Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους

by

Σήμερα με βάση απόφαση του ΟΗΕ, είναι η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους». Με αφορμή τη μέρα αυτή, σας παραθέτω παρακάτω δύο ενδιαφέροντα, νομίζω, συναφή πράγματα. Το ένα είναι η διεισδυτική ανακοίνωση της Χριστιανικής Δημοκρατίας για το θέμα. Το δεύτερο είναι μία λίστα που συνέβαλα στη σύνταξη που περιέχει (26, χριστιανικά ή μη) ροκ/μέταλ κομμάτια κατά των ναρκωτικών.

Τα δράματα που υπάρχουν στον τομέα αυτόν είναι πολλά και στη χώρα μας. Προς αυτόν τον σκοπό, πολλοί πολιτικοί που προέρχονται από τον αριστερό, σοσιαλιστικό (Bernie Sanders) αλλά και φιλελεύθερο/ρεπουμπλικανικό (περίπτωση Ron Paul) χώρο έχουν προτείνει την μείωση ή και κατάργηση της ποινής για τους χρήστες -κάτι που συνιστά προσωπικό σφάλμα άλλωστε- και την εστίαση στην αποτροπή της παράνομης εμπορίας, ειδικά από το σχετικό οργανωμένο έγκλημα. Το θέμα είναι αναμφισβήτητα δύσκολο, αλλά το βέβαιο είναι ότι ως τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί με το σωστό πνεύμα από την Πολιτεία…

 

Α)Ανακοίνωση Χριστιανικής Δημοκρατίας

1. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 26η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», με αφορμή την απαγόρευση του εμπορίου οπίου στην Καντώνα από τον κινέζο αξιωματούχο Τζεν Χου το 1839, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου εκ μέρους των βρετανών ιμπεριαλιστών, των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν.

2. Η σημερινή διάδοση των ναρκωτικών δεν είναι άσχετη με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που θησαυρίζουν από τη διακίνησή τους. Τα εγκληματικά αυτά κυκλώματα γιγαντώνονται και παίρνουν ενδημική μορφή και διάσταση από την οικονομική κρίση, αφού η « αγορά» των ναρκωτικών που διογκώνεται αποτελεί διέξοδο και για πολλούς κλάδους του παραεμπορίου που δεν έχουν πια την προηγούμενη απόδοση. Παράλληλα, όσο πιο διαδεδομένη είναι η χρήση τους, τόσο περισσότερο εξουδετερωμένη και εξαρτημένη είναι η νεολαία, πράγμα εξ αντικειμένου βολικό για την άρχουσα τάξη.

3. Ο εθισμός στα ναρκωτικά μετατρέπει τον -νέο κυρίως- άνθρωπο σε σκιά του εαυτού του και «άτομο με ειδικές ανάγκες», πριν τον οδηγήσουν στο θάνατο. Σήμερα, πολύ περισσότερο παρά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια σε άλλου τύπου κοινωνίες, οι ψυχοτρόπες ουσίες χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο από μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, ως ένα τεχνητό φως (Γ. Βερίτης) εν τη απουσία του πραγματικού. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί από το κυρίαρχο αστικό πολιτιστικό και κοσμοθεωρητικό μοντέλο, το οποίο εκτοπίζοντας αρχικά τον Θεό Λόγο και εκθειάζοντας χωρίς όρια τον ανθρώπινο Λόγο κατέληξε στον 20ο αιώνα στα έσχατα όριά του, δηλαδή τον μηδενισμό και την ανοημάτιστη ζωή, με αποτέλεσμα την έξαρση της χρήσης και τα ανθρώπινα ράκη που αυτή δημιουργεί.

4. Η καταπολέμηση της χρήσης των ναρκωτικών πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην πρόληψη, με την πολύπλευρη ενημέρωση στα σχολεία, για την αποτροπή της χρήσης και την καταπολέμησή της στα πρώτα στάδια. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρυνθεί το έργο της απεξάρτησης, με νομικά και άλλα κίνητρα στο χρήστη και την ενίσχυση των υπαρχόντων οργανισμών καταπολέμησης των ναρκωτικών.

 

Β)Λίστα ροκ/μέταλ κομματιών κατά των ναρκωτικών

Με δύο διακριτές αφορμές, παρακάτω προσπαθώ να συντάξω μια λίστα από ροκ/μέταλ κομμάτια που έχω υπόψη και που μιλάνε ενάντια (άμεσα/ρητά ή και έμμεσα/αφηγηματικά) στα ναρκωτικά και τη σχετική «κουλτούρα». Έχουμε και λέμε:

(επικαιροποιημένη εκδοχή 26-06):

1. Pennywise- «Freebase»
2. Nevermore- «C.B.F. (Chrome Black Future)»
3. Nevermore- «Narcosynthesis»
4. Brian Head Welch- «Save me from myself»
5. Three days grace- «Painkiller»
6. Phantogram- «You don’t get me high anymore»
7. The Offspring- «What happened to you?»
8. Love and death- «Chemicals»
9. Silverchair- «Learn to hate»
10. Skillet- «Better than drugs»
11. Korn- «Love and meth»
12. Muse- «Uprising»

(Φιλικές προσθήκες: )
13. Megadeth -«Use the man»
14. Motorhead -«Dead men no tails»
15. Metallica – «Master of Puppets»
16. Black Sabbath – «Snowblind»
17. Motörhead – «White Line Fever»
18. Motörhead – «Stay Clean»
19. Guns N’ Roses – «Mr. Brownstone»
20. Alice in Chains – «Sickman»
21. System of a Down – «Needles»
22. Machine Head – «I’m Your God Now»
23. Sevendust – «Dead Set»
24. Pantera – «Suicide Note Pt. I/ΙΙ»
25. Down – «Stone the Crow»
26. Down – «Lysergik Funeral Procession»

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: