Η Κόλαση κι η Κόλαση της Θείας Αγάπης

by

Μερικές φορές διαβάζω πράγματα αξιόλογα από Ευαγγελικούς Χριστιανούς μεν, αλλά με γνησιότητα αναζήτησης, οι οποίοι, χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν καθ’εαυτό, προσεγγίζουν την ορθόδοξη θεώρηση των πραγμάτων.
Σε μια τέτοια ανάρτηση, η οποία αφορούσε βασικά την Κόλαση και την επιπολαιότητα των κριτηρίων που καθορίζουν ορισμένοι κακή τη τύχη ιεροκήρυκες και «ιεροδιδάσκαλοι», έκανα ένα σχόλιο, το οποίο, λόγω και των ημερών, θα μοιραστώ μαζί σας (σε αγγλικά και ελληνικά).

Το σχόλιο είναι το εξής:

«I think that hell is up to God to be “activated” or not; I think that as an Orthodox Christian who holds Gregory the Theologian or Gregory of Nyssa in very high regard, but simultaneously as someone who finds that God’s ardent, blazing, purest love is not compatible with the will to eternally exclude someone from its joys.

Either way, theologian Paul Evdokimov had said something very truthful: Hell corresponds to a “hell of God’s love”, that is the grief and sadness caused to God by its very existence.

At the same time, it is free will which plays an undeniably very important role; “God can do all but force you to love Him”. But it is very often the various false perceptions of God the reason they look away from Him.

We’ll see…»

Και σε απόδοση: «Νομίζω ότι η Κόλαση είναι στο χέρι του Θεού εάν θα «ενεργοποιηθεί» ή όχι° το νομίζω αυτό ως Ορθόδοξος Χριστιανός που έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Γρηγόριο τον Θεολόγο ή τον Γρηγόριο Νύσσης, αλλά ταυτόχρονα και ως κάποιος που βρίσκει ότι η ένθερμη, φλεγόμενη, αγνότατη αγάπη του Θεού δεν είναι συμβατή με την επιθυμία να αποκλείσει κάποιον αιωνίως από τις χάρες της.

Σε κάθε περίπτωση, ο θεολόγος Πωλ Ευδοκίμωφ είχε πει κάτι πολύ αληθινό: η Κόλαση αντιστοιχεί σε μια «Κόλαση της θείας αγάπης», δηλαδή τη θλίψη και λύπη που προκαλείται στον Θεό από την ίδια την ύπαρξή της.

Την ίδια στιγμή, είναι η ελεύθερη θέληση που παίζει ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο° «ο Θεός τα μπορεί όλα εκτός από να σε αναγκάσει να τον αγαπήσεις». Αλλά είναι πολύ συχνά οι διάφορες ψευδείς αντιλήψεις του Θεού ο λόγος που οι άνθρωποι Τον αποστρέφονται.

Θα δούμε…»

To ιστολόγιο εύχεται σε όλους καλή Μ. Εβδομάδα και καλή Ανάσταση!

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: