Το «κομμουνιστικό κοσμοείδωλο»

by
weitling

Wilhelm Weitling(1808-1871)

Σύμφωνα με τη φράση του Φρ. Ένγκελς στο έργο του «Πάνω στην πρόοδο της κοινωνικής μεταρρύθμισης στην ήπειρο» (1843, σελ. 403), ο «ιδρυτής του γερμανικού κομμουνισμού είναι ο Βίλχελμ Βάιτλινγκ». Στο έργο του αυτό, ο Ένγκελς παρουσιάζει διάφορα ιδεολογικά ρεύματα, εστιάζοντας την προσοχή του στο πιο «ριζοσπαστικό» από όλα, που ήταν οι Κομμουνιστές. Ειδικά για την Γαλλία, σημειώνει ότι «ο μεγάλος όγκος των γαλλικών εργατικών τάξεων υιοθέτησαν, πολύ σύντομα, τις αρχές που προτάθηκαν από τον Ε. Καμπέ, τον «πατέρα Καμπέ», όπως αποκαλείται, και που είναι γνωστές στην ήπειρο υπό το όνομα «Ικαριώτικος Κομμουνισμός»». Ο Βίλχελμ Βάιτλινγκ ήταν Χριστιανός, ιεροκήρυκας, και τέκνο της εργατικής τάξης, ράφτης στο επάγγελμα, κάτι που είχε αναφέρει και στον Καρλ Μαρξ σε αντιπαράθεσή τους. Ο Ετιέν Καμπέ ήταν επίσης Χριστιανός και κατά μία άποψη αυτός που εισήγαγε τον όρο «κομμουνισμός» στο πεντάτομο βιβλίο του «Ο αληθινός χριστιανισμός, σύμφωνα με τον Ιησού Χριστό».

Ο ίδιος ο όρος κομμουνισμός προέρχεται από την λατινική εκδοχή του κειμένου των Πράξεων των Αποστόλων και πρόκειται για εξελληνισμένη εκδοχή του λατινικού όρου «communismus», που σημαίνει «κοινοκτημοσύνη». Οι ίδιοι οι Μαρξ και Ένγκελς εντάχθηκαν στην χριστιανικών ιδεωδών κομμουνιστική οργάνωση «Λίγκα των Δικαίων»(League of the Just), της οποίας ρητός σκοπός ήταν η «εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού στη γη, βασισμένης στην αγάπη του πλησίον, την ισότητα και τη δικαιοσύνη».

Γιατί όμως λέγονται όλα τα παραπάνω; Διότι στην συνέλευση της Διοικούσας Εκκλησίας μας εκφωνήθηκε ο εξής λόγος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου:

«Τα κόμματα της Αριστεράς,  με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα…»

Το «κομμουνιστικό κοσμοείδωλο», όπως δείξαμε, δεν έχει αθεϊστική καταγωγή, αλλά αντιθέτως έχει ισχυρή και γνήσια χριστιανική καταγωγή, παρά το ότι αργότερα κατορθώθηκε, συνεργούσης της ολέθριας κοινωνικής πλάνης και αδιαφορίας ημών των Χριστιανών, να «εκκοσμικευθεί». Η φράση αυτή περιέχει τρία επιπλέον επιστημονικά/ιστορικά λάθη. Τα κόμματα της Αριστεράς δεν ενστερνίζονται το «κομμουνιστικό κοσμοείδωλο», αν εννοήσουμε με αυτό τον μαρξισμό-λενινισμό, αλλά προέκυψαν ακριβώς από την ρήξη με αυτό, ειδικά όπως εκδηλώθηκε στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την Σοβιετική Ένωση. Ο Αλέξ. Τσιριντάνης έγραψε χαρακτηριστικά ότι ο «αριστερισμός(…) εις το τέλος της αναλύσεως, δεν είναι άλλο από την δημοκρατίαν εις την νεωτέραν μορφήν».(«Για να επιζήση η δημοκρατία», σελ. 211) Ο Ζαν-Ζωρές, ένας από τους πρώιμους σοσιαλδημοκράτες δήλωνε ήδη υπέρμαχος της αστικής αβασίλευτης δημοκρατίας, ήταν πρόμαχος του αστικού δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού και μιλούσε, ειδικά για τέτοια θέματα, όχι στο όνομα του «κομμουνισμού», αλλά της (Γαλλικής) «Επανάστασης» και της «Δημοκρατίας».(βλ. «Το πνεύμα του σοσιαλισμού», εκδ. Παπαζήση, σελ. 249-258) Ο δε Λένιν αποκαλούσε αυτήν την πολιτική κατηγορία «aufklarers», δηλαδή «διαφωτιστές».
Ο ορθόδοξος συγγραφέας Νικολάι Μπερντιάγεφ έγραψε: «Δύο αντίθετες αρχές μπορούν να ρυθμίσουν την οικονομική ζωή: η πρώτη καλεί το άτομο να ακολουθήσει το δικό του συμφέρον(…) Αυτός είναι ο αστικός ορισμός της οικονομίας. Η άλλη αρχή λέγει: υπηρέτησε τους άλλους μέσα στην καθημερινή οικονομία, υπηρέτησε την κοινωνία, υπηρέτησε την κολλεκτιβοποίηση.(…) Ο [σημ.: σοβιετικός] κομμουνισμός, για να είμαστε δίκαιοι, επιβεβαίωσε αυτή τη δεύτερη αρχή που, φανερά, ανταποκρίνεται –και μόνον αυτή- στον χριστιανισμό».(«Οι πηγές και το νόημα του ρωσικού κομμουνισμού», σελ. 266)  Χρειαζόμαστε λοιπόν επιστημονική-φιλοσοφική κατάρτιση, δίκαιη κριτική έναντι όλων και, βέβαια, επανα-προσεταιρισμό των διαμαντιών που προήλθαν από τον χριστιανισμό.

 

Σημείωση: Αναδημοσίευση από το τελευταίο τεύχος της εφ. «Χριστιανική»(20/10/’16)

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

7 Σχόλια to “Το «κομμουνιστικό κοσμοείδωλο»”

  1. undisputed Says:

    Πολλύ ενδιαφέρον άρθρο!!!
    Δεν γνώριζα αυτές τις πληροφορίες.
    Αν η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε κάτι απο την διδασκαλία του Χριστιανισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα στους κοινωνικούς τους σκοπούς υπέρ των ανέργων,αρρώστων και γενικά αδικουμένων που είναι τα αποτελέσματα του καπιταλισμού στη χώρα μας.
    Γιατί σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση του Σύριζα είναι φιλάνθρωπη αλλα πόσο ακόμα καλύτερα θα ήταν αν οι πολιτικοί τους και η εφαρμογή της πολιτικής τους είχαν «μυηθεί» στις διδαχές της διδασκαλίας του Χριστού!!!

  2. philalethe00 Says:

    @drakotrypa
    Έτσι είναι, κάθε άνθρωπος προερχόμενος από την αριστερά ή την άκρα αριστερά θα μπορούσε να ωφεληθεί ποικιλότροπα από την επαφή του με τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, έστω κι αν δεν πιστεύει ο ίδιος.
    Ίσως έτσι να έβρισκε και κάποιες ρίζες που αγνοούσε…

    Ευχαριστώ για το σχόλιο!!! 🙂

  3. Χ.Α. Says:

    ‘ΥΠΝΕ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ’ . . .
    Με αυτόν το μύθο . . . κατάφεραν να αναστηλώσουν κάτι τόσο πεθαμένο κι αποτυχημένο . . .
    και ξεσκεπασμένο . . .!
    Κρίμα σε μια εποχή με τόση πληροφόρηση και γνώση . . .αλλά και οίηση να διορθώνεις τον Αρχιεπίσκοπο;
    Και να τα ξέρεις δήθεν καλύτερα απ’έξω από το χορό ;
    Ούτε τα ανθρωπιστικά πονήματα του 20 ου αι. δεν έχουμε διαβάσει για χριστιανοί ;
    Προπαντός ( ΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ) εκδ. ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗ της συγγρ. -Ματίλντ Νιέλ- . . .όπου αποδεικνύεται αυτό που κι ένας απλός, αγνός χριστιανός γνωρίζει βιωματικά ότι άνευ Θεού δεν υπάρχει καλό στην ουσία , οπότε δεν βρίσκεις άλλους όρους ,άσχετα αν σαν δυτική κι η ίδια, παγιδεύεται στην απολυτοποίηση του Ανθρώπο, δηλ. , από ανθρωπιστική κιόλας άποψη γράφει , ούτε ανθρωπιστικά δεν στέκει.
    Δεν το ξέρουμε πως ότι δεν στέκει χριστιανικά ούτε ανθρωπιστικά στέκει ;Γιατί λοιπόν μιλάμε για αιρέσεις; Αλλά . .
    αποδεικνύει η συγγρ. ότι το σπέρμα της παθολογίας υπάρχει μέσα στην ίδια τη θεωρία, η οποία είναι πέρα για πέρα ανεφάρμοστη και ανεδαφική !
    Τι χριστιανική ,αλήθεια (!), η πάλη των τάξεων ή η δικτακτορία του προλεταριάτου ή το ότι όλα επιτρέπονται έως ότου χάσουμε τις αλυσίδες μας . . .
    Δεν πειράζει θα τα πάθουμε για να μάθουμε!
    Αλλά όχι και στο όνομα του χριστιανισμού;!
    Το κοσμοείδωλο είναι πέρα για πέρα άρρωστο . . .κι όχι παρεξηγημένο , μόνο η Χάρις του Θεού αλλάζει τον κόσμο και τον άνθρωπο και μόνο η συναλληλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το ό,ποιο κράτος το ανακαινίζει εν Χριστώ , κι όχι οι αποσπασματικές αντιγραφές του Ευαγγελίου αλλά ΟΛΟ το Ευαγγέλιο , γιατί άλλη ανακαίνιση δεν σώζει ευθύγραμμα και ομαλά ,ώστε να προτείνεται ως πρότυπο . . ., να γιατί ο ίδιος ο Φλωράκης ομολόγησε στα στερνά του πως αν ξανάρχιζε τη ζωή του θα γινόταν Μοναχός- όπου το γνήσιο πρότυπο της κοινοκτημοσύνης και κοινοτισμού- και ΦΩΣ ΜΟΝΑΧΩΝ ΑΓΓΕΛΟΙ ,ΦΩΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΟΝΑΧΟΙ- και την Ελλάδα θα ωφελούσε είπε και τον εαυτό του ! Θεός σχωρέστον!
    Για σκέψου να αναζητούμε κοσμοείδωλα στα θολά νερά;;;!
    Αφήστε τον κόσμο να συνέλθει από τον πειρασμό του επίγειου παράδεισου ,[ώστε να αλλάξει εσωτερικώς κι όχι να οδυνάται εξωτερικώς, απλώς επειδή τον έχασε ως υλική ευμάρεια προσωρινώς ,γιατί η ανθρώπινη φύση πάντα θα τείνει να τα μπερδεύει αυτά, αν δεν την καθοδηγείς και διδάσκεις ορθοδόξως] και τον οποίον νίκησε ο Κύριος στην έρημο ,
    και μελετήστε τις σύγχρονες ομολογίες όσων γνώρισαν τα κοσμοείδωλα αυτά από μέσα . . .
    Δεν είπε ο Κύριος ότι από τον καρπό του θα γνωρίζουμε το δέντρο;
    Ευχαριστώ!

  4. philalethe00 Says:

    @Χ.Α.
    Αγαπητέ φίλε,
    σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
    Κάποιες παρατηρήσεις σε αυτά που λες:
    1)Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι οίηση να γνωρίζει κανείς καλύτερα, έστω μερικώς, κάποιο θέμα από τους τάδε εκκλησιαστικούς άρχοντες.
    Πρώτον, το θέμα αυτό δεν είναι θεολογικό αλλά επιστημονικό και δεύτερον στην ορθόδοξη παράδοση αυθεντία σε θέματα πίστεως/θεολογικά δεν είναι ο φορέας εκκλησιαστικής εξουσίας(θεσμός), αλλά ο άγιος(χαρισματούχος)
    2)Αυτό που δείχνεται είναι ότι ο κομμουνισμός προέρχεται και ιστορικά και ως όρος από τον χριστιανισμό και από Χριστιανούς συγγραφείς. Αλλά και στην Ορθοδοξία το κοινωνικό πρότυπο είναι ακριβώς κοινοκτημονικό. Επομένως καθόλου άνευ Θεού, απεναντίας ήταν το πρότυπο που προέβαλλαν οι μεγαλύτεροι Πατέρες της Εκκλησίας.
    3)Η «δικτατορία του προλεταριάτου» και η «πάλη των τάξεων» είναι έννοιες του μαρξισμού-λενινισμού. (Η πάλη των τάξεων βέβαια ξεκινάει από την τάξη των πλουσίων ενάντια σε αυτή των φτωχών, εφόσον αυτή ευθύνεται για την αποστέρηση, την αρπαγή, την αδικία και την καταδυνάστευση ως «Μαμωνάς της αδικίας»)
    4)Δεν αναζητάμε κοσμοείδωλο ή επιδιωκόμενο κοινωνικό σύστημα αλλά το ΈΧΟΥΜΕ και το απαρνούμαστε, λόγω ανοήτου και κοσμικής προελεύσεως αντι-αριστερισμού και φιλοσυντηρητισμού.
    Για αυτό, όπως ωραία το είχε πει και ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για τον εαυτό του, πρέπει να δηλώνουμε κι εμείς «χριστιανοί κομμουνιστές», διότι πρόκειται για δικά μας πράγματα και όχι αλλότρια!

    Να μην αντιδρούμε αντανακλαστικά, αλλά αντιθέτως να δούμε στο βάθος των πραγμάτων. Και επιπλέον να μην πολιτευόμαστε ως μονοφυσίτες. Ο Χριστός εξάρτησε την σωτηρία μας από την συμπεριφορά μας έναντι των φτωχών, των ξένων, των αρρώστων, κ.λπ. Φαντάζομαι κάτι περισσότερο θα ήξερε από εμάς, που εν ονόματι ενός άσαρκου σπιριτουαλισμού τα «σνομπάρουμε» όλα αυτά…

    Ευχαριστώ κι εγώ για το σχόλιο και τον κόπο σου!

  5. philalethe00 Says:

    @Χ.Α.

    Συμπληρωματικά, θα μπορούσες να δεις την ακόλουθη ανάρτηση με τίτλο «Κοινοκτημοσύνη, πλούτος και εκκοσμίκευση», με αναφορά στις θέσεις του μακαριστού Σιατίστης Αντωνίου Κόμπου:

    https://philalethe00.wordpress.com/2012/10/29/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AF%CE%BA/

  6. undisputed Says:

    Σαφώς και η χάρις του Θεού σώζει τον άνθρωπο και την κοινωνία ως σύνολο…αλλά για σκέψου φίλε μου αυτοί οι άνθρωποι(της κυβέρνησης Σύριζα) παρόλο που δεν είναι υποκριτές στην συμπεριφορά τους απένατι στον ελληνικό λαό -φαρισαίοι δηλαδή- ,γιατί ουσιαστικά δεν τους αφήνουν να κάνουν κάτι προς ώφελος του ελληνικού λαού,επειδή ζούμε την δικτατορία της Ευρωπαικής Ένωσης μέσω των μνημονίων…φαντάσου με όλη αυτή την ειλικρίνια που τους διακατέχει σαν πολιτικούς-ανθρώπους τί θα μπορούσαν να κάνουνε αν είχαν μπολιαστεί απο την παιδεία της χριστιανοσύνης είναι δεν είναι ζωντανά μέλη της εκκλησίας.

    Γιατί δεν μπρούμε να ζητάμε απο όλους τους ανθώπους που δεν έτυχε να έχουν πνεύμα Θεού είτε επειδή η οικογενειά τους ήταν άθεοι ή το ευρύτερο περιβάλλον είναι αντίθεο.Γιατί γνωρίζουμε όλοι οι χρισταινοί πόσο δύσκολο είναι η μετάνοια του ανθρώπου στην πράξη αλλα και ενός έθνους γενικότερα.

    Τι προτιμάς ανθρώπους της δεξιάς που μιλάνε για το μέλλον της Ελλάδας εφαρμόζωντας το χείρότερο πρόσωπο του φιλελευθερισμού στην πράξη(δηλαδή super φαρισαίοι) ή ανθρώπους του Σύριζα ή οποιουδήποτε Σύριζα που έχουν τουλάχιστον την αρετή της ειλικρίνιας, της αδελφοσύνης και της πρόνοιας απέναντι στον φτωχό και τον κατατρεγμένο;;;

    Γιατί οι δεύτεροι ίσως κάποια στιγμή μετανοήσουν έχοντας αυτήν την καλή προαίρεση που θέλει και ο Χριστός απο εμάς…
    Και μετανοώντας θα αλλάξουν και οι ίδιοι αλλά και το κράτος που εξουσιάζουν.

    Απλά δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τον Χριστό αυτοί οι άνθρωποι και αν τον γνωρίσουν να είσαι σίγουρος ότι με αυτήν την αγαθή προαίρεση μπορούν να κάνουν θαύματα…είτε ως ατομικό επίπεδο είτε ώς πολιτικοί…

  7. philalethe00 Says:

    @drakotrypa
    Έτσι είναι τα πράγματα.
    Άνθρωποι προερχόμενοι από την αριστερά ή τον μαρξιστικό χώρο συχνά έχουν μεγάλη (και μεγαλύτερη από συμβατικούς θρησκευόμενους) ανθρωπιά και ελεήμονα καρδιά που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε συνειδητότητα εκκλησιαστική και εν Χριστώ ζωή…

    Ευχαριστώ για τα σχόλια και καλό Σαββατοκύριακο!
    🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: