Ορθόδοξοι και έξωθεν συγγραφείς πάνω στον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (13/11)

by

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (~349-407), μνήμης 13 Νοεμβρίου, αγαπήθηκε αλλά και έλαβε τιμές όσο λίγοι από τους μεταγενέστερούς του αγίους αλλά και από την Εκκλησία συνολικά.

Ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης (+435) θεώρησε τη γέννησή του έπειτα από αυτόν εύνοια της Θείας Πρόνοιας και ότι η γέννησή του εισήγαγε την προ-χρυσοστόμεια και μετά-χρυσοστόμεια περίοδο.

Για την αγία Ολυμπιάδα τη Διακόνισσα (368-408), η οποία υπήρξε μια πολύ σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα που επηρέασε έντονα τα τεκταινόμενα της εποχής και στενότατη συνεργάτιδα του Αγίου, ο διωγμός και ο μαρτυρικός του θάνατος υπήρξε ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της ανεξίτηλα και που επέδρασε καταλυτικά ώστε να επιφέρει και τον δικό της, ένα χρόνο μετά.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει τη Θ. Λειτουργία του ως την καθιερωμένη εκκλησιαστική Μυσταγωγία που τελείται κάθε Κυριακή.

Ο Ορθόδοξος φιλόσοφος και συγγραφέας Νικολάι Μπερντιάγεφ έγραψε:
«Εἶναι στὸν Μεγάλο Βασίλειο, ὅπως καὶ στὸν ἅγιο Ἰωάννη τὸν Χρυσόστομο ποὺ ἡ κοινωνικὴ ἀδικία, δημιούργημα τῆς κακῆς κατανομῆς τοῦ πλούτου, κριτικάρεται μὲ μιὰ δριμύτητα ποὺ θὰ ἔκανε τὸν Προυντὸν καὶ τὸν Μὰρξ νὰ χλωμιάσουν. Οἱ θεολόγοι τῆς Ἐκκλησίας διακήρυτταν ὅτι ἡ ἰδιοκτησία εἶναι κλοπή. Ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ἦταν ἕνας αὐθεντικὸς κομμουνιστής, καὶ αὐτὸ σὲ μιὰ ἐποχὴ ποὺ δὲν ἦταν οὔτε καπιταλιστικὴ οὔτε βιομηχανική».

Ας πάμε όμως και στους θύραθεν συγγραφείς, για να δούμε την εντύπωση που σχημάτισαν:

Ο μεγάλος Ιρλανδός ιστορικός και λόγιος J. B. Bury (1861-1927) αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του 5ου κεφαλαίου του βιβλίου του «Ιστορία της μεταγενέστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» στον άγιο Ιωάννη. Μεταξύ άλλων γράφει τα ακόλουθα:

«Για τον Χρυσόστομο η αντίθεση ανάμεσα στη ζωή των ανώτερων τάξεων και τη μιζέρια του λαού που ήταν εργαζόμενος ήταν τόσο οδυνηρό θέαμα, ώστε ήταν σχεδόν σοσιαλιστής. (…)Οι παθιασμένες καταγγελίες του εναντίων των πλουσίων έχουν την ίδια σημασία και αξία με τις καταγγελίες των σοσιαλιστών ενάντια στους σύγχρονους ευρωπαίους πλουτοκράτες.

Το πρόβλημα του γάμου τον ενδιέφερε και κήρυξε το μη δημοφιλές δόγμα ότι οι δύο σύντροφοι στο γάμο είναι ίσοι, καθώς η γυναίκα έχει τα ίδια δικαιώματα έναντι ενός άπιστου συζύγου όπως ο άνδρας ενάντια σε μια άπιστη σύζυγο».

Η γνωστή μαρξίστρια Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε («Ο σοσιαλισμός και οι εκκλησίες», 1905):
«Ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, (που γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347, πέθανε στην εξορία στην Αρμενία το 407), ο οποίος κήρυξε με υπερηφάνεια τους χριστιανούς την επιστροφή στον πρώτο κομμουνισμό των Αποστόλων. Αυτός ο διάσημος ιεροκήρυκας, στην 11η του Ομιλία για τις Πράξεις των Αποστόλων, είπε (…)

‘Εάν προηγουμένως υπήρχε αυτή η κοινότητα αγαθών μεταξύ τριών με πέντε χιλιάδων πιστών και είχε τόσο καλά αποτελέσματα και έβγαλε τη φτώχεια από ανάμεσα τους, τι θα είχε ως αποτέλεσμα σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος; Και ανάμεσα στους ίδιους τους ειδωλολάτρες δεν θα σπεύσουν να αυξήσουν τον κοινό θησαυρό;(…) Η διαίρεση είναι αιτία της εξαθλίωσης. Η συμφωνία και η ενότητα των θελήσεων είναι αιτία πλούτου.

Στα μοναστήρια, εξακολουθούν να ζουν όπως στην πρώιμη Εκκλησία. (…)Γιατί δεν το δοκιμάσαμε; Θα το φοβόμασταν λιγότερο. Τι καλή πράξη θα ήταν(…)Θα παραμείνει έστω ένας μοναδικός εθνικός; Ούτε ένας, Πιστεύω πως θα τους προσελκύσουμε όλους και θα τους κερδίσουμε’.

Αυτά τα ένθερμα κηρύγματα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου ήταν μάταια. Οι άνθρωποι δεν προσπάθησαν πλέον να εγκαταστήσουν τον κομμουνισμό ούτε στην Κωνσταντινούπολη ούτε οπουδήποτε αλλού».

Ας έχουμε την ευχή του.

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: