Μητσοτακισμός προ των πυλών

by

Πλησιάζουν, σχεδόν …απειλητικά πλέον, οι επερχόμενες βουλευτικές εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η χώρα, βρισκόμενη περίπου σε λήθαργο και ήδη «αποκαρωμένη» μέσα στο κάμα του (μεταλλαγμένου) καλοκαιριού, δε φαίνεται να δείχνει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κομματική αναμέτρηση.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε τη δοκιμασμένη γραμμή Σαμαρά του Γενάρη του 2015 να μη παρευρεθεί σε καμία τηλεμαχία (debate), αθετώντας τις υποσχέσεις που πρωτύτερα έδινε. Εν τω μεταξύ, ακόμη και η τηλεμαχία που προοριζόταν να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών …ακυρώθηκε, έχοντας ήδη προηγηθεί οι καταγγελίες Στάη και Χατζηνικολάου για «σικέ» διαδικασία, με παράλληλους μονόλογους. Αναμφίβολα η στάση αυτή των Σαμαρά και Μητσοτάκη υπήρξε και είναι τουλάχιστον προσβλητική έναντι του ελληνικού λαού, αν όχι αλαζονική και υπεροπτική.

Μ’ αυτά και μ’αυτά, ο κ. Μητσοτάκης, πρ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με χιλιάδες απολύσεις στο ενεργητικό του, προχωράει μεσίστιος για την πρωθυπουργία, εφόσον η ανατροπή της υπάρχουσας διαφοράς από το δεύτερο κόμμα είναι ολιγοπίθανη. Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποιες είναι οι θέσεις της μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας;

Η ρητορική του κόμματος αυτού συνοψίζεται σε μια γενικόλογη υπόσχεση για ανάπτυξη και (άρα) για περισσότερες δουλειές. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, όπως κάθε νεοφιλελεύθερος θα έκανε, υπόσχεται οριζόντια μείωση της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων, μεγάλων, κολοσσών/πολυεθνικών) κατά 9%, ενώ υπόσχεται και μείωση στο ήμισυ της φορολογίας των μερισμάτων, δηλαδή των εσόδων των μετόχων σε εταιρείες στο χρηματιστήριο! Αυτή η νοοτροπία ήταν ειδικότερα αυτή του πρωτεργάτη του νεοφιλελευθερισμού στις ΉΠΑ, η οποία σε πιο τεχνική γλώσσα λέγεται «οικονομικά της προσφοράς» (supply-side economics). Ο 69χρονος Ρόναλντ Ρήγκαν είχε την εξής λογική: μειώνοντας τη φορολογία στις επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα, αυτές/ά θα έχουν το κίνητρο να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο Ρήγκαν, άρχισε να ξηλώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις της χρυσής τριακονταετίας του αμερικανικού καπιταλισμού, μειώνοντας το ανώτερο φορολογικό κλιμάκιο από το 70% (!) στο 50%.

Όπως έχει δείξει ο νομπελίστας οικονομολόγος J. Stiglitz, η διακυβέρνηση του Ρήγκαν ήταν το σημείο καμπής για μια 35-ετία συνεχόμενης αύξησης των (άδικων) κοινωνικών ανισοτήτων. Η διακυβέρνηση Ρήγκαν (81-89) χαρακτηρίστηκε από έντονη ύφεση αρχικά και χαμηλότερη ανάπτυξη έπειτα και δευτερευόντως από εκτίναξη του εθνικού χρέους στο τριπλάσιό του (2.7 τρις δολάρια το ’89), ενώ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε στο διπλάσιό του, δηλαδή στο 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Στην πραγματικότητα, η «λογική» που επικαλείται το νεοφιλελεύθερο μοντέλο λειτουργεί σαν βιτρίνα. Με την επίκληση ότι η μείωση των φόρων για τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις συμβάλλει στην παροχή κινήτρου για την διεξαγωγή επενδύσεων «νομιμοποιείται» ηθικά ενώπιον της όλης κοινωνίας. Όμως, οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν έτσι. Αντιθέτως, όπως θα έλεγε και ο γκουρού του μάρκετινγκ Φίλιπ Κότλερ, λειτουργούν με τον υπολογισμό της προσδοκώμενης κατανάλωσης ανά κανάλι διανομής. Εάν ένα προϊόν εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσει, η επένδυση δεν γίνεται. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των πληρωμών αλληλεγγύης στους πιο αδύνατους, ιδιαίτερα όταν ενισχύεται η εντόπια παραγωγή, δρα ενισχυτικά και για την εθνική οικονομία, τα έσοδα του κράτους και τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Για εμάς που ανήκουμε στον Ορθόδοξο χριστιανοκοινωνιστικό (και αντιμνημονιακό) χώρο, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι προφανώς ο αντίποδας σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Δεν εκφράζει απλώς την δεξιά εκδοχή της συστημικής πολιτικής (όπου ανήκει βεβαίως κι ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά ενσαρκώνει τον κίνδυνο του τελειωτικού χτυπήματος, εφόσον αυτό που υπέστη η χώρα όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια ως υπαγόρευση πολιτικής το έχει ως πρόγραμμα στην ακραία του μορφή.

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: