Τοποθέτηση της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» για τις σχέσεις Δ.Εκκλησίας-Απριλιανής Δικτατορίας

by

ieraxia-1967Με αφορμή γεγονότα της επικαιρότητας, η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για τις σχέσεις Δ. Εκκλησίας-Δικτατορικών αρχών, την οποία σας παραθέτω παρακάτω αυτούσια.

 

«… Ανέβησαν μεν ήδη πολλοί επί το δέντρον τούτο, ο καλούμενόν εστι τυραννίς° κατέβη δε ουδείς πάλιν, αλλά καταπίπτουσιν άπαντες». (Μ. Φώτιος, Επιστολή προς Ιωάννη Πατρίκιο- απόσπασμα)

 

1. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, στα πλαίσια της διαμάχης του με την ποιμαίνουσα Εκκλησία, επιχείρησε, διερωτώμενος για το ρόλο της Εκκλησίας τις περιόδους της Κατοχής και της Δικτατορίας, ενώ μιλούσε σε τηλεοπτικό σταθμό, να αναπαράγει γενικευτικά στερεότυπα τα οποία παραπλανούν τον κόσμο της Αριστεράς και θέλουν την Εκκλησία, ως σώμα κλήρου και λαού, πάντοτε απούσα από τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, υποταγμένη στην εκάστοτε εξουσία και σύμμαχο της άρχουσας τάξης.

2. Η απάντηση του αρχιεπισκόπου στον κ. Φίλη, πέρα από επισημάνσεις και παρατηρήσεις κατά βάση ορθές, περιέχει και την παρακάτω άποψη:
«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών της».


Ως κίνημα της Χ.Δ., σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε «εν αγαθή συνειδήσει» ότι η Διοικούσα Εκκλησία εν συνόλω κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων την εποχή της δικτατορίας 1967- 1974, όπως είχαμε εγκαίρως και κατ’ επανάληψη επισημάνει, ιδίως ενόψει και του γεγονότος ότι η δικτατορία ευθύνεται και για σωρεία παραβάσεων των Ιερών Κανόνων με τις επεμβάσεις στα διοικητικά θέματα της Εκκλησίας, οι οποίες άλλωστε απαριθμούνται στην ανακοίνωση.

3.Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 1971 ο ιδρυτής της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» Νίκος Ψαρουδάκης στο άρθρο του στην εφημερίδα «Χριστιανική» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σιωπή-συμβιβασμός-αδράνεια: Τα θανάσιμα αμαρτήματα της Πνευματικής Ηγεσίας», άρθρο για το οποίο κατηγορήθηκε από τις δικτατορικές αρχές ότι «περιείχε αιχμάς κατά του καθεστώτος και ότι προκαλούσε εις στάσιν τους πολίτας», διερωτάτο: «Με τι ασχολείται η Πνευματική Ηγεσία των ημερών μας; Με τι ασχολούνται οι Χριστιανικές Εκκλησίες και μάλιστα η Εκκλησία μας; Ποια είναι η αντίδρασή τους στο δράμα των λαών που καταπιέζονται και συνθλίβονται, χωρίς έλεος, από μυσαρές δυνάμεις σκότους, βίας και αδικίας; Ασχολούνται με το «άνηθον και το κύμινον» της τυπολατρίας και αφήνουν τα «βαρύτερα του νόμου», τη Δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία της συνειδήσεως, την εν Χριστώ αδελφότητα όλων των λαών! Αφήκαν τα «βαρύτερα του νόμου», πρόδωσαν την αποστολή τους, πούλησαν τη συνείδησή τους, εκπορνεύτηκαν πνευματικώς κι’ έγιναν πειθήνια σκυλάκια στις πόρτες των δημίων και των τυράννων της ανθρωπότητας!»

Αναπτύσσοντας το ζήτημα και πιο πρακτικά, ανέφερε τα εξής: «Τελευταία ένας καθηγητής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα γιατί είπε τη γνώμη του σχετικά με τις πολιτικές καταδίκες των στρατοδικείων και σύστησε αμνηστεία ή αναστολή της ποινής. Πόσοι Μητροπολίτες βρίσκονται σε διωγμό για τον ίδιο λόγο»;
Ενώ κατέληγε στο «δριμύ κατηγορώ» του ως εξής: «Τόσοι λαοί στενάζουν κάτω από τις πιο αντίχριστες μπότες, άλλοι δεν έχουν να φάνε ούτε το ξερό ψωμί, τυχάρπαστες Χούντες υβρίζουν το Πνεύμα και στραγγαλίζουν αγνές ψυχές και οι Εκκλησίες του Χριστού τι κάνουν; Τι κάνουν οι Πατριάρχες, ο Πάπας, οι Αρχιεπίσκοποι, οι Μητροπολίτες; Όχι μονάχα «διϋλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον», αλλά προχώρησαν και σε συνεργασία με τους Άρχοντες της ανομίας, συνεταίροι στο έγκλημα, τη βία και τον εξανδραποδισμό των συνειδήσεων!»

Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του στην εφ. «Απογευματινή» συμπλήρωνε τα ως άνω με τα ακόλουθα: «Όπως είπαμε όμως και παραπάνω, τα ηθικά (σεξουαλικά) παραπτώματα των Κληρικών, εκτός που έχουν ατομικό χαρακτήρα, δεν είναι ούτε τα σπουδαιότερα, ούτε τα συχνότερα. Τα μεγάλα και επικίνδυνα παραπτώματα είναι άλλα. Είναι αυτά που συνδέονται με την αποστολή του Κληρικού και θίγουν το έργο της Εκκλησίας. Στις μέρες μας υπήρξε ο ογκόλιθος της συνεργασίας της Ιεραρχίας με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου! Οι φορείς της ελευθερίας και της αρετής προσκύνησαν τη βία και την ανομία!»

4.Ο καλός ποιμένας, κατά το παράδειγμα και την φερώνυμη παραβολή του Χριστού, «θέτει την ψυχήν αυτού υπέρ των προβάτων». Δεν δειλιάζει να πει την αλήθεια (διότι ο λόγος του Θεού «ου δέδεται» ), δεν διστάζει να γίνει «έκδικος των αδικουμένων», δεν διστάζει να ελέγξει αυστηρά, αν όχι να επιτιμήσει εκκλησιαστικά, τις αρχές όταν καταχρώνται την εξουσία τους και κάνουν νόμο την αδικία και την καταπίεση των «ελάχιστων αδελφών του Χριστού», κατά το παράδειγμα των μεγάλων Πατέρων και Μητέρων της Εκκλησίας(ι. Χρυσόστομος, Μ. Αθανάσιος). Πολλώ δε μάλλον δεν επιχειρεί να δικαιώσει τον εαυτό του για πράξεις ή παραλείψεις «δημοσίως απογιγνόμενες».

Τόσο η Διοικούσα Εκκλησία, η οποία απένειμε (χωρίς ποτέ να αναιρέσει, έστω και προφορικώς) πρώτη και τελευταία φορά σε πολιτικό άρχοντα την ύψιστη εκκλησιαστική τιμητική διάκριση, τα «Διάσημα Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αποστόλου Παύλου» στον δικτάτορα Παπαδόπουλο το 1968, όσο και τα Σωματεία Θεολόγων και οι Θρησκευτικές Αδελφότητες που στελέχωσαν τις πολιτικές και εκκλησιαστικές δομές, οφείλουν μια ειλικρινή και μεγάλη δημόσια συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό για την ά-χριστη, άτολμη και σκληρόκαρδη στάση τους.
Και βεβαίως η ειλικρινής συγγνώμη μπορεί να είναι μια από τις δυσκολότερες φράσεις, ακόμη και για υψηλές ηθικοθρησκευτικές προσωπικότητες και εκκλησιαστικές αρχές, αλλά «το γαρ όνομα του Θεού δι’ υμάς βλασφημείται εν τοις έθνεσιν, καθώς γέγραπται».

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: