Λεπέν και Μακρόν

by

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι το σημαντικότερο πολιτικό αξίωμα στον προεδρικό γαλλικό κοινοβουλευτισμό, πραγματοποιήθηκαν την προπερασμένη Κυριακή, 23 Απριλίου στον πρώτο τους γύρο. Πρώτος αναδείχθηκε ο «κεντρώος» Εμμάνουελ Μακρόν, εκτός κομμάτων αλλά και ελπίδα των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ δεύτερη η εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν, θυγατέρα και σε αξιοσημείωτο βαθμό ομοιδεάτις του παλαίμαχου ακροδεξιού πολιτικού Ζαν-Μαρί Λεπέν. Πιο πίσω έμειναν ο Γάλλος δεξιός-συντηρητικος πολιτικός Φρανσουά Φιγιόν μαζί με τον ριζοσπάστη αριστερό υποψήφιο Ζαν Λυκ Μελανσόν, που υποτίθεται ότι προέρχεται από την άκρα αριστερά. Ο β γύρος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου.

Μία από τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνει κάποιος είναι ότι οι υπάρχουσες επιλογές είναι περιορισμένες και τουλάχιστον προβληματικές. Ο νεαρός πολιτικός Εμ. Μακρόν υποστηρίζεται σθεναρά σε εκλογικό επίπεδο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το «Ποτάμι», από «ευρωπαϊστές» αρθρογράφους της εφημερίδας «Το Βήμα» και από τον Ματέο Ρέντσι. Επίσης από μερίδα αξιόλογων αναλυτών θεωρείται ο εκλεκτός των ευρωπαϊκών θεσμών και εκπρόσωπος του «ακραίου» νεοφιλελεύθερου νέου «κέντρου», όπως το γνωρίσε ο κόσμος τα τελευταία 20-25 χρόνια. Ο ίδιος θέλησε να εμφανιστεί ως «πατριώτης» σε αντίθεση με την «εθνικίστρια» Λεπέν και κάνει κάποιες μετριοπαθείς κοινωνικά «προοδευτικές» αναφορές. Είναι πάντως αρκετά εμφανές ότι, εάν εκλεγεί, θα συνεχίσει οπωσδήποτε σε παρόμοια ρότα με τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ είναι πιθανό μια τέτοια «φιλοευρωπαϊκή» ψήφος να αποβεί και η …τελευταία για το γαλλικό έθνος.
Η Λεπέν είναι φανερό ότι εμφανίζεται ως η εκπρόσωπος των δυνάμεων ανάσχεσης της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της επανόδου στα εθνικά κράτη. Εφόσον εκλεγεί, έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει την μετανάστευση στην Γαλλία, θα επιβάλει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία των Ισλαμιστών, ενώ θα λάβει μέτρα οικονομικού προστατευτισμού και υποστήριξης της γαλλικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα, η Λεπέν έχει πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις εντυπωσιοθηρίας που αποσκοπούν στο να αποσείσει την «ταμπέλα» του εθνικιστή ή του ακροδεξιού. Έτσι, απέπεμψε υψηλόβαθμο στέλεχος λόγω της αμφισβήτησης του Ολοκαυτώματος εκ μέρους του, ενώ παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματός της, του Εθνικού Μετώπου.

Αυτό που είναι πάντως σαφές από όλα τα παραπάνω είναι ότι φαίνεται πως και ο γαλλικός λαός έχει μετακινηθεί εκτός των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας. Το σοσιαλιστικό κόμμα όπως και το συντηρητικό ήταν ανύπαρκτα σε αυτές τις εκλογές, ενώ και οι δύο υποψήφιοι για τη προεδρία, «ευρωπαϊστές» και «ευρωσκεπτικιστές» θεωρούνται ως προερχόμενοι εκτός πολιτικού κατεστημένου. Φαίνεται δηλαδή ότι επαναλαμβάνεται η εικόνα που είδαμε πρόσφατα με τον εκπρόσωπο της αντισυστημικής ή «εναλλακτικής δεξιάς» Ντόναλντ Τραμπ και την Χ. Κλίντον.

Το λυπηρό είναι ότι, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο γαλλικός λαός δεν έχει τις επιλογές οι οποίες να μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του και έτσι η αντίστασή του εκφράζεται με τρόπους οι οποίοι είναι «αγκαθωτοί» έως και σχεδόν ολότελα απορριπτέοι. Αυτό το οποίο θα ήταν το επιθυμητό, σε κάθε χώρα σήμερα, θα ήταν η ανάδειξη υποψηφίων και επιλογών οι οποίες να μπορούν να εκφράσουν την υποτυπώδη και «καιρική» έστω επαναστατικότητα που διαμορφώθηκε μέσα από τα τελευταία χρόνια κατίσχυσης της νεοφιλελεύθερης Γερμανίας με ένα τρόπο που κατ’ελάχιστον σε πολιτικό επίπεδο να περιλαμβάνει το ρηξικέλευθο πνεύμα, τη γνήσια δημοκρατικότητα, την υγιή έκφραση της εθνικής ταυτότητας και προάσπισης των εθνικών δικαίων, την συμπάθεια προς τους αδυνάτους κάθε κατηγορίας και προέλευσης και την ορθή θεώρηση των κοινωνικών ζητημάτων…

 

Σημείωση: Αναδημοσίευση από το φύλλο 986 της εφ. Χριστιανική

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: