3η Σεπτεμβρίου 1843

by

«Έχετε γειά όλοι και τυραννίαν να μην αφήσετε να φωλιάση εις την
πατρίδα, να μην ντροπιάσετε τόσα αίματα που χύθηκαν.»

Με αυτές τις φράσεις κλείνει την «διαθήκη» του ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, πριν ξεκινήσει, για να μετάσχει στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που είχε ως σύνθημά της το «Ζήτω το Σύνταγμα».

Ο Μακρυγιάννης αφιερώνει το κείμενο της διαθήκης του:
«Εις δόξα του δίκιου και μεγάλου Θεού» και η πρώτη του παράγραφος διαλαμβάνει τα ακόλουθα:
«ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΕΕσύ, Κύριε, θα σώσης αυτό το έθνος. Είμαστε αμαρτωλοί, είσαι Θεός! Ελέησέ
μας, φώτισέ μας, ένωσε μας και κίνησέ μας αναντίον του δόλου και της απάτης, της συστηματικής
τυραγνίας της πατρίδος και θρησκείας. Εις δόξας σου, Κύριε, σηκώνεται απόψε η σημαία της
λευτεριάς αναντίον της τυραγνίας! Πατριώτες! Πεθαίνω διά την πατρίδα, Στέκω εις τον όρκον μου
τον πρώτον.»

Οι Επαναστάτες περικύκλωσαν το Παλάτι, μετά τα μεσάνυχτα (1-2 π.μ.), με σκοπό να απαιτήσουν από τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα, με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Στην παράτολμη σχεδόν κίνηση μετείχαν όλα τα κόμματα της εποχής, ενώ ήταν αγαστή η σύμπνοια του λαού και του στρατού, ο οποίος προφανώς διαπνεόταν σε σημαντικό μέρος του από ό,τι θα λέγαμε σήμερα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία μάλιστα ήταν πρόθυμος να θυσιάσει πολλά, όπως είναι ευνόητο.

Ο Όθωνας, ο οποίος την ώρα της ενέργειας των επαναστατών εργαζόταν ακόμη ιδιωτικά, αντιλήφθηκε τις κινήσεις και έστειλε τον Υπασπιστή του για να λάβει τα αιτήματα, ο οποίος όμως συνελήφθη από τους επαναστάτες. Ο Όθωνας αναγκάστηκε έτσι εντέλει να δεσμευτεί σε χορήγηση Συντάγματος και σε σύγκληση Εθνοσυνέλευσης, μεταβάλλοντας έτσι το πολίτευμα του νεότευκτου Βασιλείου σε Συνταγματική Μοναχία.

Είναι εντυπωσιακές πολλές από τις νομοθεσίες οι οποίες προτάθηκαν (ή απαιτήθηκαν) από τους Επαναστάτες (με κορυφαίο πάντα τον Μακρυγιάννη) και οι οποίες έγιναν καθ’ολοκληρία αποδεκτές από τον Όθωνα.

Μία από αυτές ήταν η έξωση από τις κρατικές υπηρεσίες και τους αξιωματικούς του στρατού των ομοεθνών του Βασιλιά Όθωνα οι οποίοι είχαν «φυτευτεί» εκεί, φαλιδεύοντας μεταξύ άλλων την εθνική ανεξαρτησία. Μία δεύτερη ήταν η καθολική ψηφοφορία για τους άντρες, η οποία ήταν ένα ιδιαίτερα ριζοσπαστικό αίτημα για την εποχή. Μέσα στις ρυθμίσεις συμπεριλήφθηκε κατοχύρωση του οικογενειακού ασύλου, η ισότητα όλων έναντι του νόμου, η δωρεάν εκπαίδευση, η απαγόρευση της δουλείας και άλλα, δίχως να εξαιρούνται οι σχέσεις Διοικούσας Εκκλησίας-Κράτους.

Από τα παραπάνω γεγονότα είναι σαφές ότι ο ίδιος ο Μακρυγιάννης, μιλώντας για πατρίδα και θρησκεία στην εποχή του και συγκεκριμένα για την «συστηματική τυραγνία» τους, εννοούσε την ελευθερία του προσώπου, εννοούσε κοινωνικά δικαιώματα, εννοούσε δημοκρατικές κατακτήσεις και δεν ξεχώριζε τους αλλοεθνείς τυράννους από τους ομοεθνείς, κατά το πνεύμα των Προκηρύξεων του ’21. Ο Μακρυγιάννης έτσι εξηγεί τον λόγο του Γ. Θεοτοκά περί «δημοκρατικού και φιλελεύθερου πνεύματος του Εικοσιένα», το οποίο καταχωρούσε ως την τρίτη μεγάλη εθνική μας παράδοση.

Το λυπηρό φαινόμενο είναι ότι πολλοί οι οποίοι συχνά επικαλούνται τους ήρωες αυτούς τους παρουσιάζουν, ακόμη και σήμερα, λίγο ως πολύ σαν να ήταν οι Συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για άλλους πολλούς ήρωες αλλά και ανθρώπους όπως ο Κόντογλου και ο Παπαδιαμάντης, στους οποίους με κατάλληλες «ανθολογήσεις» και αποσιωπήσεις προβάλλονται ιδεολογήματα ξένα προς τους ίδιους.

Η αλήθεια όμως είναι πολύ καλύτερη και ανώτερη από όλα τα προηγούμενα και θα άξιζε κανείς να προβάλει αυτή αντί εκείνων.

 

Αναδημοσίευση από το τρέχον τεύχος (φ. 993, 07/09/2017) της εφ. Χριστιανική

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: