Τον Οκτώβριο του 1997, η Γενική Εισαγγελέας των ΉΠΑ J. Reno είχε εισηγηθεί την επιβολή προστίμου 1 εκ. δολαρίων στη Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές σχετικά με τον νέο της «φυλλομετρητή» διαδικτύου με όνομα Netscape Navigator.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την επίσης μονοπωλιακή Pfizer, που κατέβαλε πρόστιμο 2.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για «συνειδητή εξαπάτηση» των καταναλωτών στα πλαίσια του marketing φαρμακευτικών προϊόντων της. H Microsoft, ο κολοσσός της αγοράς του λογισμικού, όπως και η Pfizer, ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας, με τα 161 και 42 δις δολάρια ετήσια έσοδα αντίστοιχα, υπέστησαν σημαντικότατες κυρώσεις από το αμερικανικό κράτος και μάλιστα τη δικαιοσύνη, το δικαστικό δηλαδή σύστημα.
Στο ελλαδικό κράτος του 2021, έχουν βαλθεί ωστόσο να δικαιώσουν τον αρχαίο Σκυθικής καταγωγής σοφό Ανάχαρσι: «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες (1-02-2022), ανίχνευση τοξικών ουσιών ή μεγάλης ποσότητας αλκοόλ από δείγμα που δόθηκε από την 24χρονη Γεωργία Μπίκα, θύμα ομαδικού βιασμού σύμφωνα με τη μαρτυρία της κατά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, σε πολυτελές ξενοδοχείο, εκ μέρους ατόμων της «ελίτ», δεν υπήρξε. Παράλληλα, ωστόσο, με βάση τη μαρτυρία που έδωσε η ίδια η κοπέλα, υπήρξαν παρατυπίες, καθυστερήσεις και προβλήματα στην ιατροδικαστική έρευνα οι οποίες πιθανότατα αλλοίωσαν εξαρχής το αποτέλεσμα. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλότατο κοινωνικό status των κατηγορούμενων, θα χρειαζόταν αδέκαστη διερεύνηση σε όλες τις επίμαχες πτυχές της: τρόπος συλλογής και ανάλυση δείγματος, κλήση μαρτύρων, συλλογή εγκληματολογικού υλικού κ.λπ.
Και αυτά μεν ως προς την υπόθεση που «συγκλόνισε το πανελλήνιο». Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα, περισσότερο «ιδεολογικό». Η γνωστή πεζογράφος και μεταφράστρια Σώτη Τριανταφύλλου παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δανίκα του (φιλοκυβερνητικού) «Πρώτου Θέματος». Εκεί, απαρίθμησε 19 «παθογένειες του Έλληνα». Κάποιοι ίσως θα θυμούνται την κ. Τριανταφύλλου ως αριστερή διανοούμενη που είχε πάρει κάποιο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας. Καταρχάς, τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας έχουν ένα ολότελα διαφορετικό βάρος στις μέρες μας από τη δεκαετία του 1980 ας πούμε, τότε που μια υπουργός πολιτισμού με τη σοβαρότητα της Μελίνα Μερκούρη προέβη σε προσωπική παράκληση στο μεγάλο ποιητή μας Μίλτο Σαχτούρη να δεχτεί το α’ βραβείο για τη συλλογή του «Εκτοπλάσματα» (1987). Πάντως, έκτοτε, η καταγγελία της αριστεράς και πολύ περισσότερο του κομμουνισμού –στη βάση του ότι συγγενεύει με τη θρησκεία και τη χριστιανική ηθική- δίνει και παίρνει, ενώ η «διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας» έχει αποβεί μοιραία για τη νοοτροπία της εν λόγω διανοούμενης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «μειονεκτήματα» του Έλληνα σχεδόν ταυτίζονται με ό,τι καταλαβαίνει η κ. Τριανταφύλλου ως «παράδοση», παραδοσιακός άνθρωπος. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η απαξιωτική και ρατσιστική χρήση του όρου «Βλάχος» και παρόμοια, αν όχι ταυτόσημη, με αυτή του μαιτρ του είδους κ. Πέτρου Κωστόπουλου. Ειδικότερο ενδιαφέρον έχουν το «χωριάτικο πείσμα» και ο «χωριάτικος φθόνος». Ο μεγάλος Έλληνας διανοούμενος και λογοτέχνης Κώστας Ουράνης ήταν ταξιδιώτης: έζησε εν πολλοίς στο εξωτερικό. Στο βιβλίο του «Δικοί μας και ξένοι ΙΙΙ», καταγράφει τις συζητήσεις του «μ’ ένα καραβάνι Γάλλων περιηγητών». Οι διανοούμενοι αυτοί εκφράζουν τη λατρεία τους για το φέρσιμο του Έλληνα χωρικού, με τον πολιτισμό που οι ίδιοι, όπως λένε, «αγνοούν»: τον «πολιτισμό της καρδιάς». Τέλος, και ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι έλεγε πως έγινε σοσιαλιστής λόγω (κατά το ήμισυ) της αγάπης του προς τον απλό Ρώσο χωρικό και την αγνότητα της συμπεριφοράς του. Όμως, ο Ντοστογιέφσκι ξεκίνησε από «φουριεριστής» σοσιαλιστής και κατέληξε υπέρμαχος του «ρωσικού (χριστιανικού) σοσιαλισμού». Ήταν δηλαδή σοσιαλιστής, όχι (νεο)«φιλελεύθερος»…
Ετικέτες: ρωσικός σοσιαλισμός, φουριερισμός, Ντοστογιέφσκι, Ουράνης, Σοσιαλισμός, Τριανταφύλλου, Φιλελευθερισμός, εφ. "Χριστιανική"
Σχολιάστε