Εργασιακός παλαιοφιλελευθερισμός

by

«Μάλλον ξεπερασμένο» είναι κατά τον νέο καταλληλότερο και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη το κλασικό 8ωρο 9-5 στην ίδια δουλειά, όπως τόλμησε να παραδεχτεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Digital Economy Forum 2018. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και πολλοί «(νεο)φιλελεύθεροι» μιλούν χαρακτηριστικά με όρους προόδου και συντήρησης, μόνο που η διαφωτισμένη αυτή πρόοδος βρίσκεται στην κατάργηση κάθε νομοθεσίας η οποία προστατεύει στοιχειωδώς τα δίκαια και τα δικαιώματα των κοινωνικά κατώτερων τάξεων. Άλλωστε υπέρ της κατάργησής του ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματός του όπως και της Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Ιουλίου.

Αυτή την άποψη όμως τη θεσμοθέτησε κατόπιν στις 8 Ιουλίου τ.έ. η αυστριακή κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Σεμπάστιαν Κουρτζ, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος συγκυβερνά με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων. Το νόμο υπερψήφισε το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Νέα Αυστρία», ενώ περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν εναντίον. Η νομοθεσία προβλέπει την άρση της απαγόρευσης για επέκταση του ωραρίου πέραν του 8ώρου, στις 12 ώρες ημερησίως και τις 60 ώρες εβδομαδιαίως, κάτι το οποίο είχε καθιερωθεί στη χώρα μας ήδη το 1920 δια του νόμου 2269. Βεβαίως η επέκταση του ωραρίου είναι προαιρετική, αλλά επίσης προαιρετική είναι και η καταβολή του κατώτατου μισθού, όταν αυτός μειώθηκε λ.χ. με τη μνημονιακή νομοθεσία από τα 751€ στα 490€ μηνιαίως…

Όπως επανειλημμένα έχει γραφτεί, το νεοφιλελεύθερο σύστημα είναι μια νέα εκδοχή του πρώτου αστικού φιλελεύθερου συστήματος, όπως αυτο ξεκίνησε την πορεία του μετά τη Γαλλική Επανάσταση, με πλήρη «επιχειρηματική ελευθερία» για τους μικρομεσαίους τότε επιχειρηματίες και μηδενικά δικαιώματα για τους υπαλλήλους τους. Σε μια εποχή που θα έπρεπε να έχει απαλειφθεί εντελώς η ένδεια παγκοσμίως, έχουμε το φαινόμενο να υπάρχουν άνθρωποι πολυδισεκατομμυριούχοι όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος (η οποία σημειωτέον καταβάλλει ακριβώς μηδενικό φόρο στο Κράτος λόγω των φοροαπαλλαγών που έχει, μεταξύ άλλων χρηματοδοτώντας τους υποψήφιους πολιτικούς), ο οποίος διαθέτει περιουσία 140 δισ. Δολαρίων βασισμένος στο γεγονός ότι αμείβει τους εργαζόμενούς του τόσο χαμηλά που αναγκάζονται να επιβιώνουν οικογενειακά με κουπόνια για τρόφιμα που πληρώνουν οι (μικρομεσαίοι) φορολογούμενοι πολίτες.

Στις μέρες μας, ιδιαίτερα όντας νέος ή νέα, καταρχάς κανείς είναι άνεργος/η. Κατόπιν, προσλαμβάνεται (ή ξεκινά μια δική του δουλειά, εάν υποθέσουμε ότι έχει αυτό το προνόμιο) για να εργαστεί με ένα μισθό ή εισόδημα κοντά στον κατώτατο, έως και 300€ παραπάνω από αυτόν στην καλύτερη περίπτωση, το μήνα. Θα λέγαμε συνακόλουθα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σημερινού μη-ανέργου ανθρώπου δαπανάται στις «βιοτικές μέριμνες», δηλαδή στη φροντίδα για τον επιούσιο, για τα πρωτεύοντα, βασικά οικονομικά αγαθά, κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα της εντολής του Χριστού εναντίον της αγωνιώδους και χρονικά δαπανηρής αυτής φροντίδας. Επίσης η δουλειά που ένας άνθρωπος κάνει στα πλαίσια αυτά πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στα θεόσδοτα τάλαντα που έχει ποριστεί εκ μέρους του Θεού και τη δημιουργική του κλίση (την οποία και δεν εκπληρώνει βιοποριζόμενος), ενώ, ακόμη χειρότερα, μπορεί να είναι αντίθετη προς τη συνείδησή του και ως εκ τούτου ψυχοφθόρα.

Το κοινοβιακό σύστημα του μοναχισμού, όπως αυτό τουλάχιστον το έχουν επεξεργαστεί οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας όπως ο Μ. Βασίλειος, βασίζεται όμως στο ακριβώς αντίθετο ιδεώδες: στην ισότιμη και απόλυτη κοινωνικοοικονομική εξασφάλιση και την απόλυτη κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και επίσης την ανάθεση εργασίας που ανταποκρίνεται στα χαρίσματα και τις κλίσεις του ανθρώπου, διασώζοντας έτσι και την προσωπικότητα και την δικαιοσύνη, φτάνοντας παραπέρα, στην ακτημοσύνη και την κοινοχρησία…

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: