Σύγχρονα πολιτικά ρεύματα

by

dragoumis_by_roilos__articleΣτην εποχή μας, που είναι «εποχή της αβεβαιότητας» όσον αφορά σειρά κοινωνικών ζητημάτων, έχει εμφανιστεί σειρά πολιτικών και κομματικών ρευμάτων και σχηματισμών, τα οποία επιδιώκουν την προβολή ή και την κατίσχυσή τους σε επικείμενες εκλογές. Στο άρθρο αυτό, θα αναφερθούμε σε τρία από αυτά.

1)Πρώτη κατηγορία είναι σχηματισμοί οι οποίοι κινούνται σε ένα χώρο τον οποίο καλούν πατριωτικό- δημοκρατικό. Οι σχηματισμοί αυτοί ως ένα βαθμό μοιάζουν με αυτούς που αναπτύχθηκαν κατά το Μεσοπόλεμο και στους οποίους αναφέρεται ο συγγραφέας Κ. Βεργόπουλος στο πολύ αξιόλογο βιβλίο του «Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη: η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο», όπου διαπιστώνει την «εμφάνιση και ανάπτυξη μιας εθνικιστικής αριστεράς, με κυριότερο εκφραστή το νεότευκτο Αγροτικό Κόμμα»(σελ. 130-131) με ιδεολογικό τρίπτυχο τον «μεταρρυθμιστικό σοσιαλισμό», την «αγροτική ιδέα» και τον (ιδιόμορφο, άλλωστε) «εθνικισμό του Ίωνα Δραγούμη».


%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82Σε αυτά τα ρεύματα διαπιστώνουμε την συχνή ιδεολογική αναφορά στον ελληνισμό, την ελληνικότητα, με βάση τις συνθέσεις κάποιων συγγραφέων όπως ορισμένοι της γενιάς του ’30, και κάποια εκτίμηση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, ως εθνική θρησκεία και ως μακρόχρονη παράδοση που ζυμώθηκε ιστορικά με τα κοινά ήθη και έθιμα και διέπλασε τον εθνικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, προβάλλεται το σχήμα της εξάρτησης το οποίο είχε διατυπώσει μεταξύ άλλων με σαφή τρόπο ο Κωστής Μοσκώφ και επισημαίνεται ότι η «αποαποικιοποίηση του φαντασιακού» και η επανεύρεση της παράδοσής μας ως ελληνισμού θα δώσει εναύσματα και για την εθνική και κοινωνική μας απελευθέρωση και ανεξαρτητοποίηση. Τα ρεύματα αυτά εμφανίζουν μια συχνή αναφορά στην Ορθοδοξία, την οποία φαίνεται να εκλαμβάνουν περισσότερο όμως ως ένα «μαύρο κουτί», ως ένα δοσμένο πολιτιστικό άθροισμα, παραθεωρώντας έτσι, πλην της διδασκαλίας της, και τη χαρισματική μεταμορφωτική δυναμική της.

2) Δεύτερη κατηγορία είναι σχηματισμοί οι οποίοι προβάλλουν ένα παλαιάς κοπής πολιτικό πρόγραμμα ως καινοτομία ή ως «εθνική σωτηρία» στην πολιτική ζωή της χώρας. Παράλληλα, θεωρούν συχνά ότι πρέπει μια τέτοια προσπάθεια να βασίζεται στην υπακοή σε «πνευματικό καθοδηγητή» εν τω κόσμω ή αγιορείτη, ενώ διακηρύττουν ότι συνεχίζουν την βυζαντινή ή και διαχρονική ορθόδοξη πολιτική παράδοση επιδιώκοντας να επιβάλουν απροκάλυπτα στους πολίτες, συνειδητούς Ορθόδοξους Χριστιανούς ή μη, ένα αυθαίρετο σύστημα ατομικής ηθικής, ξένο προς την ελεύθερη προαίρεση ή την ευρύτερη ελεύθερη, κατ’εικόνα Θεού, προσωπικότητά τους.

Οι σχηματισμοί αυτοί προβάλλουν στην πραγματικότητα ένα άθροισμα έντονα συντηρητικών, όπως ορίζονται στην πολιτική θεωρία, και έντονα αυταρχικών απόψεων, με ρητή συχνά άρνηση του χαρακτήρα της «εκκλησιαστικής παράδοσής μας, που είναι γνησιότατα και απαράβατα δημοκρατική», όπως θα έλεγε ο Γιώργος Θεοτοκάς, με έμφαση στην εθνικιστική «αλληλεγγύη στα πλαίσια της εθνικής κοινωνίας», όπως ορίζεται στην πολιτική επιστήμη, και ανάλογη αντιμετώπιση του σύγχρονου προσφυγικού προβλήματος, φαινομενικά ξένη και άσχετη προς το γράμμα και το πνεύμα των μεγάλων Πατέρων και Μητέρων της Εκκλησίας.

Τα ρεύματα αυτά, παρά τις αγαθές προθέσεις ορισμένων συμμετεχόντων σε αυτά, φαίνεται ότι ανταποκρίνονται μάλλον στις σύγχρονες παθογένειες-«μόδες» της εν Ελλάδι Εκκλησίας, σε παραβυζαντινά και άλλα ιδεολογήματα, στις σύγχρονες παρεκκλίσεις του γεροντισμού και του αυταρχικού και φιλοφασιστικού πολιτικού λόγου που επιδιώκει να εμφανίζεται ως (εθνικο)θρησκευτικού χαρακτήρα.

3)Τελευταία κατηγορία σύγχρονων ρευμάτων είναι ορισμένα αυτοτιτλοφορούμενα ως «πατριωτικά». Αυτά τα ρεύματα εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλότητα. Άλλα προέρχονται από τον παλαιό ακροδεξιό χώρο, άλλα από την πατριωτική αριστερά, άλλα από τον χώρο της αρχαιολατρίας ή των αρχαιόθρησκων-νεοπαγανιστών.

Φαίνεται, πάντως, ότι δεν έχουν την αρτιότητα του προγράμματος ή την απαιτούμενη θεωρητική συγκρότηση για μια σοβαρότερη παρουσία, ενώ βέβαια δεν λείπουν και οι πολιτικοί καιροσκόποι.

 

 

Σημ.: Αναδημοσίευση από το φύλλο 979 της εφημερίδας «Χριστιανική»

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: