Άθεοι και Φαρισαίοι

by

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της λεγόμενης κουφής ή βουβής εβδομάδας της Μ. Σαρακοστής και το Θείο Πάθος επίκειται. Με αφορμή τις ερχόμενες ημέρες θα κάνουμε σήμερα ως στήλη κάποιες παρατηρήσεις στα γεγονότα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα όπως και επαίσχυντα στοιχεία των γεγονότων που προηγούνται της σύλληψης, της Δίκης και της Σταύρωσης του Χριστού, είναι οι πρωταίτιοι των γεγονότων αυτών. Ο Ιούδας, λόγω της φιλαργυρίας του -αλλά και πιθανώς των εθνοκεντρικών ιουδαϊκών ιδεών του- προδίδει τον Χριστό, ο οποίος παραδίδεται για να δικαστεί μεταξύ των άλλων από τον τοπικό Ρωμαίο ηγέτη της περιοχής Πόντιο Πιλάτο. Ο Πιλάτος, αν και χωρίς κανένα σθένος υπεράσπισης του δικαίου, εμφανίζεται να επιθυμεί την απαλλαγή Του. Όμως είναι ακριβώς το πλήθος των «ευσεβών» Ιουδαίων της εποχής, με βάση την «θρησκευτική καθοδήγηση» των «τυφλών οδηγών» (Ματθ. 23:16) των Νομοδιδασκάλων, των Φαρισαίων και των Αρχιερέων, το οποίο φτάνει στο σημείο να τον απειλεί ότι, εάν απαλλάξει τον Χριστό, «ουκ ει φίλος του Καίσαρος» (Ιω. 19:12).

Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις μέσα σε αυτές τις κατηγορίες: υπάρχουν δηλαδή προφανώς πολλοί εξ Ιουδαίων Χριστιανοί, όπως και μετεστραμμένοι και μετανοημένοι Φαρισαίοι, όπως ο Σαούλ ή μετέπειτα Απόστολος Παύλος. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι οι σταυρωτές δεν υπήρξαν άθεοι της εποχής ή αγνωστικιστές όπως λ.χ. ο αρχαίος Έλληνας Πρωταγόρας, κακόδοξοι όπως οι Σαμαρείτες, αλλά κατεξοχήν τα επιφανέστατα και ενδοξότατα μέλη του «περιουσίου λαού του Θεού» της Παλαιάς Διαθήκης.

Ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχουν και σήμερα όλοι αυτοί και ποια η θέση τους στην Εκκλησία. Η αγ. Μαρία του Παρισιού γράφει κάπου τα εξής: «…στην πραγματικότητα ο Χριστιανισμός διέσωσε όλες τις δυνάμεις που ήταν ενεργές στην Παλαιά Διαθήκη. Το ίδιο σκληροτράχηλο, αδιάφορο, ασταθές πλήθος, οι ίδιοι φύλακες του νόμου (τώρα του δικού Του νέου νόμου), Χριστιανοί, Γραμματείς και Φαρισαίοι, δόκτορες του νόμου -κι επίσης οι ίδιοι προφήτες προς λιθοβολισμόν, οι ίδιοι άγιοι σαλοί, άνομοι γι’ αυτούς που υπόκεινται στο νόμο». («Αγία Μαρία Σκομπτσόβα(1891-1945): Η θυσία του αδελφού», εκδ. Δορκάς, 2007, σελ. 154)

Θα λέγαμε ότι τα χαρακτηριστικά των Σταυρωτών ήταν ότι ήταν διαστρεβλωτές του ιουδαϊσμού και του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης, αδιάφοροι ως προς το έλεος και την δίκαιη κρίση, γεμάτοι από αδικίες και αρπαγές (Ματθ. 23:23-25), δηλαδή εκμεταλλεύσεις και άδικες νομές πλούτου. Άτεγκτοι και ακριβέστατοι τηρητές του Νόμου κατά τα άλλα βεβαίως, καθώς και επινοητές καινούργιων δυσβάστακτων «κανόνων» τους οποίους επισώρευαν δια της καθοδήγησής τους στους δυστυχείς «τυφλούς» (Ματθ. 15:14) που τους υπάκουαν και τους ακολουθούσαν στα «εντάλματα ανθρώπων» αυτών:

«δεσμεουσι γαρ φορτα βαρα και δυσβστακτα και πιτιθασιν πί τους μους τν νθρπων, τ δε δακτλ ατν ο θλουσι κινσαι ατά» (Ματθ. 23:4).

Μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω έχει η «μαρτυρία» ενός παλαιού «αστέρα» της ροκ εν ρολ μουσικής και τραγουδιστή του πολύ γνωστού συγκροτήματος των W.A.S.P. Μπλάκι Λώλες. Ο Λώλες, έχοντας κάποτε στα νιάτα του επαναστατήσει εναντίον του Θεού, όπως νόμιζε, έλεγε το ’15 τα εξής: «μια μέρα ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι θυμωμένος έναντι του Θεού, είμαι θυμωμένος έναντι στον Άνθρωπο για την ιδρυματοποιημένη σκέψη που με υπέβαλαν. Και όταν ξεκίνησα να επανέρχομαι στην πίστη μου, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρξε κανένας άλλος στον πλανήτη πιο αντι-θρησκευτικός από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Όταν δεις τι είπε στους θρησκευτικούς κυρίαρχους της εποχής του, τους επέκρινε σφοδρότατα αυτούς τους τύπους»

 

Σημείωση: Πρώτη δημοσίευση στο φύλλο 984 της εφ. «Χριστιανική»

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: