Χριστιανική πολιτική(2)

by

Στο προηγούμενο τεύχος της «Χ» αναφερθήκαμε στη χαρακτηριστικότερη ίσως μορφή του Ανατολικού(Ορθόδοξου) Χριστιανισμού, τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, αλλά και στη χαρακτηριστικότερη του δυτικού χριστιανισμού, τον ιερό Αυγουστίνο και πώς έβλεπαν τον Χριστιανό πολιτικό άρχοντα και την άσκηση χριστιανικής πολιτικής.

jacques_ellul_maxpppΕδώ ας σημειωθεί κάτι: είναι αξιομνημόνευτη η παρατήρηση που είχε κάνει ο μεγάλος Χριστιανός καθηγητής πολιτικής επιστήμης Ζακ Ελλύλ για τον Χριστιανό σοσιαλιστή συνδικαλιστή και κατόπιν πολιτικό Πολωνό Λεχ Βαλέσα στα πρώτα χρόνια της άσκησης πολιτικής εκ μέρους του. Είχε πει συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει χριστιανική πολιτική, αλλά Χριστιανοί στην πολιτική». Ο μεγάλος Ζακ Ελλύλ τα έλεγε αυτά, ακριβώς επειδή θεωρούσε τον μη-βίαιο αγώνα προς την αναρχία τον «αγώνα τον καλό» και κάτι που διδάσκει η Βίβλος, αν και ως ιδεώδες μάλλον παρά ως κάτι υλοποιήσιμο και σε αντίθεση προς την νεωτερική αναρχία που πρέσβευε ότι εφόσον εκλείψει η εξουσία θα πρυτανεύσει αποκλειστικά η αγαθή φύση του ανθρώπου. Απόψεις παρόμοιες ως κάποιο μέτρο διατυπώθηκαν και από μία ετερόδοξη χριστιανική ομάδα που φάνηκε και έδρασε στα πλαίσια της Εκκλησίας της Αφρικής τον 4ο αιώνα, τους Δονατιστές. Οι Δονατιστές συμπύκνωναν την «πολιτική θεωρία» τους στη χαρακτηριστική φράση «Quid est Imperatori cum Ecclesia?», δηλαδή «ποια σχέση έχει ο Αυτοκράτορας με την Εκκλησία;», υπονοώντας ότι η ρωμαϊκή ειδικά εξουσία, έστω και αν αυτή εκπροσωπείται από τον Μ. Κωνσταντίνο, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Εκκλησία και ότι είναι αυτόχρημα αντιχριστιανική (βλ. Ν. Μαγγιώρου, «Ο Μ. Κωνσταντίνος και η δονατιστική έριδα», σελ. 111-112).

Η αντίθεση των Ορθοδόξων Χριστιανών φαίνεται ότι συνοψίστηκε τότε από τον Επίσκοπο Μιλέβης Οπτάτο, ο 220px-optat_de_mileveοποίος μεταξύ των άλλων «υποστηρίζει πως οι χριστιανοί οφείλουν να προσεύχονται ακόμη περισσότερο για τον αυτοκράτορα, όταν εκείνος είναι χριστιανός, έχει φόβο Θεού, είναι ευσεβής και φιλάνθρωπος»(όπ.π, σελ. 113). Με αυτόν τον τρόπο ο ορθόδοξος Επίσκοπος Οπτάτος, καταφάσκει πιθανή πολιτική ιδιότητα των Χριστιανών και μάλιστα αναφέρει τη φιλανθρωπία, την αγάπη προς τον άνθρωπο, ως κυριότατο χαρακτηριστικό της.

Αλλά ας αφήσουμε τον πολύ αξιόλογο Ζακ Ελλύλ και τους Δονατιστές και ας έρθουμε στον Μέγα Βασίλειο. Στη σειρά «Η σοφία των Πατέρων» (εκδ. Λύχνος, 2004) υπάρχει ένα μικρό βιβλίο όπου παρουσιάζεται σειρά επιστολών του Μ. Βασιλείου προς πολιτικούς άρχοντες. Ο Μ. Βασίλειος συγκεκριμένα γράφει προς τον πρωθυπουργό Μόδεστο(Επιστ. 110) με σκοπό «να χαρίσει τη σωτηρία σε μια δυστυχισμένη αγροτική περιφέρεια dystichisκαι για τους κατοίκους του σιδηροπαραγωγού Ταύρου να διατάξει να γίνει υποφερτή η φορολογία του σιδήρου…». Σε άλλη επιστολή(Επιστ. 33), ζητώντας κάποια ρύθμιση για τον Γρηγόριο (Θεολόγο) απευθύνεται σε κάποιον Στρατηγό Αβούργιο ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά να  «σέβεται την αρετή και να συμπάσχει με τους ταλαιπωρημένους», εφόσον «είναι ανυπόφορη συμφορά να αναγκάζεται κανείς να λέει πράγματα για τα οποία δεν είναι γεννημένος ούτε το θέλει, και να απαιτούνται χρήματα από τον φτωχό…».  Στη δε επιστολή του προς τον τοπικό Διοικητή (Επιστ. 84) θα γίνει αναλυτικότερος όσον αφορά τις επαφές προς τους πολιτικούς άρχοντες και το σκοπό τους: «Όπως, δηλαδή εκείνους που περπατούν με ήλιο τους ακολουθεί σίγουρα η σκιά, έστω κι αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν, έτσι και τις συναναστροφές με τους άρχοντες ακολουθεί και κάποια συναλλαγή, η βοήθεια προς τους δυστυχισμένους». Τέλος, στην επιστολή 109 παροτρύνει τον κόμητα Ελλάδιο να χαριστούν οι τόκοι κάποιου εξοφληθέντος κεφαλαίου φτωχού σπιτιού, εφόσον ο ίδιος «γνωρίζει ότι ο Κύριος θεωρεί δικές του τις υποθέσεις των χηρών και των ορφανών».

 

Αυτή και αυτά ευρύτερα θεωρεί ο Βασίλειος ως «καλή χρήση της εξουσίας»…

 

Σημείωση: Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το τρέχον φύλλο της εφημερίδας 
"Χριστιανική"(15/12/2016)

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: