Μεγαλοβδομαδιάτικα 2017 (Ανακοίνωση Χριστιανικής Δημοκρατίας και άλλα)

by

Μ. Πέμπτη σήμερα και είμαστε ήδη στον «μεσασμό» της Μ. Εβδομάδας. Με την ευκαιρία αυτή, σας παραθέτω την επίκαιρη ανακοίνωση που εξέδωσε η Χριστιανική Δημοκρατία για την Μ. Εβδομάδα, καθώς και μια εξαιρετικά εύστοχη ερμηνεία των παλαιοδιαθηκικών/Προφητικών φράσεων που ακούμε αυτές τις μέρες στις Ακολουθίες: «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης», «Πρόσθες αυτοίς, κακά, Κύριε, τοις ενδόξοις της γης». Την ανάρτηση αυτή μπορείτε να την βρείτε με κλικ εδώ.

Με αυτές τις σκέψεις το ιστολόγιο εύχεται [στους πιστεύοντες] καλό β’ μισό της Μ. Εβδομάδας και Καλή Ανάσταση!
Και σε όλους κάθε καλό λόγω των ημερών…

 

  Στον όρθρο της Μ. Τρίτης, που τελέστηκε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, προεξάρχουσα θέση έχει η Παραβολή των Δέκα Παρθένων. Στην Παραβολή αυτή του Χριστού, όπως είναι γνωστό, εξαίρεται η σημασία που έχει το «έλεον», η ελεημοσύνη, για την χριστιανική ζωή.

  Για το ίδιο θέμα είχε γράψει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην Η’ Επιστολή του προς την αγ. Διακόνισσα Ολυμπιάδα, λέγοντας «σ μεζων παρθενας λεημοσνη», δηλαδή πόσο μεγαλύτερη αρετή είναι η ελεημοσύνη της παρθενίας, που έχει την έννοια της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό.

  Η ελεημοσύνη, όμως, με την έννοια της οικονομικής προσφοράς, όπως αναφέρει ο Μ. Βασίλειος στην ομιλία του «Περί ελεημοσύνης» (Προς τον Συμεώνα), προϋποθέτει τη δικαιοσύνη, τη δίκαιη κτήση και την τήρηση της ισότητας και της δικαιοσύνης προς τους εργάτες-δούλους κάποιου:
«Ο καθένας λοιπόν από τους πλουσίους ας εξετάζει τα δικά του χρήματα, από τα οποία θα πρέπει να προσφέρει δώρα στο Θεό, να μην είναι προϊόν καταδυναστεύσεως του πτωχού, εκβιασμού του ασθενεστέρου, του υφισταμένου του, χρησιμοποιώντας τη δύναμή του αντί της δικαιοσύνης. Διότι προστάζουμε να φυλάττετε την ισότητα και τη δικαιοσύνη κι απέναντι στους δούλους (εργάτες). Διότι να μην εκβιάζεις ό,τι ελέγχεις° ούτε να πλεονεκτείς έναντι όποιου υπερισχύεις° αλλά δείξε τη δικαιοσύνη σου σ’ όσους βρίσκονται υπό την εξουσία σου. Διότι όπου δεν έχεις δύναμη, και βρίσκεσαι σε δύσκολη κατάσταση, να υπακούς το Θεό και να Τον φοβάσαι° ενώ όπου μπορείς να παραβείς την εντολή του Θεού, να μην το κάνεις. Αν παίρνεις από τους φτωχούς, για να τα δώσεις στους πτωχούς, καλύτερα ούτε να δίνεις ούτε να παίρνεις. Διότι δεν γίνεται δεκτή από το Θεό η ευεργεσία, που προσφέρεται με άδικα κέρδη, ούτε αυτός που απέχει από τις αδικίες επαινείται, αν δεν δίνει από τα δικά του χρήματα».

  Ταυτόχρονα θα παρατηρήσουμε ότι συχνά ελεήμονες στην εκκλησιαστική ιστορία αποκαλούνται εκείνοι οι άγιοι που έχουν πλούσια δράση όχι απλώς προσφοράς στους φτωχούς, ξένους, καταπιεσμένους, αδικημένους, αλλά και προστασίας τους και των δικαίων τους έναντι των αρπάγων πλουσίων, αδικούντων, καταπιεστών τους, και μάλιστα με χρήση της εξουσίας, εκκλησιαστικής ή πολιτικής που είχαν στα χέρια τους. Έτσι, δύο άγιοι που ονομάστηκαν Ελεήμονες είναι ο άγιος Ιωάννης, Επίσκοπος Αλεξανδρείας ο Ελεήμων (556-619) και ο Ιωάννης Γ’ Βατάτζης ο Ελεήμων (1193-1254). Το έλεος δηλαδή εκδηλώνεται συχνά ως πολυειδής προστασία, προάσπιση και συνηγορία υπέρ των αδικουμένων και αναγκεμένων. Ειδικά ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων μεριμνούσε συστηματικά και καθημερινά για τους καταπιεζόμενους εργάτες-δούλους της εποχής του, στην Αλεξάνδρεια, ενώ ο Ιωάννης Βατάτζης προστάτεψε καίρια και αποτελεσματικά μέσω νομοθεσίας που εισήγαγε και εφάρμοσε τους καταπιεζόμενους από τους μεγαλογαιοκτήμονες που είχαν διαμορφωθεί στην Αυτοκρατορία της Νίκαιας που διοικούσε.

  Κατεξοχήν εκδήλωση ελέους ήταν η κένωση του ίδιου του Υιού και Λόγου του Θεού που έφτασε από τη Σάρκωση στην άκρα ταπείνωση του Σταυρού, για να ακολουθήσει η Ανάσταση.

Πηγή: http://www.xristianiki.gr/anexartetes-enotetes/nea-apophaseis/anakoinose-tes-khd-gia-te-ebdomada.html

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: