500 αναρτήσεις: μικρός ιστολογικός απολογισμός

by

pathΠρο ολίγου διαστήματος, το ιστολόγιο συμπλήρωσε 500 αναρτήσεις. Στην ανάρτηση αυτή θα κάνω εκ μέρους όλων όσων έχουν κατά διαστήματα συμβάλει στο περιεχόμενο, μια μικρή αναδρομή και ένα μικρό απολογισμό.

Η αναδρομή αυτή θα αναφερθεί εν πλήρει συντομία στο περιεχόμενο και το πνεύμα των αναρτήσεων μέσα στο χρόνο, από τον 03/2009 όπου πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του αυτό το ιστολόγιο.

Στόχος -πλην ίσως της αυτοσυνειδησίας- η διευκρίνιση ορισμένων ζητημάτων για τους φίλους που παρακολουθούν και διαβάζουν συστηματικά το ιστολόγιο.

1)Το ιστολόγιο αυτό ξεκίνησε με ένα διαφορετικό σετ αναρτήσεων. Φιλοξενούσε, με διάφορες «συνεργασίες» φίλων αλλά όχι μόνο, περισσότερο ποιητικό λόγο, λυρικό λόγο, πρόζα, μουσικά κομμάτια. Σήμερα κυρίως φιλοξενεί δοκίμια, πολιτική και άλλη χρονογραφία και ευρύτερη αρθρογραφία, μικρές «μελέτες», αλλά και φωτογραφικό υλικό. Αυτή η επιλογή είναι σε μεγάλο βαθμό συνειδητή, εφόσον είναι συν τοις άλλοις χρήσιμο και ωφέλιμο για τους αναγνώστες να υπάρχει συνεκτικότητα γραφής σε κάθε παρόμοιο ιστοχώρο.

2)Είναι κατ’επίγνωση το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από τις αρχές του ιστολογίου ως σήμερα, κατά τα φαινόμενα υπάρχει μια αλλαγή τοποθετήσεων σε μια σειρά από θέματα, σε βαθμό που μου θυμίζει αυτό που επικαλούνταν σε παρόμοιες περιστάσεις ο μεγάλος ποιητής Σ. Μπωντλαίρ: το «droit de la contradiction», δηλαδή το «δικαίωμα στην αντίφαση». Σ’ αυτό το ζήτημα θεωρώ πως οφείλεται μια διευκρίνιση στους αναγνώστες: γενικότερα, το ιστολόγιο αυτό λειτουργεί στα πλαίσια του τονισμού ζητημάτων που παραθεωρούνται στην επικαιρότητα ή επισήμανσης παραλειπομένων χωρίς τα οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να υπάρξει σωστή θέαση διάφορων σημαντικών θεμάτων. Έτσι, μπορεί απλώς σε ένα θέμα να υπάρχει μετατόπιση της έμφασης αντί για μετατόπιση της θέσης και αυτό ισχύει για ένα υπαρκτό εύρος θεμάτων.

3)Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο, πολύ μεγάλο, φάσμα θεμάτων, έχει υπάρξει συμπλήρωση ή διόρθωση ή καιquote-the-highest-courage-is-to-dare-to-be-yourself-in-the-face-of-adversity-choosing-right-michael-moore-130-88-65 ολοτελής αναίρεση τοποθετήσεων. Το ιστολόγιο αυτό άλλωστε διακηρύττει, παρά ή μάλλον λόγω της εμφανούς και παραμόνιμης ορθόδοξης χριστιανικής προοπτικής του, ότι αναζητάει και μάλιστα αναζητάει περισσότερη αλήθεια, περισσότερη σοφία. Θα ήταν επομένως εκ προοιμίου αναμενόμενο ότι ορισμένες τοποθετήσεις που θα αποδεικνύονταν πλημμελώς καταρτισμένες από τα πράγματα ή και λόγω έλλειψης μελέτης ή εμπειρίας ενός θέματος θα είχαν αυτή την τύχη. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»… Και όταν γίνεται ένα λάθος, πρέπει κανείς να έχει το θάρρος να το αποδέχεται και να μεταβάλει πορεία, αντί να μένει δέσμιος ενός νοσηρού εγωισμού.

4)Μελλοντικά, όπως συμβαίνει άλλωστε το τελευταίο διάστημα, το ιστολόγιο θα φιλοξενεί άνευ ετέρου και μεταξύ άλλων αποσπάσματα κειμένων που γράφονται πρωτογενώς για την εφημερίδα «Χριστιανική» και τη στήλη «Φιλαλήθειες…», όπου γενικότερα υλοποιείται μια πολύ αξιοσημείωτη προσπάθεια από παλαιότερα που είναι πολύ κοντά στο πνεύμα αυτού του blog, όπως έχει αυτό σήμερα. Κατά τα άλλα, πολλά πράγματα είναι ανοιχτά και, εφόσον υπάρχουν προτάσεις εκ μέρους σας (ή κείμενα ή συμβουλές ή…), μπορείτε να τις στέλνετε ή εδώ ή -μέχρι νεωτέρας- στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: philalethe00@gmail.com

5)Το ιστολόγιο αυτό δεν έχει άλλη φιλοδοξία από το να προσφέρει κάτι καλό στους αναγνώστες που ψάχνουν και αναζητούν με αυθεντικό τρόπο, από όποιο σύνολο πεποιθήσεων και αν αυτοί τυχόν προέρχονται. Οι προτιμήσεις σας ως αναγνωστών καταγράφονται και στα περισσότερο «λαοφιλή» άρθρα και ως ένα βαθμό συνδιαμορφώνουν και τους μελλοντικούς ιστολογικούς σχεδιασμούς…

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: