο ίδιο θέμα με το οποίο είχαμε καταπιαστεί κι άλλη φορά.
    Δλδ την εκκοσμίκευση της Ορθοδοξίας λόγω της ‘ρητορείας’ με εργαλεία μαρξιστικής ανάλυσης!
    Λοιπόν, γιατί εξαντλείς τον έλεγχό σου και την αυστηρότητά σου στους οργανωσιακούς και ακόμη και σ’αυτόν τον Μητροπολίτη Άνθιμο θεωρώντας τους υπεύθυνους για μεγάλη ζημία στην Εκκλησία και δε βλέπεις τη ζημία που προκαλούν οι άλλοι;;!

    b.
    Όλα όσα μου λες για τους πλουτούντας είναι σωστά σωστότατα! Τα έχουμε ξαναπεί εξάλλου!!
    Αλλά, άλλα λέω εγώ άλλα λες εσύ!
    Εσύ εμμένεις σε λόγους ΠΕΡΙ ΠΛΟΥΤΟΥΝΤΑΣ και καθώς είναι, τρόπον τινά, επαναστατικοί, παρασύρεσαι και υπερβαίνεις τα όρια δημιουργώντας μια επαναστατική ατμόσφαιρα για αγώνα των φτωχών εναντίων των εκμεταλλευτών τους πράγμα που όπως σου είπα δε το βλέπουμε ούτε στα Ευαγγέλια, ούτε στον Απόστολο Παύλο.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΠΑΤΕΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΟΥΛΩΝ!
    ΛΟΓΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΤΩΧΩΝ! ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ!
    Αν κάνεις αυτό το απλό είμαι σίγουρος πως θα αφήσεις τα ‘οικεία’!
    Νομίζω, όμως, πως εκτός του χωρίου της ‘προς Τιμόθεον’ στο οποίο σε παρέπεμψα, ένα ακόμη χωρίο από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο φωτίζει ακόμη περισσότερο το θέμα μας:
    ‘η βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου· ει εκ του κόσμου τούτου ην η βασιλεία η εμή,
    ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΑΙ ΑΝ ΟΙ ΕΜΟΙ ΗΓΩΝΙΖΟΝΤΟ,
    ίνα μη παραδοθώ τοις Ιουδαίοις· νυν δε η βασιλεία η εμὴ ουκ έστιν εντεύθεν.’
    Δες αν θέλεις και τι λέει ο γέρων Παΐσιος για τις απεργίες μιας και ‘ακούς’ τα λόγια του γέροντα!

    Αυτά, λοιπόν, έτσι τα έχω στο μυαλό μου και φυσικά δε θέλω να τα πάρεις σαν μια ερμηνεία των Γραφών αλλά σαν ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα. Δλδ σα να λέμε το ένα φέρνει το άλλο!

    c.
    Φιλαλήθη, ελπίζω να μη συγκινείσαι και με τους αιμοβόρους Ρωμαίους Αυτοκράτορες οι οποίοι μετά τις σφαγές των χριστιανών θυσιάζανε στους θεούς τους και τους αναζητούσαν με τόση πίστη γράφοντας ίσως και φλογερά ποιήματα για χάριν τους!! Έκαναν αυτοί τόσο κακό όσο οι Μηδενιστές και οι άθεοι, κι αυτοί ακόμη, οι βλάσφημοι μπλογκερς οι οποίοι πλανεύουν και σπρώχνουν στην απώλεια τόσους και τόσους;;;;
    Ή τους ρωμαίους Αυτοκράτορες επειδή ήταν αυτοί οι οποίοι οδήγησαν μια ώρα αρχύτερα τους Μάρτυρες κοντά στον Κύριό μας, μπορεί κάποιοι να τους βλέπουν, σε σχέση με τους μηδενιστές-άθεους οι οποίοι οδήγησαν-οδηγούν τους αδελφούς μας στην απώλεια, σα περιστέρια;;;

    d.
    Είσαι αυστηρός με όσους, νομίζεις, κάνουν ζημία στην Εκκλησία!!
    Θα μεμφθείς όμως με αυστηρότητα τον εαυτό σου και όποιους άλλους, που έτσι χωρίς αποδείξεις, χωρίς ‘πηγές’, χωρίς σοβαρό λόγο παρά μόνο με αφαιρέσεις γραμμών, αναστάτωσαν τον κόσμο τόσα χρόνια με τα ανύπαρκτα εξάρια στο barcode;;
    Ή δε βλέπεις να έγινε καμιά ζημία στην Εκκλησία λόγω αυτού του θέματος;;

    Αυτά τα ολίγα…γιατί αγαπώ και τον Αριστοτέλη και πολλές φορές κάνω ότι μου πει 😉

  26. philalethe00 Says:

    @4_0
    Αγαπητέ, έχεις αρχίσει να με κουράζεις. 😀 Λοιπόν, φυσικά και αστειεύομαι… Σε καλωσορίζω και θα δούμε τα θέματα που θέτεις λίγο συνοπτικά, διότι βιάζομαι πολύυυ… 🙂 Πάμε:

    1)Κοίτα, δεν είναι πρόθεσή μου να πάει εκεί το θέμα, αφού δεν συμφωνούμε, αλλά επανήλθες στην κατά την γνώμη μου τελείως έωλή σου θεωρία περί εκμαρξισμού του Χριστιανισμού. Τουλάχιστον, αυτό, όταν το έλεγε ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος XVI για τους της θεολογίας της απελευθέρωσης, για κάποιους τέλος πάντων όπως τον Γκουστάβο Γκουτιέρεθ που στην Λίμα του Περού μίλησε για τούτο το 1968 επί λέξει, είχε κάποιο δίκηο, διότι γινόταν μια διάκριση μεταξύ της Αγάπης που είναι το πρόταγμα, ας το πούμε ηθικοπνευματικό, του ευαγγελίου και το επιστημονικό-κοινωνιολογικό περιεχόμενο του μαρξισμού, το οποίο καταφασκόταν ως μεθοδολογική και συγκεκριμένη εφαρμογή της Αγάπης. Εγώ δεν μίλησα καθόλου για κάτι τέτοιο. Δες και παρακάτω.
    2)Κάνεις τεράστιο λάθος, αγαπητέ. Το γράμμα αποκτέννει, το δε πνεύμα ζωοποιεί, ενώ ο Κύριος μας είπε ότι «μη νομίζετε ότι ήρθα να φέρω ειρήνη, αλλά μάχαιρα», κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κοπή η αδικία με το μαχαίρι της δικαιοσύνης στο κοινωνικό ζήτημα, όπως εξηγεί ο Άγιος Νικόλαος Αρχίδος, αυτός ο νέος Χρυσόστομος της Σερβίας, όπως τον αποκαλούσε ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς του οποίου και χρημάτισε πνευματικός διδάσκαλος… Ο Απόστολος Παύλος είναι σαν να γράφει κάτω από την πιο μαύρη αντίχριστη χούντα, σίγουρα πολύ χειρότερη από ό,τι γνωρίζουμε. Και «ο Χριστός βαδίζει αργά». Τα προτάγματα που βρίσκονται στον λόγο του υποκείμενα μπορούν να υλοποιηθούν πιο αργά, όπως τα θέτουν και αγωνίζονται για αυτά οι Πατέρες, λ.χ., του χρυσού 4ου μ.Χ. αιώνα. Δεν είναι δύσκολο, αδελφέ μου να το καταλάβης…..
    3)Εγώ συγκινούμαι, αλλά όχι λόγω της υπολανθάνουσας καλοσύνης τους ακριβώς… 🙂 Πρόσεξε: τα πράγματα είναι τελείως ξεκάθαρα: η Αποκάλυψη προτιμά τους ψυχρούς, αντί για τους χλιαρούς. Και τους χλιαρούς τους βλέπω και εγώ τόσα χρόνια, είναι οι πραγματικά ανθρωπίνως άσωτοι οι καημένοι… Ζουν σε μια κόλαση και δεν έχουν καμιά διάθεση να βγουν από εκεί. Βλέπουν το φως και γυρνάνε στο σκοτάδι τους. Από την άλλη, οι πωρωμένοι αντίχριστοι, ας το πούμε, σ υ χ ν ά έχουν μια καλή διάθεση και αναζητούν, ενώ τους σκανδαλίζουν και τα όσα αμαρτήματα βλέπουν στην στρατευομένη Εκκλησία ή η εκκοσμίκευσή της που έχει «χτυπήσει κόκκινο» όντως…
    4)Σου είπα και παραπάνω, αγαπητέ, αυτή είναι μια ανάλυση πρωτοφανής για εμένα, εδώ ο ίδιος ο καθηγητής στην σχολή, είπαμε μοδέρνος, θυμήθηκε το «Number of the beast» των Iron Maiden μιλώντας για αυτό το θέμα και μας είπε αμήχανα ότι δεν ξέρει πώς να το εξηγήσει, δεν υπάρχει «επιστημονική» ερμηνεία ούτε το 666 βοηθάει σε κάποια καλύτερη λειτουργία από κάποιον εναλλακτικό ως αριθμός κλειδί του γραμμωτού κώδικα. Προσωπικά έχω δει και παληότερα όλη την συμβολική των διαφόρων ζευγών γραμμών από διάφορα ξενόγλωσσα βιβλία. Εσύ πώς και πείστηκες από τον τάδε χημικό, αγαπητέ, και δεν πείθεσαι από βιβλία που έχουν γράψει άπειροι άλλοι; Πώς και δεν πείθεσαι από τις ρήσεις του γέροντα Παΐσιου που λέει ότι «ζούμε στην εποχή του Αντιχρίστου και κοιμόμαστε με τα τσαρούχια» και τις προειδοποιήσεις για τις κάρτες και για τους «πνευματικούς που θα φασκιώνουν τα πνευματικά του παιδιά» ότι δεν τρέχει τίποτε και αρκεί η …εσωτερική πίστη και δεν πειράζει η εξωτερική άρνηση; Πώς δεν σε απασχολεί ότι μιλούμε για το ακριβώς ανάλογο της εποχής της παρακμής του Σολωμόντα όταν είχαμε επιβολή και επιλογή του συγκεκριμένου αριθμού των ταλάντων ως φόρου, όταν ο Σολωμόντας έπαιζε με αποκρυφιστικά παίγνια όπως η αριθμοσοφία, η γκεμάτρια στην εβραϊκή;
    Θα ήθελα να μου το εξηγήσεις αυτό συνοπτικά… Βέβαια, η έλευση μίας τέτοιας δικτατορίας είναι ένα φοβερό γεγονός, όντως… Ο πόνος θα αυξηθεί κατακόρυφα, ανάλογα με την κακία και την αποστασία μας από την προστασία του Χριστού και την πηγή της ζωής. Πλην, όμως, σε αυτόν τον «θλιβερό και μελαγχολικό κόσμο», όπως λέει και ο π. Ιουστίνος, οι άνθρωποι υφιστάμεθα τις συνέπειες των ελεύθερων επιλογών μας, δυστυχώς…

    Γενικά, υπάρχει μια απολυτοποίηση του θέματος από κάποιους κύκλους, π.χ. των ΓΟΧ, και άλλους. Οπωσδήποτε. Όπως πολλοί εξ αυτών μπορεί να είναι με τον καπιταλισμό και τον βασιληά, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες και τον Παττακό(κάποιοι, ελάχιστοι έστω, μου το έχουν και πει και ενώπιος ενωπίω ότι ονειρεύονται επαναφορά της Χούντας….!) και να είναι κατά του 666 -και του νέου ημερολογίου- και να θεωρούν ότι είναι οι απόλυτοι ζηλωτές και στύλοι της Εκκλησίας… Ναι. Αλλά «και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι», αδελφέ. Και εγώ το συνειδητοποίησα, για να εξομολογηθώ την αμαρτία μου την μεγάλη, αργά αυτό.

    Τώρα, για τα Πατερικά ρητά, έχω στην διάθεσή μου πάρα πάρα πολλά(υπάρχουν και παραπάνω, πάντως……), ακριβώς επειδή ασχολούμαι χρόνια με το θέμα και με κάποια ορισμένη θέρμη. Θες να σου παραθέσω; Παληότερα, είχα βάλει και κάποια σε ένα φόρουμ διαδικτυακό, όπου είχε γίνει εκτενής συζήτηση και κατηγορούντο οι Χριστιανοί ως …υπέρ της δουλείας και ως δουλόφρονες(δηλαδή τι άλλο θα ακούσουμε)… 🙂 Αν δεν το καταλαβαίνεις, τους δίνεις, αδελφέ, εξαίρετα επιχειρήματα, πάντως, αν και τα στοιχεία είνι αδιάσειστα. Θα σου πω μόνο τούτο, ότι ο Χρυσόστομος, αφού απέτυχε να ΚΑΤΑΡΓΉΣΕΙ την δουλεία στην εποχή του, προσπαθούσε να παρηγορήσει τους δούλους , των οποίων η θέση βελτιώθηκε, με την ΑΛΉΘΕΙΑ ότι ενώπιον Θεού, σε αντίθεση με τους αλαζόνες ανθρώπους, όλοι είναι τελείως ίσοι.

    Είπα πολλά, επί τροχάδην και για αυτό ανεπεξέργαστα, ελπίζω να μην σας ζάλισα υπερβολικά… 🙂 Ευχές…

  27. 4_0 Says:

    Φιλαλήθη, έχω κάτι λίγα ακόμη, ίσως και τελευταία.

    1.
    “Κοίτα, δεν είναι πρόθεσή μου να πάει εκεί το θέμα, αφού δεν συμφωνούμε”
    Που δε συμφωνούμε;; Δε συμφωνείς δλδ ότι κάποιοι παραθεωρούν πολλές Οικουμενικές Συνόδους άρα ταυτοχρόνως και τον Μέγα Φώτιο, το Άγιο Γρηγόριο και εκτός αυτών μιλούν και για Άγιο Κοράνι;;;!!!
    Κι αν όντως είναι έτσι, ποιοι παρεκκλίνουν από την Πατερική γραμμή; Αυτοί ή οι άλλοι τους οποίους συνεχώς ελέγχεις αυστηρότατα;
    Α, Φιλαλήθη, αν παραδέχεσαι τέτοια πράγματα θα εύχομαι υπέρ σου αλλά δε θα ξανακάνω κουβέντα κι ούτε θα με ματαδείς γιατί σίγουρα θα είσαι πολύ ‘προχωρημένος’.

    2.
    Αν θεωρείς τα αγιογραφικά αποσπάσματα που σου παρέθεσα ‘γράμμα που αποκτέννει’, ε, σου ξαναλέω πως είσαι πολύ ‘προχωρημένος’ και θα με αναγκάσεις να μη ξανακάνω κουβέντα για το λόγο οτι παραθεωρείς τα αγιογραφικά και εμμένεις στο τι σου λέει το πνεύμα σου!!
    Εξάλλου:
    «Πάσα γραφή θεόπνευστος, και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς ελεγμόν, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη…»
    Β’ Προς Τιμόθεον
    Κι αν στηρίζεσαι στο: “μη νομίζετε ότι ήρθα να φέρω ειρήνη, αλλά μάχαιρα” για να δικαιολογήσεις ένα χριστιανισμό εκκοσμικευμένο και όσο κι αν σε ενοχλεί, εκμαρξισμένο, νομίζω πως κάνεις ΜΕΓΑ λάθος!
    Στην ουσία δεν είπες κουβέντα για όσα σου λέω!!

    Βρες μου Αγιογραφικά αποσπάσματα όπου να φαίνεται ότι το πνεύμα σου είναι ίδιο με το πνεύμα των Ευαγγελιστών και των Πατέρων! Και τότε θα σακούσω, γιατί θα μιλούν οι Πατέρες! Και μη μου φέρεις πάλι λόγους ΠΕΡΙ ΠΛΟΥΤΟΥΝΤΑΣ! Σου το είπα εξάλλου πως παρασύρεσαι από το αυστηρό ύφος τους!
    Και να γνωρίζεις ότι εγώ δε δίνω ‘πάτημα’ σαυτούς που θεωρούν τους χριστιανούς ότι είναι υπέρ της δουλείας ή δουλόφρονες! Όποιοι νομίζουν τέτοια, μόνοι τους κατακρίνονται!
    Μα πώς επικαλείσαι τον γέροντα Παΐσιο σε άλλα και δε βλέπεις τι έλεγε για τις απεργίες κτλ; Τα βολεύεις όπως θέλεις, μήπως;

    3.
    Και σ’αυτό το θέμα νομίζω πως κάτι δε πάει καλά και στην ουσία δε μου είπες τίποτα για αυτά που σου λέω!
    Οι αντίχριστοι όπως λέει και η λέξη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ώστε να θεωρηθούν ψυχροί, χλιαροί, ζεστοί!
    Οι αντίχριστοι, βλάσφημοι, κτλ είναι αντικείμενοι! Είναι πολύ επικίνδυνο νομίζω να μιλάς με τόση ‘γλύκα’ για τους βλασφημούντας!

    Αν είναι δυνατόν να θεωρείς ότι οι ‘ψυχροί’ της Αποκάλυψης ταυτίζονται, με τους Νικολαΐτες(πάλι της Αποκάλυψης) ή με τους αντίχριστους ή με την Ιεζάβελ που διδάσκει και πλανά τους χριστιανούς!
    Με τον τρόπο σου είναι σα να λες πως η Ιεζάβελ είναι ψυχρή κατά την Αποκάλυψη! Και ότι είναι προτιμητέο ο χλιαρός να ήταν σαν τη Ιεζάβελ!!!

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…..ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…
    Αυτό κι αν δεν απαιτεί έρευνα και μελέτη από τη μεριά σου!

    «Αλλά όταν κάποιος λαμβάνει ζωή από το Άγιο Πνεύμα και με περιφρόνηση την πετά, αυτός δεν πρόκειται να συγχωρεθεί.» λέει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς!
    Και ο Άγιος Ιωάννης μας προτείνει: «Έστιν αμαρτία προς θάνατον• ου περί εκείνης λέγω ίνα ερωτήση» (Α’ Ιωάννου 5,16).»
    Ο καθένας τα βλέπει αυτά και αναλόγως πορεύεται!
    Στον άλλο που κάνει τα δικά του μένει να τα απορρίψει, να αφήσει δλδ τα ‘οικεία’.

    4.
    Καλά, μιλάς ακόμη για το 666 στο barcode ;
    Και επικαλείσαι άπειρα βιβλία αλλά ούτε μία παραπομπή;
    Δε το πιστεύω! Πώς δε πείστηκες μ’αυτά τα λίγα που σου παρέθεσα:

    Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς(1894-1979) για τους Έλληνες, εμάς

    Το συμπέρασμά μου μετά από αυτά;

    Δε ξανασχολιάζω αν δε πεις για αυτά τα τέσσερα κάτι άξιο λόγου!
    Και να σου το πω ευθέως, είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο που μένει είναι, για χάριν της αλήθειας, να αφήσεις τα οικεία! Έτσι θα τιμήσεις και τον Αριστοτέλη αλλά και το κυριότερο, θα διορθώσεις τα λάθη!

    Ευχές για να βρεις δύναμη να πορευθείς ορθοτομών!

  28. 4_0 Says:

    Και επειδή είναι καλό όταν ευχόμαστε να ευχόμαστε επωνύμως, όπως γνωρίζεις είμαι ο Αντώνιος!
    Εσύ ποιος είσαι;
    Ευχές..

  29. philalethe00 Says:

    @4_0
    Φίλε Αντώνη όπως τα λέγαμε και σε άλλο ιστολόγιο, δεν με κουράζεις, απλώς την έχω την φιλοσκώμμονα τάση να γελάω με τις κοσμικές συνήθειες, όπως λ.χ. να μπουχτίζουμε με τα πάντα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ… 🙂

    1. Πώς κατάλαβες, βρε αδελφέ, αυτό το πράγμα; 🙂 Εγώ άλλο είπα, ότι δεν συμφωνούμε στα χριστιανοκοινωνικά, διότι εγώ είμαι υπέρ μίας επαναστατικής παιδαγωγικής και σε αυτό το θέμα -βλέπεις ότι το λέω όπως ο Άγιος Νικόλαος Αρχίδος, ο και πατέρας πνευματικός της αγιοσαββικής κίνησης, αντιευρωπαϊκής, αντι-αστικοουμανιστικής, επαναστατικής πνευματικά, των «Θεοσεβών» στην Σερβία του περασμένου αιώνα-, ενώ εσύ θέλεις να δεχτούμε ακόμη και την δουλεία και δεν είδες ούτε τα αποσπάσματα και την τεκμηρίωση(λ.χ. «ο φιλόχριστος ουκ έκει δούλον»)… Το πρόβλημα είναι ότι εδώ…… παίζεις εκτός έδρας 😀 – δηλαδή τα έχω μελετήσει καθ’υπερβολήν αυτά τα θέματα…

    2. Αδελφέ Αντώνη, συγγνώμην, αλλά δεν μας τα λες καλά, εσύ θέλεις να μου αποδείξεις από το απόσπασμα του Κυρίου με το εκούσιό Του πάθος που ήρθε τελικά -πριν έφευγε από πόλεως εις πόλιν, πάντως κατά το «Ακέραιοι ως αι περιστεραί και φρόνιμοι ως οι όφεις»- ότι πρέπει να είμαστε υπάκουοι πολίτες. Οι Χριστιανοί, αγαπητέ μου, εμείς θεωρηθήκαμε από την πρώτη στιγμή ως «αναρχικοί»(ο Νίτσε λέει «άγιοι αναρχικοί»), διότι κατάλαβαν οι δαιμονικές εξουσίες και τα τσιράκια τους όπως οι νεοπλατωνιστές φιλόσοφοι ότι όντως ο Χριστιανισμός διασάλευε τα θεμέλια της ρυπαρής κοινωνίας που είχαν φτιάξει, επειδή ήταν κατά της δουλείας της τυραννίας ειδικά της συνείδησης, ήταν υπέρ της σχετικοποίησης των ανθρωπίνων εξουσιών κτλ.
    Η δε ερμηνεία που σου παρέθεσα περί ειρήνης και μάχαιρας, αδελφέ, δεν είναι δική μου, αλλά του Αγίου. Η δική σου πού βασίζεται ακριβώς; 🙂 Σχετικά δε με το απομονωθέν ρητό του γέροντα, για δες εδώ ένα πιο εκτενές απόσπασμα από συγκεκριμένο πνευματικό παιδί του γέροντα… http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/politika/pais_polit1.htm Και αποσπώ από το απόσπασμα :
    » Εγώ, αν οι κομμουνιστές δεν ήταν άθεοι, και δεν κυνηγούσαν τον Χριστό, θα συμφωνούσα μαζί τους. Καλό είναι τα χωράφια, τα εργοστάσια να ανήκουν σε όλους… Όχι κάποιος να πεινάει και κάποιος να πετάει. Αν τα υλικά πράγματα δε μοιράζονται με το Ευαγγέλιο, στο τέλος θα μοιραστούν με το μαχαίρι.» Αυτό θα πει «εκμαρξισμός» κατά την έννοιά σου, έτσι δεν είναι; Εγώ, ας πούμε, δεν έχω χρησιμοποιήσει τέτοιες εκφράσεις και νοήματα… Όσον αφορά τις συγκεκριμένες απεργίες των δασκάλων στα σχολειά-Λύκεια, το πρόβλημα είναι ότι το θέμα αφορά στο ΚΌΣΤΟΣ, δηλαδή στο ότι «την πληρώνουν τα παιδάκια» που χάνουν μαθήματα που δεν θέλουν να χάνουν. Όχι στο δίκαιο του αγώνα ή σε κάτι άλλο· νομίζω, είναι σαφές από την ρήση αυτή την μία και μοναδική(υποθέτοντας, πάντα, ότι όντως ειπώθηκε).

    3. Αυτά που λες περί ψυχρών είναι τελείως δική σου ..ερμηνεία των λεγομένων μου… 🙂 Εγώ είπα ότι οι ψυχροί είναι άνθρωποι με ζήτησιν αληθείας, όμως, αντιθεϊστές, αντίχριστοι λόγω αυθεντικότητας και δίψας για αλήθεια. Αυτά τα λέει, άλλωστε, και ο πατήρ Σεραφείμ Ρόουζ στον μηδενισμό. Ο δε πατήρ Πορφύριος είχε πει για κάποιους «αναρχικούς» που τον επισκέφτηκαν ότι δεν είχε γνωρίζει πιο αγνές ψυχές ως τότε, αλλά απλώς ήταν «λίγο αβοήθητα τα παιδιά»· κάποιες, βέβαια, ευσεβέστατες «σκανδαλίστηκαν». Προφανώς δεν είπα ότι είναι οι αυτοκράτορες οι φίλαρχοι και κατεστραμμένοι οι κατ’εξοχήν «ψυχροί» της Αποκάλυψης. Αλλά είναι αυτοί που είναι και από εδώ και από εκεί. Αυτοι, δυστυχώς, επιλέγουν όχι τον μέσο και βασιλικό αλλά δρόμο την μέση του δρόμου. Και η μέση είναι επικίνδυνη ιδιαίτερα… Νομίζω, ήμουν σαφής.

    4. Δεν πείστηκα, δυστυχώς… Αλλά οπωσδήποτε χρήζουν κάποιας έρευνας κάποια στοιχεία…. Πρέπει να καταλάβεις ότι υπάρχει μια ολόκληρη γραμματεία που αναλύει αυτά τα ζητήματα και ως τώρα δεν υπήρχε και πολλή αμφισβήτηση από κάποιον, είτε καθεστωτικό είτε εκκλησιαστικό άνθρωπο… Θα σου καταθέστω τα στοιχεία, αν θέλεις, σου ξαναείπα, ασχολούμαι εδώ και αρκετά έτη με το θέμα και μάλιστα γνωρίζοντας τι επίκειται και που θα ευχόμουν να μην επίκειται… 🙂

    Σε χαιρετούμε… Και σε ευχαριστούμε…

    Εγώ είμαι ο φιλαλήθης/philalethe00, όπως ο Φώτης Κόντογλου ήταν ο Αβέρκιος Κολλυβάς. 😉 Οι επωνυμίες μπορούν να αφεθούν κατά μέρος, σημασία έχει τι λέμε, θαρρώ… 🙂

  30. 4_0 Says:

    1.
    Έλα βρε Φιλαλήθη, αφού συμφωνείς και αφού είσαι υπέρ μίας επαναστατικής παιδαγωγικής και σε αυτό το θέμα, να σε δω να σχολιάζεις και αυτούς όπως τόσο συχνά το κάνεις για τους άλλους…

    3.
    Μίλησες για το Νιτσε και για στρατευμένους συνιστολόγους στον καθ’αυτό αστικό αντικληρικαλισμό και αστικό αθεϊσμό οι οποίοι καθώς φαίνεται, άνετα κάποιος τους χαρακτηρίζει αντίχριστους και αμετανόητα βλάσφημους- υπάρχει αντίρρηση επαυτού;
    Αυτούς θεωρείς, σύμφωνα με το λογισμό σου –και το σχόλιό σου-, καλοπροαίρετους και ψυχρούς κατά την Αποκάλυψη. Αυτό κατάλαβα κι εγώ. Δε νομίζω πως έκανα λάθος. Έτσι δεν είναι;

    4.
    Ότι και να διάβασες περί του 666 στο γραμμωτό κώδικα ταπεινά φρονώ πως είναι αυθαίρετο.

    Και να μη είσαι τόσο φιλοσκώμμων γιατί παρασύρεται ο συνομιλητής σου κι αν είναι και λίγο σέρτικος μπορεί να χαθεί το ‘μέτρο’. Νομίζω όμως πως μείναμε εντός των ορίων, ε, δε βρίσκεις; Αν εξαιρέσουμε την ευκολία με την οποία μπορεί να με ‘ρίξεις’ στους προτεσταντίζοντες 😉
    Για καλό και για κακό πάντως, ας μου συγχωρεθεί η όποια εκτός του ‘μέτρου’ κουβέντα μου και ας την εκλάβεις ως προσπάθεια να ωφεληθεί ο αδελφός.

  31. 4_0 Says:

    Το 2. το άφησα ασχολίαστο γιατί κατάλαβα πως δε πρόκειται να καταλάβεις για τι μιλάω.
    Ελπίζω να έρθει η ώρα όπου θα έχουμε το ίδιο πνεύμα.

  32. philalethe00 Says:

    @4_0
    Καλησπέρα!!

    1. Το ζήτημα είναι η διάκριση… Και να ακολουθοήσουμε ανενδοίαστα τα κελεύσματα του συνειδότος…
    2. Σύμφωνοι.
    3.Τον Νίτσε τον χαρακτηρίζει ο π. Σεραφείμ Ρόουζ. Βασικά, ο Νίτσε είχε διάφορες στιγμές. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ο αντιχριστιανισμός(όχι αθεϊσμός, αλλά μηδενισμός, αντιθεϊσμός, ανταρσία κατά του Θεού) του είναι από τους πιο αντιπαθητικούς. 😀 Με πάσα ειλικρίνεια. Βέβαια, έχει πολλά στοιχεία μέσα, και εγώ τον έχω διαβάσει λίγο, πιο πολύ έχω διαβάσει περί αυτού. Και ο Μπερντιάεφ τον θυμάται ως ανάγνωσμα της εποχής που έβγαινε, πολύ νωρίς, από τον ιδεαλιστικό του αιρετικό μαρξισμό με κάποια εκτίμηση, θα έλεγα, τον θεωρεί πραγματικό επαναστάτη του πνεύματος, σε αντίθεση με τον Μαρξ και τον μαρξισμό, που είναι αστικότατος, δηλαδή πνευματικά συντηρητικότατος.
    4. Θαυμάσια. Μένει να αποδειχθεί. Ας ξεκινήσουμε από αυτό: δες τα προϊόντα που αγοράζεις. Πολλάκις, πάνω από τον αριθμό 6, το ζεύγος γραμμών που βλέπεις είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που παρατηρούμε στην αρχή, στην μέση και στο τέλος και που δεν σημαίνεται ρητά, δηλαδή δεν δηλώνεται ο συμβολισμός του σε νούμερο. [Τυχαίο; 🙂 ]Και θα τα ξαναπούμε.
    Σε φιλώ, αδελφέ Αντώνη…!!! Δεν θέλουμε να μας χαθής, επειδή διαφωνούμε, ε;…… 🙂 Ο Κύριος των «ουρανίων στρατιών» μαζί σου…!!! 😉

  33. 4_0 Says:

    4.
    Δε μένει να αποδειχθεί!!!!
    Μένει να το αποδεχθείς!!!!
    Αυτοί που έκαναν την κωδικοποίηση δε κορόιδευαν! Τους αριθμούς τους αντιστοίχησαν σε επτά (7) γραμμές (άσπρες-μαύρες) όπως φαίνεται στον πίνακα στην ιστοσελίδα:

    http://www.barcodes.gr/info1a1.htm

    Οι άλλες γραμμούλες (τρεις ή πέντε, στην αρχή στη μέση και στο τέλος) δεν είναι αριθμοί, τελεία και παύλα! Αυτό που κάνεις εσύ είναι σα να προσθέτεις σύμβολα στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης και αυθαίρετα να τα αντιστοιχείς σε κάποιο αριθμό!
    Δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα! Φαντάζουν κομπογιαννίτικα!

    Αφού δε θέλετε να χαθώ μπορεί και να μη χαθώ 😉

  34. philalethe00 Says:

    @4_0
    Αχ, αχ, αγαπητέ, αν δεις τις γραμμές που αντιστοιχούν σε ένα 6 σε οποιοδήποτε προϊον και τις συγκρίνεις με τις γραμμές -τα ζεύγη των γραμμών- που υπάρχουν στην αρχή, στην μέση και στο τέλος, θα απορήσεις και εσύ από το πόσο πανομοιότυπα είναι… Εν πάση περιπτώσει… Θα το ξαναδούμε το θέμα και θα το ξανασυζητήσω και με ορισμένους φίλους τεχνολόγους (όχι, όμως, κατά το «Χαίρε, η τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα» 😉 ) και θα τα ξαναπούμε συν Θεώ. Πάντως, περιμένουμε να έρθουν, όταν στερνά νυχτώσει εδώ στην ξενιτειά, και τους αναληφθέντες τους δύο, τον Ηλία και τον Ενώχ. Τότε σίγουρα θα το δούμε ανάγλυφα αν ήρθε ο έτσι. 😀 Αστείο. Ο σήμερον τιμώμενος Άγιος Νεκτάριος να πρεσβεύη υπέρ σου, αδελφέ. Και ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας ο ριζικά επαναστατημένος κατά του κακού επίσης… 🙂 Χαίρε.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.