Αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς η δήλωση -τρόπον τινά- του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή του κόμματος ΜεΡΑ25, αναφορικά με τη φορολόγηση του πλούτου. Ειδικότερα, ο βουλευτής έγραψε τα ακόλουθα στο Twitter (19/07)
«Αν είναι ντροπή να έχουμε φτωχούς, γιατί να μην είναι ντροπή να έχουμε πλούσιους; Γιατί να μην υπάρχει κόφτης πλούτου, πχ. για αρχή τα 100.000€. Γιατί να μην απαγορεύεται να έχεις ετήσιο εισόδημα πάνω από αυτά και να σου αφαιρούνται; Καιρός να βάλουμε εμείς την ατζέντα».
Κάποιοι προσκείμενοι σε συντηρητικές ιδέες ή στο κυβερνών κόμμα -περιττό ίσως να το πούμε- «διέρρηξαν τα ιμάτιά τους», ενώ η («και μυρίων κεραυνών άξια») διαδικτυακή ομάδα/σελίδα προπαγάνδας της «Νέας Δημοκρατίας»«Ομάδα αλήθειας» ειρωνεύτηκε το tweet με επίκληση του επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη (που όπως υπονόησε ίσως βγάζει περισσότερα).
Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε προς στιγμήν τι θα ακούγαμε για το ζήτημα αυτό σε κήρυγμα ή ομιλία κάποιου κληρικού της Εκκλησίας μας. Ας είμαστε ειλικρινείς: 7-8 στις 10 φορές, θα ακούγαμε ότι «σημασία έχει η σωστή διαχείριση, η χρήση του πλούτου». Το εκκλησίασμα θα άκουγε πιθανόν και κάποια «πατριωτική» αναφορά στον Εμμανουήλ Παπά (μεθεόρτια) που ήταν πλούσιος όμως προσέφερε στον Αγώνα και κατόπιν θα πήγαινε για ύπνο. Άλλωστε όπως οι επιστήμονες περιθωριοποιούν τις μειοψηφικές φωνές, έτσι κι η Εκκλησία μας, όπως διαβάσαμε πρόσφατα, σε άρθρο μεγάλης εφημερίδας.
Ωστόσο, ο Μέγας Βασίλειος έχει γράψει στα Ασκητικά του ότι «Κλοπή είναι η οιαδήποτε και οθενδήποτε κτηθείσα ιδιοκτησία». Ο Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν που είναι γνωστός για τη διατύπωση του «αναρχικού» αποφθέγματος «η ιδιοκτησία είναι κλοπή» ωστόσο αναγνωρίζει ρητά στα γραπτά του τους Πατέρες της Εκκλησίας ως «προδρόμους του σοσιαλισμού». Περιττό ίσως να επαναλάβουμε τα περί «αλληλέγγυου φόρου» που επέβαλε ο -όντως φιλόπτωχος και δημοκρατικός- αυτοκράτορας άγ. Ιωάννης Βατάτζης, που διακήρυττε ότι πέραν όσων είναι αναγκαίων και χρήσιμων για τους πολίτες του, έχει δικαίωμα να φορολογήσει.
Όλοι αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε τις παλινωδίες της κυβέρνησης με τη Μύκονο. Ένα νησί σχεδόν χωρίς ανεμβολίαστους αλλά… παραδόξως (για ορισμένους) με έκρηξη κρουσμάτων που επέφερε lockdown πριν αρθεί λίγες μόλις μέρες μετά. Από το νησί αυτό δημοσιεύονται κατά διαστήματα αποδείξεις: μια από αυτές αφορούσε ένα λογαριασμό 88632 ευρώ, με πούρα, φημισμένα κρασιά Ντομ Περινιόν Ροζέ κ.λπ. Αυτά τα θλιβερά πρότυπα καλλιέργησε και το ελληνικό lifestyle. Ο -και σνομπ μάλιστα- κ. Κωστόπουλος, που από πάλαι ποτέ «υποστηρικτής λαϊκών κινημάτων» (μέσα από το yacht του ασφαλώς) τώρα με την επανέκδοση χρεωκοπημένου περιοδικού συμβάλλει στη μάχη κατά του λαϊκισμού και του Μαδούρο και υπέρ της… Ευρώπης!
Για να επιστρέψουμε, τα χρήματα αυτά που ξοδεύουν κοσμικοί και σταρς και ευρύτερα πλούσιοι δεν τους ανήκουν, επειδή έτυχε να τα έχουν. Ανήκουν σε όλους: όπως έγραφε το Λευκό Ρόδο, «κάθε έθνος και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στα αγαθά όλου του κόσμου»! Ωστόσο πολιτικά καταφέραμε να καταστήσουμε τους πλούσιους του πλανήτη τα αυθάδικα αφεντικά που «κάνουν ό,τι θέλουν και λογαριασμό δε δίνουν». Η εταιρεία που φορολογείται με 25 ή 30% στην Ελλάδα μπορεί να φύγει στη μετασοσιαλιστική Βουλγαρία όπου ο συντελεστής είναι 15%.Η επιχειρηματικότητα είναι αναμφίβολα η νέα ιερή αγελάδα στο όνομα της οποίας ξεμείναμε με τις ίδιες λύσεις του ακραίου κέντρου σε «μικρές παραλλαγές».
Χρειάζεται άμεση επιστροφή σε παλαιότερα πολιτικά-νομικά «καθεστώτα», όπου όλα αυτά ήταν σωστότερα ρυθμισμένα. Χρειάζεται όμως και σωστή θεώρηση του πλούτου. Αγαπάμε τον πλούσιο, όμως ο πλεονεκτικός πλούτος είναι «ληστής» και «φονιάς» (Ι. Χρυσόστομος). Εκτός και αν αποκτάται με δικαιοσύνη και δε διασπαθίζεται…
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τη στήλη «Φιλαλήθειες…» της εφημερίδας «Χριστιανική» (φ. 1082)
Ετικέτες: πλούτος, χρήση πλούτου, Ιωάννης Βατάτζης, Κρίτων Αρσένης, ελληνικό lifestyle, κτήση πλούτου
Σχολιάστε