Μήνυμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας με αφορμή την επέτειο της Άλωσης

by

«Κάθε αδελφός κλωτσάει τον αδελφό και κάθε φίλος πορεύεται δόλια. Απομακρύνθηκε η ευσπλαγχνία, χάθηκε η συμπάθεια, έφθασε το μίσος, πολλαπλασιάσθηκε η ιταμότητα. Οι άρχοντες μας είναι άδικοι, οι επιστάτες είναι άρπαγες, οι δικαστές δωροδοκούνται…»


(Μοναχού Ιωσήφ Βρυεννίου, «Τίνες αἱ αἰτίαι τῶν καθ’ ἡμᾶς λυπηρῶν», Απόσπασμα)

Έτσι «διεκτραγωδεί» ο Ιωσήφ Βρυέννιος(+1431/8) λίγο πριν την Άλωση τα δεινά που θα οδηγούσαν στην οριστική κατάλυση του βυζαντινού κράτους, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που σήμερα συμπληρώνει 552 έτη.
Συμπληρωματικά, σύμφωνα με την διήγηση του αείμνηστου αρχ. Φιλόθεου Ζερβάκου, η συμφορά δεν αποσοβήθηκε εκ μέρους του Θεού με βάση τα λεγόμενα του Πατριάρχη της Άλωσης Γεωργίου Γεννάδιου Σχολάριου, διότι δεν υπήρχαν ούτε πέντε «ουκ ονόματι Χριστιανοί», παρά τις «μακρές προσευχές» και πληθωρικές εκδηλώσεις ευσέβειας εκ μέρους ορισμένων εκ των τελευταίων Αυτοκρατόρων.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή Ρωμανία που ξεκίνησε την ζωή της με τη συμβολική μεταφορά της πρωτεύουσας από την Παλαιά στην Νέα Ρώμη το 330 μ.Χ., αν και συνιστούσε μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη και σπουδαία διδάγματα, πολλά εκ των οποίων, θαμμένα σε σωρούς από στερεότυπα κάθε προέλευσης, παραμένουν άγνωστα στους πολλούς:

-Θεσμούς κοινωνικής δικαιοσύνης, αυξημένης φορολόγησης των πλουσίων και εργώδους μέριμνας υπέρ των φτωχοτέρων και κοινωνικοοικονομικά αδυνατοτέρων

-Θεσμούς «κοινωνίας της αρχής»(Μ. Φώτιος) του αυτοκράτορα με τους πολίτες και εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή νέου αυτοκράτορα

-Θεσμούς Κοινωνικού Κράτους(λ.χ. Πανδιδακτήριον Κωνσταντινουπόλεως, Σχολή Μαγναύρας)

-Το θεσπισμένο «δικαίωμα στην επανάσταση»(Th. Momsen) ενάντια στους άδικους, τυραννικούς και ευρύτερα ανάξιους πολιτικούς άρχοντες

-Θεσμούς συνεργασίας και διάκρισης εξουσιών ή συναλληλίας μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας(Βασιλείας-Ιερωσύνης)

Η παρακμή της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνδέεται άμεσα με την παραμέληση της προστασίας των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας ολιγαρχίας,  που με τη σειρά της ευνόησε τη σταδιακή εκχώρηση του εμπορίου και των προσόδων του Κράτους στις ιταλικές πόλεις, με την ψευδαίσθηση ότι θα επιβίωνε αποκλειστικά στηριζόμενη στα μισθοφορικά στρατεύματα και ταυτόχρονα υποτασσόμενη στη Δύση.

Η ιστορική συγκυρία που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Άλωση και την εποχή που ακολούθησε. Αυτό καθιστά σήμερα τα συναφή ιστορικά διδάγματα ιδιαίτερα επίκαιρα, ώστε να κατορθωθεί η πλήρης αλλά και διαρκής αποδέσμευση από τις ξενικές επιτροπείες.

 

Πηγή: http://www.xristianiki.gr/anexartetes-enotetes/nea-apophaseis/khd-gia-ten-epeteio-tes-aloses.html

Ετικέτες: , , , , , , , ,

2 Σχόλια to “Μήνυμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας με αφορμή την επέτειο της Άλωσης”

  1. Stefanos Says:

    O Koρδάτος στο έργο του «τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» αποκαλεί τις διδαχές των ησυχαστών βλακείες και υπερασπίζεται τις απόψεις των λατινοφρόνων σχολαστικών θεολόγων Πρόχωρου Κυδώνη, Βαρλαάμ και Ακινδύνου. Και θα ρωτήσει κάποιος. Πώς ο άθεος Κορδάτος υποστηρίζει τους δυτικούς; Αν κάποιος σκεφτεί ότι σχολαστικισμός και μαρξισμός(όπως και πολλοί ισμοί)έχουν την ίδια μήτρα σκέψης , το δυτικό τρόπο σκέψης δεν πρέπει να απορεί.

  2. philalethe00 Says:

    @Stefanos
    Συμφωνώ ως ένα βαθμό με αυτό. Η νοησιαρχία και μάλιστα στα πλαίσια της χριστιανικής πίστης ξεκίνησε από εκείνη την εποχή στη Δύση, όπως έχει επισημάνει και ο (μεγάλος μεσαιωνολόγος) Jacques Le Goff.

    Από την άλλη, ο Κορδάτος είναι από τους περισσότερο χαμηλού επιπέδου μαρξιστές ιστορικούς, παρά το εκτενές του έργο. Δηλαδή πιο «ευρύχωρα» πνεύματα ήταν οι Σβορώνος, Μοσκώφ κ.ά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: