Αντί διατηρητέων, μπετόν

by

Diatiriteo1 Σε νέα κατορθώματα επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει καταφέρει παρά την πανδημία και το lockdown (ή ίσως λόγω και αυτών) να φέρει ορισμένες από τις χειρότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εξωμνημονιακή περίοδο –αφού οι σχετικές δεσμεύσεις έχουν ανασταλεί- εδώ και δεκαετίες.

Τα νέα κατορθώματα αφορούν την αρχιτεκτονική τέχνη ή μάλλον την απουσία της. Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών που προβλέπει την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων μέσα σε τρεις ημέρες, παρακάμπτοντας τυχόν επιτροπές ή συμβούλια που θα μπορούσαν να επικαλεστούν λόγους μη-κατεδάφισης του κτιρίου. Στον προηγούμενο νόμο συγκεκριμένα προβλεπόταν γνωμοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, μετά τα κατορθώματα της Ακρόπολης, όπου τσιμενταρίστηκε η δίοδος προς ένα από τα τουλάχιστον σημαντικότερα μνημεία της χώρας χωρίς κανένα σεβασμό στο χαρακτήρα, την αισθητική του, την ιστορία ή την παράδοση, τώρα, προχωράνε σε νέες περιπέτειες, καθιστώντας ένα καθαρά τεχνικό οργανό, το ΕΕΠΕΤ, αποκλειστικά αρμόδιο και μάλιστα αυθημερόν αποφασίζον, αναγκάζοντας στη συνέχεια το Δήμο εντός τριημέρου να προβαίνει στην κατεδάφιση.  Στη συνέχεια, το πεδίο θα είναι ελεύθερο για ανοικοδόμηση πολυκατοικιών. Είναι η γνωστή εκσυγχρονιστική λογική της δεξιάς παράταξης στη χώρα μας και που είχε άριστα διατυπώσει ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής στις αρχές της δεκαετίας του 60, υποτιτλίζοντας την τότε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: «Θέλουμε γεωπόνους και μηχανικούς και όχι παπάδες και θεολόγους (σ.σ.: και φιλόλογους, φιλοσόφους, κοινωνιολόγους…)». Έτσι, κατά παρόμοιο τρόπο δε θέλουμε παλαιά σπίτια, νεοκλασικά, αρχιτεκτονικό πλούτο εν γένει, αλλά θέλουμε πολυκατοικίες. Άλλωστε, όπως τόνιζε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στα βιβλία του, ο αστικός πολιτισμός είναι ο μόνος στην ιστορία που δεν έχει αρχιτεκτονικό ρυθμό. Οι μεγαλοαστοί που αναφέρει ο Θορνστάιν Βέμπλεν στο κλασικό κοινωνιολογικό έργο του «Η θεωρία της αργόσχολης τάξης», αναγκάστηκαν, όπως γράφει, στα πολυτελή σπίτια που διατηρούσαν στα προάστια των αστικών κέντρων να κάνουν χρήση αρχιτεκτονικών στοιχείων παλαιότερων εποχών.

Για να επισημάνουμε ορισμένα «αυτονόητα», τα κριτήρια για έργα όπως αυτά στην Ακρόπολη δεν είναι επιστημονικά ή χρησιμοθηρικά. Κύριο ζήτημα είναι ο «αντίκτυπος στην παράδοση» ή την πολιτιστική κληρονομιά. H στήλη, έχοντας μελετήσει παλαιότερα το θέμα, έχει υπόψη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανακαίνιση στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Βικτώρια στην Αγγλία.Υπήρξε γνωμοδότηση από αρμόδιο όργανο που μελετούσε την επίδραση στην κληρονομιά, η οποία εισηγούνταν όλες οι απαραίτητες όντως -λόγω επικινδυνότητας της στέγης, τμήματος των δομών των κτιρίων κ.λπ.- αλλαγές να είναι απαρέγκλιτα και πλήρως συμβατές με το υπάρχον κτίσμα του 19ου αιώνα.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς είχε γράψει το 1965 σε ταξιδιωτικές εντυπώσεις τα εξής:

«Στη Βουλγαρία, το Κράτος πήρε κάτω απ’ την προστασία του την πατροπαράδοτη αρχιτεκτονική. Μια ειδική υπηρεσία, που τη διευθύνουν άνθρωποι καλλιεργημένοι και εμπνευσμένοι από μεράκι για τον τόπο τους -φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες- φροντίζει για τα παλαιά σπίτια. Τα πιο επιβλητικά τα έχουν μετατρέψει σε μουσεία. Πλήθος άλλα τα συντηρούν ως εθνικά μνημεία.(…) Συνοικίες, καθώς το παλαιό Τύρνοβο, ή και ολόκληρες πολίχνες έχουν ανακηρυχτεί «πόλεις-μουσεία».

(…) -Γιατί, αναρωτιούμαι, μια τέτοια διαφορά νοοτροπίας στην αντιμετώπιση αυτών των πραγμάτων; Δεν μπορούσε να διατηρηθεί ένα κομμάτι της παλαιάς Θεσσαλονίκης, σαν ζωντανό κειμήλιο που θα έδενε οργανικά τη σύγχρονη πόλη με τα βυζαντινά μνημεία; Δεν είταν δυνατό να κρατηθούν μερικές γωνιές, μερικές μικρές προοπτικές της Αθήνας έξω από τον οργασμό του μπετόν; Είναι τάχα ανάγκη να έρθουν οι μαρξιστές στην εξουσία για να σώσουν την παράδοση και το ρομαντισμό μιας ιστορικής πολιτείας;»

Συμπερασματικά, χρειαζόμαστε ένα κίνημα διάσωσης και των αξιόλογων παλαιών κτιρίων της χώρας μας από τον «σημιτισμό της δεξιάς»

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: