Κόμμα Νεοφιλελευθέρων

by

Στο προηγούμενο φύλλο της εφ. «Χριστιανική», το άρθρο της στήλης λεγόταν «Προεκλογικά».  Στο συγκεκριμένο άρθρο, η πρόθεση δεν ήταν μια ολοκληρωτική τοποθέτηση, αλλά αντιθέτως είχαμε εστιάσει την προσοχή μας σε ένα φαινόμενο που χρήζει προσοχής ιδιαίτερης. Συγκεκριμένα, στο ότι ορισμένοι προέβαλλαν ως μόνο στόχο την πτώση της παρούσας κυβέρνησης, ακόμα και με άνοδο της δεξιάς εκδοχής του σημιτικού εκσυγχρονισμού, που είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Καταρχάς, να επαναλάβουμε κάτι αναφορικά προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: ανεξαρτήτως των αντικειμενικών συνθηκών, των διεθνών συσχετισμών και όλων των άλλων παραγόντων που πιθανώς επέδρασαν, είναι αναμφισβήτητη η συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 15, που από βραχυχρόνια τακτική εξελίχθηκε σε στρατηγική επιλογή. Όπως και αν αξιολογήσει κανείς την χρηστότητα της διαχείρισης ή άλλες παραμέτρους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι εξελίχθηκε στην αριστερή πτέρυγα της μνημονιακής πολιτικής και κατήργησε την προοπτική της εναλλακτικής. Από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, δηλαδή, μεταλλάχθηκε σε κόμμα εξουσίας, όπως το είχε ορίσει ο κ. Βενιζέλος σε παλαιότερο βιβλίο του ιδεολογικού περιεχομένου ( «Δύο λέξεις: Αριστερά – Δεξιά στην εποχή μας;», εκδ. Πόλις, 2006). Εκεί ο προαναφερόμενος έγραφε:
«το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η αριστερότερη (με την έννοια προφανώς της προοδευτικότερης) δυνατή εκδοχή ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού κόμματος εξουσίας». Κάνοντας την καθοριστική επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει ένα σχέδιο μνημονιακής διαχείρισης, ενέπεσε σε αυτόν τον ορισμό.

Όμως, το προηγούμενο άρθρο κατά τη γνώμη της στήλης αποδείχθηκε επίκαιρο και εύστοχο όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά για το ότι προειδοποίησε για τον κίνδυνο της έλευσης της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας της Δεξιάς παράταξης στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης, πράγματι, συνιστά αυθεντικό συνεχιστή της ιδεολογίας του πατρός του, που ως γνωστόν όχι μόνο υπηρέτησε τη νεοφανή τότε ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ίδρυσε και κόμμα με το ίδιο όνομα που εξέλεξε δύο βουλευτές (1977). Αργότερα, ο Κων/νος Μητσοτάκης προσάρμοσε τη Νέα Δημοκρατία από το 1984 στα πρότυπα αυτά, που τότε κυριαρχούσαν στον «ελεύθερο κόσμο», με τη διαδοχική εκλογή τα έτη 1980-81 του Ρόναλντ Ρήγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εάν οι Ευρωεκλογές ήταν Εθνικές εκλογές, ο νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης θα έβγαινε με αυτοδυναμία. Αυτό που εκφράζεται από την εκδοχή του κόμματος που υπηρετεί έχει πολλάκις αναλυθεί. Στα κοινωνικά ζητήματα, εκφράζει μια ακραία δεξιά αντίληψη, που επικροτεί την ανεξέλεγκτη αγορά ενάντια στην όποια ρύθμισή της (που κατηγορεί ως «κρατισμό», οπισθοδρόμηση, «ξεπερασμένη» κατάσταση κ.λπ. ) που μπορεί να διασφαλίζει μια στοιχειώδη έστω κοινωνική δικαιοσύνη, υποτυπώδη εργατικά δίκαια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας κ.λπ. Στα δε λεγόμενα εθνικά-εξωτερικά, εκφράζει γενικώς την μειοδοτική προσχώρηση στον ξένο παράγοντα: ο Ν. Δήμου, για παράδειγμα, χαρακτηριστική περίπτωση διανοουμένου του χώρου, συμφωνεί με τον «υπερπατριώτη» και νυν Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, ότι την Επανάσταση του ’21 έσωσε η «Τρόικα της εποχής» μέσω της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στο επίπεδο της δημοκρατίας, μπορεί να υποστηρίζει κατά περίπτωση ατομικά δικαιώματα (ιδιωτικότητα, φιλελευθεροποίηση αμβλώσεων κ.π.ά.) αλλά πάντως συνηγορεί υπέρ ενός ισχυρού κράτους, που βλέπει όμως όχι ως «πύργο που προστατεύει τους αδικημένους απ’ τους κοινωνικά δυνατούς», κατά την έκφραση του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, αλλά μάλλον ως …πύργο που προστατεύει τους κοινωνικά δυνατούς απ’ τους αδικημένους.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο αγώνας που έχουμε να διεξαγάγουμε είναι πολυμέτωπος και όχι μονομέτωπος έναντι της απερχόμενης κυβέρνησης. Διότι αλλιώς αντί να προωθήσουμε την υπόθεση της ριζικής αλλαγής και της αποδέσμευσης από την Γερμανική Ευρώπη, θα πέσουμε στην παγίδα μιας περαιτέρω και κατά πολύ βαθύτερης συντηρητικοποίησής της.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: