«Το του κρείττονος ξυμφέρον»

by

 

%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλο μέρος των συζητήσεων που αφορούν την επικαιρότητα στράφηκαν γύρω από τον περιβόητο νόμο 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και την απόφαση του ΣτΕ με μικρή(14-11) πλειοψηφία, η οποία θεώρησε αντιβαίνουσα προς το Σύνταγμα μία politeia-2διάταξή του, την 2Α. Η θεωρηθήσα «αντισυνταγματική» διάταξη αυτή καθορίζει [πέραν της έναρξης της διαδικασίας, όπου ισχύει το αντίστροφο] την (μη-αιρετή) «ανεξάρτητη αρχή» του ΕΣΡ και όχι την (αιρετή) νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ως αρμόδια για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το θέμα αυτό ενείχε μια ασάφεια και δεν οριζόταν ρητώς, αλλά φαίνεται πως ήταν ζήτημα ερμηνείας και παραδοχής.


Είναι γνωστό ότι η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τη συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε εκλεγεί με μεσίστια τη σημαία της σύγκρουσης με τη Διαπλοκή και με το κατεστημένο των μεγαλοκαρχαριών των ΜΜΕ. Κατά τα φαινόμενα, αυτό ενείχε διττό σκεπτικό: αφενός μεν, να καταπολεμήσει, στα πλαίσια και της ιδεολογικής της τοποθέτησης, την εγνωσμένως φαύλη ολιγαρχία και να αποκαταστήσει έτσι κάποια τάξη στο πεδίο αυτό. Αφετέρου δε, να εξοικονομήσει, στα πλαίσια της συνθηκολόγησης του Ιουλίου, χρήματα από τους ολιγάρχες, τα οποία θα ήταν χρήσιμα έως απολύτως αναγκαία και για τους στόχους του 3ου Μνημονίου σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι αυτοί άλλωστε μπορεί να είχαν χαμηλώσει αρκετά από αυτούς που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και πάλι φτάνουν βαθμιαία από το -0,25% του ‘15 στο ιδιαίτερα υψηλό 3,5% το 2018 (και εξής). Ο 4339/2015 ήταν, χαρακτηριστικά, εν πολλοίς βασισμένος στο προεκλογικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει το κυβερνών κόμμα το 2012.
Η απόφαση του ΣτΕ της 26ης-27ης Οκτωβρίου κατά τη γνώμη ορισμένων ήταν προϊόν εφεκτικής στάσης των δικαστών ως προς το Σύνταγμα και νομικισμού. Κατ’ άλλους, ήταν μάλλον προϊόν ευρύτερων πολιτικών πιέσεων έως και εκβιασμών που ασκήθηκαν «εμμέσως» από ορισμένα από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ έναντι διαβεβλημένων και ενεχόμενων σε σκάνδαλα προσώπων του δικαστικού σώματος. Αυτή η άποψη φαίνεται ότι φέρει κατ’ελάχιστον ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας, κάτι που δικαιώνει τον Θρασύμαχο στους πλατωνικούς διαλόγους, που ισχυριζόταν δηκτικά στη σχετική συζήτηση ότι το «δίκαιο» δεν είναι άλλο από το «συμφέρον του ισχυροτέρου», «το του κρείττονος ξυμφέρον». Το ίδιο το ΣτΕ, όταν κλήθηκε, και κατά πλειοψηφία πάντοτε, δεν στράφηκε ενάντια σε άλλα, χείριστα μνημονιακά, νομοθετήματα, ενώ στον «μοιραίο» Υπ. Οικ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, απωλέσαντα το USB της λίστας Λαγκάρντ, «εξαντλήθηκε η επιείκεια της Δικαιοσύνης».

Η προσπάθεια παρέμβασης στην ασυδοσία των ΜΜΕ ξεκίνησε με την αξιέπαινη προσπάθεια της%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%82κυβέρνησης Καραμανλή τον Ιανουάριο του 2005 με τον νόμο για τον «Βασικό μέτοχο», με αποκλεισμό των  εργοληπτών Δημοσίων Έργων από την ιδιοκτησία ΜΜΕ. Η προσπάθεια εκείνη είχε χαρακτηριστεί (και τότε) από τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες «νόμος-τέρας» και έχουσα πρόθεση στησίματος «νέας διαπλοκής»(«Έθνος», Τετάρτη 19/01/2005).

Συμπερασματικά: η πλευρά των μακροχρονίως κατεστημένων μεγαλοσυμφερόντων που απομυζά τον κοινό πλούτο μας ως έθνους έχει διαμορφώσει μία ακραία αναίδεια και κυνισμό και βυσσοδομεί συστηματικά και δόλια εναντίον οποιουδήποτε θα υπέσκαπτε τα συμφέροντά της. Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη, θα έπρεπε, πρώτον, να έχει «προορατικότητα», να αποφύγει αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις και, το κυριότερο, να κάνει το μέγιστο για την αποφυγή «παράπλευρων απωλειών»(εργαζομένων), τους οποίους οι έκπτωτοι ήταν βέβαιο πως θα χρησιμοποιούσαν ως «ανθρώπινη ασπίδα» των συμφερόντων τους.    

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: