Για το ζήτημα με τις «θρησκευτικές ενδυμασίες» σε δημόσιους χώρους

by

ΒαλςΠάνω στο ζήτημα της δημόσιας ενδυμασίας, ο Γάλλος πρωθυπουργός πριν δύο εβδομάδες ενέκρινε την απαγόρευση του (ισλαμικού «μαγιώ») «μπουρκίνι» από Γάλλους Δημάρχους στις παραλίες. Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων προέβαλαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί και με τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις από άτομα προσκείμενα στο λεγόμενο ριζοσπαστικό Ισλάμ και τον ISIS.
Συνοπτικά η γνώμη μου για το εν λόγω θέμα είναι κωδικοποιημένη στα  παρακάτω πέντε σημεία:


1)Μια χώρα σαφώς θα πρέπει να μπορεί να επιβάλλει δημοκρατικά κάποιους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση οικονομούντων ατόμων, εμπορευμάτων, κεφαλαίου(οι πρόσφυγες είναι άλλη περίπτωση).
2)Εφόσον δέχεται μια χώρα κάποια πρόσωπα, πρέπει αυτά αφενός να δέχονται (έστω εξωτερικά) τον υπάρχοντα νομικό πολιτισμό στις χώρες αυτές και αφετέρου οι χώρες να σέβονται τις προσωπικές επιλογές τους που δεν παραβιάζουν τα έννομα αγαθά ή τα χρηστά ήθη των άλλων πολιτών.
3)Ειδικότερα, η όποια δημόσια ενδυμασία(σταυρός, κομποσκοίνι, ράσο ή χιτζάμπ, μπουρκίνι κ.λπ.) πρέπει, εφόσον δεν είναι προκλητική, να είναι σεβαστή.
4)Αυτό που δεν πρέπει να είναι καθόλου σεβαστό είναι η παραβίαση της ελευθερίας της συνείδησης, η βίαιη καθυπόταξη. Η ενδοοικογενειακή βία, είτε αφορά Ευρωπαίους είτε ισλαμιστές, πρέπει να παταχθεί αυστηρά, είτε αυτή κατευθύνεται από τον γονέα προς το παιδί(κόρη), είτε από τον σύζυγο προς τη σύζυγο. Αυτό ακριβώς συνεπάγεται τον έμπρακτο σεβασμό κάποιων λ.χ. ριζοσπαστών ισλαμιστών προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
5)Τα χριστιανικά σύμβολα σε δημόσιο χώρο είναι σαφές και φαίνεται από την ιταλική περίπτωση (με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ότι δεν προσβάλλουν κανένα πρόσωπο αλλόδοξο ή ετερόδοξο, αλλά απεναντίας συνιστούν δήλωση της ιστορικής ταυτότητας και της πλειοψηφούσας πίστης. Αυτό είχε δηλώσει και το ιταλικό αριστερό κόμμα, φέρνοντας στη μνήμη και αυτό που είχε γράψει ο Αντόνιο Γκράμσι στα «Τετράδια της φυλακής»: «ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι το πιο αξιοσέβαστο στοιχείο της ιταλικής ταυτότητας».

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: