Το νέο ασφαλιστικό και η κριτική του

by

PasokAsfalistikoΠροκειμένου να προχωρήσουμε σε μία δίκαιη και –κατά το δυνατόν- έντιμη κριτική της πρότασης που παρουσίασε η κυβέρνηση για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πρέπει να κάνουμε ένα σαφή και “τμήδην” διαχωρισμό των δύο θεμελιωδών στοιχείων από τα οποία διέπεται.
Το πρώτο στοιχείο είναι η δέσμευση που απορρέει από το 3ο Μνημόνιο που αφορά την μείωση κατά 1,8 δισεκατομμύριο € της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2016. Αυτό το στοιχείο κρίνεται ανάλογα προς το πώς κανείς εκτιμά και αποδίδει τις ευθύνες για το πραξικόπημα που συνομολόγησε όλος ο κόσμος (this is a coup”) το βράδυ της 12ης-13ης Ιουλίου.
Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη διαχείριση αυτής της –πολύ αρνητικής- μνημονιακής δέσμευσης.

Αυταπόδεικτο είναι ότι η διαχείριση αυτή μπορεί να γίνει με τρόπο δικαιότερο ή άδικο. Μπορεί να γίνει με τον flat tax” που είναι η φορολογική παρακαταθήκη της Σχολής του Σικάγο -και ίσχυε ως τώρα σε ό,τι αφορά τις εισφορές σε μια σειρά κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών- ή μπορεί να γίνει με ένα τρόπο ο οποίος είναι αναλογικότερος και δικαιότερος. Λαμβάνοντας ως δεδομένο δηλαδή ότι υπάρχει κατά την τρέχουσα φάση ένα μικρότερο συνολικό ποσό που μπορεί να κατανεμηθεί, η κατανομή του μπορεί να αυξήσει τα μερίδια των χαμηλοεισοδηματιών και να μειώσει αυτά των ποσοστιαία ευρισκόμενων στα μεσαία, ανώτερα μεσαία ή υψηλότερα εισοδήματα. Η προσωπική γνώμη μου, βάσει όλων των στοιχείων και των συγκριτικών πινάκων που έχω υπόψη, είναι ότι το τελευταίο στοιχείο αυτό σαφώς επιτυγχάνεται με την υφιστάμενη πρόταση προς το Κουαρτέτο, εφόσον, αν ορίσουμε ως χαμηλότερα εισοδήματα αυτά που βρισκόνται κάτω από τον πήχυ του προ κρίσης αφορολόγητου ορίου(12000€), η επιβάρυνσή τους, είτε είναι δικηγόροι, είτε επιστήμονες, είτε αγρότες κ.λπ. προκύπτει, εάν κανείς εκτελέσει τις σχετικές μαθηματικές πράξεις, τόσο μικρότερη όσο μικρότερο εισόδημα διαθέτουν.
Όσον αφορά τώρα το πρώτο στοιχείο (που καθολικά επικρίνουμε), μια τελευταία παρατήρηση αφορά τις κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων που αγγίζει το νέο νομοσχέδιο, οι οποίες, αν πραγματοποιούνται με το σωστό πνεύμα και με προοπτική, ασφαλώς πρέπει να τυγχάνουν της στήριξής μας. Βεβαίως δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τους μεγαλοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ ή προέδρους επαγγελματικών ομάδων που είναι θιασώτες του «Μένουμε Ευρώπη» ή που πρέσβευαν το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Αυτοί «αυτοκατάκριτοι όντες» εφόσον πρότειναν την υπογραφή μιας οποιασδήποτε συμφωνίας υποσκάπτοντας παράλληλα την διαπραγματευτική προσπάθεια και δίνοντας ως …εγγύηση το προσωπικό τους εισόδημα «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν». Αλλά και συνδικαλιστές της άκρας αριστεράς, του ΚΚΕ, της Χ.Α. και άλλοι ανεξάρτητοι ή και ακομμάτιστοι δεν έχουν διασαφηνίσει την εναλλακτική τους λύση κατά την τρέχουσα περίοδο. Εισηγούνται δηλαδή την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου ή άλλα μέτρα που προδήλως ακυρώνουν μονομερώς το 3ο Μνημόνιο. Έχουν λάβει όμως υπόψη τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος; Είναι οι ίδιοι υπέρ της ρήξης ή της εξόδου από την Ευρωζώνη, γενικότερα ή τώρα; Λαμβάνουν, τέλος, υπόψη την θέληση της πλειοψηφίας του λαού, ο οποίος δεν έχει πειστεί ακόμη, όπως φαίνεται από στατιστικά στοιχεία, για έξοδο από αυτήν σε κανένα χρονικό επίπεδο(βραχυπρόθεσμο ή και στρατηγικό) ;
Όλα αυτά τα ερωτήματα, εάν πρόκειται να γίνεται υπεύθυνα μια διαμαρτυρία, παρέμβαση ή κινητοποίηση, πρέπει να απαντώνται με σοβαρότητα, πειστικότητα και με «επικαιροποιημένο» τρόπο.  Ειδάλλως αυτό που δείχνει να επιτυγχάνεται πλην του αδιεξόδου δεν είναι παρά η εκ μέρους των εν λόγω διαμαρτυρομένων ή και πολιτευομένων πρόσκαιρη αντιπολιτευτική και «επαναστατική» αίγλη…

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: