Ιταλικά και ιρλανδικά

by

Προ λίγων ημερών, την 25η Μαΐου, διενεργήθηκε δημοψήφισμα στην Ιρλανδία σχετικά με τη φιλελευθεροποίηση του αυστηρού νόμου περί αμβλώσεων. Το «ναι» νίκησε με 2/3 περίπου υπέρ του, ενώ ο σχετικός νόμος μοιάζει πολύ με τον ισχύοντα στην Ελλάδα (1609/1986). Η Ιρλανδία είναι μια προεξαρχόντως ρωμαιοκαθολική χώρα, με το 78,3% να είναι μέλη της εγχώριας Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ενώ η Ρωμαιοκαθολική παράδοση θεωρεί την άμβλωση ως αμάρτημα που μπορεί, εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, να επιφέρει τον πλήρη αφορισμό από την εκκλησία. Αυτό το γεγονός φαίνεται να ερμηνεύει πάρα πολύ καλά γιατί μια σειρά από τέτοιες χώρες που έχουν ή είχαν είτε αριστερές/ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές είτε δεξιές κυβερνήσεις (Πολωνία, Mάλτα, Βενεζουέλα, Βολιβία κ.ά.) έχουν ακόμη εκτός νόμου, εκτός εξαιρέσεων, τις αμβλώσεις. Πρώτη χώρα στην οποία είχαν νομιμοποιηθεί ήταν η Σοβιετική Ένωση για το διάστημα 1920-1924 και εκεί αναφέρονται οι ανήκοντες στην «παραδοσιακή» μαρξιστική αριστερά που προωθούν τις σχετικές νομοθεσίες. Ακολούθως, βέβαια, τη δεκαετία του ’30 τέθηκαν εκτός νόμου, μαζί με την ομοφυλοφιλία, στα πλαίσια της πληθυσμιακής πολιτικής του σταλινικού καθεστώτος.

Το ζήτημα των αμβλώσεων μονοπωλείται σχεδόν και στις ΉΠΑ από τη λεγόμενη «Χριστιανική Δεξιά» . Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο μονομερές ενδιαφέρον εκ μέρους των προαναφερόμενων δεν έχει καμιά ουσία και ηθική συνέπεια, εφόσον, όπως έχει αναφέρει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «το τεκνοτροφείν, ου το τεκνογονείν, ποιεί τους γονέας». Όπως έχει γράψει επίσης η στήλη στο παρελθόν, η όπου γης απονομιμοποίηση της ενέργειας αυτής φαίνεται ότι δεν συντέλεσε στη μείωσή της. Συγκεκριμένα βάσει στατιστικής μελέτης του γνωστού περιοδικού Lancet, «το νομικό καθεστώς της άμβλωσης παίζει ένα στατιστικά ανύπαρκτο ρόλο στην επίδραση στα ποσοστά των αμβλώσεων» (περιοδικό Relevant, 25/05/2016). Είναι προφανές λοιπόν ότι όσοι ενδιαφέρονται να μειώσουν το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό τους στη χώρα μας, πρέπει να εστιάσουν αλλού την προσοχή τους από την αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

Λένε κάποιοι πως ο γέροντας Παΐσιος τους είχε πει ότι «θα βγουν οι εθνικισμοί στην επιφάνεια» και ότι «στη Γερμανία θα εμφανιστεί ένας νέος Χίτλερ», στην Ιταλία θα παρουσιαστεί «ένας πολιτικός τύπου Μουσολίνι» και, τότε, «η ΕΟΚ θα διαλυθεί». Για αυτές τις ρήσεις δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος, εφόσον δεν πρόκειται για ιδιόχειρα κείμενα του νεοφανούς αγίου. Το βέβαιο είναι πάντως ότι η πραγματικότητα φαίνεται να τείνει προς αυτές. Το εκτός παραδοσιακής αριστεράς και δεξιάς, φιλολαϊκό και ευρωσκεπτικιστικό, «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» (με προβληματικές απόψεις επίσης, αλλά δεν είναι της παρούσης) πρώτευσε στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 2018. Μετά από επεξεργασία της λαϊκής εντολής που διήρκεσε πάνω από 2 μήνες, κατέληξε να συμπηχθεί κυβέρνηση συνεργασίας με το «λαϊκό-εθνικιστικό» κόμμα της Λίγκας του Βορρά, με προτεινόμενο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τον Τζουζέπε Κόντε και Υπουργό Οικονομικών τον Π. Σαβόνα.

Ο τελευταίος μπορεί να υπήρξε αξιόλογος, έντιμος και γνώστης των πολιτικών θεμάτων, έχει διαπράξει όμως το θανάσιμο αμάρτημα της ριζοσπαστικής κριτικής κατά της Ευρωζώνης, την οποία θεωρεί γερμανικό κατασκεύασμα που «περιλαμβάνει φασισμό χωρίς δικτατορία και, από οικονομική σκοπιά, μια μορφή ναζισμού, χωρίς μιλιταρισμό».
Για αυτό και ο Ματαρέλα, ανώτατος άρχοντας του ιταλικού πολιτεύματος, προκήρυξε νέες εκλογές, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Κοταρέλι, υπάλληλο του …ΔΝΤ επί 25ετία. Φαίνεται ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα συγκεντρώνουν 55% στην πρόθεση ψήφου πλέον, κάτι που μοιάζει ως αντίδραση του ιταλικού κοινού στην πρωτοφανή… κινηματική ενέργεια του Ιταλού ΠτΔ.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι πολυσύνθετη, αλλά, εάν η Ελλάδα έχει αδύναμη οικονομία, η γειτονική μας χώρα έχει σίγουρα τη δυναμική να αντιδράσει αποτελεσματικά, σπάζοντας επιτέλους την ευρωζωνική γερμανική τυραννία.

 

Σημ.: αναδημοσίευση από το φ. 1010 της εφ. «Χριστιανική»

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: