Διένεξη ιταλικής κυβέρνησης-Κομισιόν

by

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον σε μία κρίση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλίας, δεν είναι υπέρ κανενός το συμφέρον, επειδή η Ιταλία είναι μια σημαντική χώρα της Ευρωζώνης. Αλλά δεν έχουμε και κανένα συμφέρον στο να μη σέβεται η Ιταλία τους κανόνες και να μη μειώνει το Χρέος της, που παραμένει εκρηκτικό».

Τάδε έφη ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος –πριν ανακληθεί στην τάξη από τον Σόιμπλε- είχε προτείνει μια «συμφιλιωτική» διατύπωση που να ενσωματώνει κατά ένα τρόπο και τις ελληνικές θέσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του Eurogroup του 2015, όπως είχε αποκαλύψει ο Βρετανός δημοσιογράφος Πωλ Μέισον.

Ποιος είναι ο λόγος της αναστάτωσης της Κομισιόν; Ο νέος Προϋπολογισμός για το 2019 ή μάλλον το τριετές σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, το οποίο περιλαμβάνει ελλείμματα που ξεκινούν από το 2,4% για το 2019 και καταλήγουν στο 2% για το 2021 περνώντας από το 2,2% για το 2020. Οι Επίτροποι Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις ανακαλούν στην «τάξη» τη νέα κυβέρνηση, με την επιχειρηματολογία της πειθαρχίας στις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς και το «υψηλό» της χρέος.

Έχει σημασία εδώ να αναφερθεί κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, και μάλιστα λίγο πριν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά (2 Μαρτίου 2012), υπογράφτηκε από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια «επικαιροποιημένη» εκδοχή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία είναι αυστηρότερη, δηλαδή με σφιχτότερους όρους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού που επιτρέπεται. Έτσι, για μια χώρα που έχει υπερδιπλάσιο χρέος από το 60%, επιτρέπεται μεσοπρόθεσμος στόχος ο οποίος είναι κάτω από 0,5%!

Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και συμμορφωνόταν στα κελεύσματα των Ευρωκρατών, είχε επιτύχει ελλείμματα το ελάχιστο ίσα με αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση Κόντε για το 2019. Αξίζει επίσης να επισημανθεί και ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει και στα οποία θα ξοδευτούν αυτά τα χρήματα. Πρόκειται για μέτρα τα οποία ενισχύουν –πάντα στα πλαίσια του μικτού καπιταλιστικού συστήματος φυσικά- την κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας, η οποία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο υπήρξε βασική δέσμευση του «Κινήματος 5 Αστέρων» και θα φτάνει έως και τα 780 ευρώ, φορολογικές μειώσεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ελάττωση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση των νέων κατά 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ακύρωση της περαιτέρω αύξησης του ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα αυτά τα μέτρα επικρίνονται από τις (υπερ)συντηρητικές κοινωνικοοικονομικά δυνάμεις ως λαϊκιστικά, έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς ότι 45-50 χρόνια πριν, όταν ο Τζον Κέννεθ Γκάλμπρεϊθ, ένας προοδευτικός Δημοκρατικός οικονομολόγος έγραφε τα βιβλία του, επιχειρηματολογούσε υπέρ ενός επιδόματος ανεργίας που θα χορηγούνταν επ’ αόριστον σε όποιον επιθυμούσε και το οποίο θα ήταν στο 80% του βασικού μισθού.

Όταν ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία στο Eurogroup, οι ευρωκράτες αξιωματούχοι «διέρρηξαν τα ιμάτιά τους» και είπαν ότι οι Ιταλοί «ζουν στη σελήνη». Αντιθέτως, η οικονομική λογική της νέας κυβέρνησης είναι και «προοδευτική» και ορθή, εφόσον θεωρούν πως η μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη θα επιτρέψει τη μείωση του χρέους και το σταδιακό περιορισμό του ελλείμματος. Αρκεί να ευνοήσουν, θα προσθέταμε, την εγχώρια παραγωγή τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις παγκοσμιοποιημένες δυνάμεις της αγοράς.

Η ευχή είναι προφανής και ολόθυμη: να νικήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση στον αγώνα αυτόν έναντι των νεοφιλελεύθερων, υπερσυντηρητικών και πολλαπλά αποτυχημένων Ευρωκρατών. Θα είναι απτή ελπίδα για το μέλλον όλων

Σημείωση: Αναδημοσιεύεται από το φύλλο 1019 της εφ. «Χριστιανική», Στήλη «Φιλαλήθειες»

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: