Πάνω στην Σύνοδο Κορυφής

by

Την Κυριακή αυτή έλαβε χώρα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία και διήρκεσε σχεδόν 17 ώρες, λήγοντας στις 10 π.μ. της Δευτέρας.

Οπωσδήποτε τα τεκταινόμενα που κατέληξαν σε αυτήν χρήζουν ενός σχολίου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό (συνέντευξη στην ΕΡΤ την Τρίτη 14/07), η Σύνοδος παρ’ολίγον δύο φορές να «τιναχτεί στον αέρα» από τις εξωφρενικές απαιτήσεις, που «ξεφούρνισε» η Γερμανίδα καγκελάριος και που αφορούσαν την πρόταση Σόιμπλε για την δημιουργία ανεξάρτητου ταμείου στο Λουξεμβούργο όπου θα ρευστοποιούνταν τμήματα δημόσιου πλούτου για την αποπληρωμή του χρέους! Η πρόταση αυτή εξουδετερώθηκε επιτυχώς, έμειναν όμως άλλες που ασφαλώς είναι πολύ μακρυά από τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Το ευρύτερο πόρισμα που προκύπτει είναι ασφαλώς η αναξιοπιστία, η απίστευτη αναίδεια και χυδαιότητα του ισχυρού της ημέρας (και των επηρμένων δουλικών του) με την οποία αντιμετώπιζαν τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι πολυαγαπημένοι μας «εταίροι» όλο αυτό το διάστημα. Έχοντας δώσει εγγυήσεις για την σημαντικά αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ  που πέρασε ως βάση διαπραγμάτευσης από την Βουλή με 251 ψήφους, οι εταίροι(Θεσμοί) «τα γύρισαν», όπως έκαναν όλους αυτούς τους μήνες με παρανοϊκό τρόπο, και εμφάνισαν νέες προτάσεις, ενώ ακόμη και την στιγμή που συζητάμε ο Σόιμπλε, ο 73χρονος ΥπΟικ της Γερμανίας, μιλάει για έκδοση IOUs(υποσχετικών) από το ελληνικό κράτος, προσπαθώντας να εφαρμόσει το αρχικό σχέδιό του, δηλαδή την συναινετική αποπομπή της χώρας από το ευρώ.

Πάνω στην συμφωνία πρέπει κανείς να σχολιάσει πως προφανώς είναι πολύ επώδυνη σε πολλά σημεία της και είναι ο καρπός μιας συνθηκολόγησης στον οικονομικό πόλεμο που μας άνοιξαν οι εταίροι μας εδώ και 5 μήνες. Ο θλιβερός Σλοβάκος ΥπΟικ το έγραψε πιο ανοιχτά στο twitter, πριν το σβήσει λόγω της κατακραυγής για την ωμή ειλικρίνεια: «είναι πιο σκληρή η συμφωνία, λόγω της «ελληνικής άνοιξης»». Με άλλα λόγια, οι εταίροι εξοργίστηκαν επειδή «επαναστάτησε» και κατόπιν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός και αφιονίστηκαν με το που τους αψήφησε και είπε «όχι» με 61,5% σχεδόν! Αυτή η στάση επέφερε αντίποινα αυστηροποίησης εκ μέρους τους και διάθεσης τιμωρίας του ελληνικού λαού και του «δημόκλητου» ηγέτη του.

Γεγονός είναι ότι η συμφωνία αυτή, αν και περιλαμβάνει μέτρα που αν ληφθούν μόνα τους προκαλούν ύφεση(αύξηση δύο συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.), δεν διαθέτει μέτρα όπως αυτά που νομοθέτησαν όλες ανεξαίρετα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτά τα μέτρα που συνήθως λέγονται «αντιπληθωριστικά», «δημοσιονομικής λιτότητας» κτλ και μεταφράζονται στην μονομανία οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων.  Ακόμη αρκετά από τα επώδυνα μέτρα τίθενται υπό αίρεση και μεταφέρονται για αργότερα, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ασύγκριτα χαμηλότεροι σε σχέση με τους αυτοκτονικούς που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις(4,5%!).
Ασφαλώς πρόκειται για μια ανακωχή σε ένα πόλεμο με ευθείς εκβιασμούς, συμμετοχή «οικονομικών δολοφόνων» όπως ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Ντάισελμπλουμ που απειλούσε εξ αρχής να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες, εάν ο Γ. Βαρουφάκης δεν υπέγραφε Μνημόνιο όπως οι προηγούμενοι. Αυτά πρέπει τώρα να μας παραδειγματίσουν, κι εμάς και την νέα κυβέρνηση. Η χώρα μπορεί να κέρδισε πολλές ανάσες και χρόνο, αλλά πρέπει να υπάρξει λεπτομερής προπαρασκευή εναλλακτικών. Οι επαφές με τους ηγέτες εκτός Ευρώπης δεν απέδωσαν σε πρώτη φάση λόγω της συγκυρίας(πολλαπλότητα δυσκολιών/μετώπων Ρωσσίας κτλ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Το πλέον σημαντικό ίσως είναι ότι ο Άξονας της συνειδητής υποταγής που έχει στήσει η Γερμανία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και αρχίζει να βυθίζεται υπό το βάρος των αμαρτιών του που διαπράττει πάνω στην αλαζονεία και σαδισμό του. Οι εκβιασμοί στους οποίους υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός της μόνης χώρας που τόλμησε να υψώσει ανάστημα έκαναν την νεοφιλελεύθερη και …χριστιανοδημοκρατική Γερμανία να «κάψει πάρα πολύ πολιτικό κεφάλαιο», όπως είπε ο εκδότης του υπερσυντηρητικού Economist, εν μία νυκτί.

Τώρα πρέπει η λαοπρόβλητη κυβέρνηση της 25/01 και ο πρωθυπουργός να σταθεί στα πόδια της, ενωμένη, να συνεχίσει να αγωνίζεται με όλους τους τρόπους, προσδοκώντας την ευκαιρία εκείνη κατά την οποία ο νέος Άξονας θα είναι ευάλωτος, ώστε μαζί πλέον με συνειδητά σύμμαχες δυνάμεις, μετά την υποχώρηση αυτή που θυμίζει την ήττα από τους Ναζί το 1941, να αποσυνθέσει τον προφανή ολοκληρωτισμό της Γερμανικής Ευρώπης και να συμβάλει σε μια άλλη, που θα τιμά τις φιλάνθρωπες, φιλελεύθερες και δημοκρατικές παραδόσεις που έχει ως παρακαταθήκη το ελληνικό έθνος, αλλά και η Ευρώπη.

Υστερόγραφο

Είχα διαβάσει προ ημερών για την ταπεινωτική συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ που αναγκάστηκε κάποτε να υπογράψει ο Λένιν. Επίσης ο ίδιος είχε αναγκαστεί να εφαρμόσει κάποτε λόγω της αδυναμίας του σοσιαλισμού να λειτουργήσει αρχικά την περίφημη «Νέα Οικονομική Πολιτική», μία πολιτική καπιταλιστική και με έμφαση στην «ελεύθερη αγορά» με σκοπό προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Νέα Οικονομική Πολιτική» του Λένιν βρισκόταν ρητά στις προγραμματικές θέσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Δικτατορίας του Ιωαννίδη, Ανδρουτσόπουλου.

Ο Λένιν αναγκάστηκε στο σύντομο διάστημα που κυβέρνησε σε αυτές τις μεγάλες υποχωρήσεις με αναμονή της ενίσχυσης της οικονομίας ώστε να πάει στο επόμενο στάδιο, αλλά ταυτόχρονα προπαρασκεύασε και το λόγο που είχε γίνει η Οκτωβριανή Επανάσταση, δηλαδή την μετάβαση στο μαρξιστικό σοσιαλιστικό καθεστώς και τον Κεντρικό Σχεδιασμό. Ο Κεντρικός Σχεδιασμός είναι ένα τόσο δύσκολο έργο που γεμίζει αυτόν που το αναλαμβάνει με τόσο άγχος, έγραφε ο Τζον Κέννεθ Γκάλμπρεϊθ στην «Εποχή της αβεβαιότητας», που κλόνισε την υγεία του Λένιν ανεπανόρθωτα, και αυτός που τελικά τον υλοποίησε, μετά την τελευτή του Λένιν, καταργώντας την «Νέα Οικονομική Πολιτική» , ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ, το 1929.

Το νόημα και το κριτήριο λοιπόν βρίσκεται ακριβώς σε αυτό. Ένας ηγέτης (κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό στον Λένιν, από όποια ιδεολογία) που αγωνίζεται, και ηρωικά αγωνίζεται ακόμη, μπορεί να κάνει και μεγάλες υποχωρήσεις εάν ολοκληρωτικά εξαναγκαστεί σε αυτό από τα πράγματα, δεν εγκαταλείπει όμως τον αγώνα για την πραγμάτωση του ρηξικέλευθου και επαναστατικού του σκοπού, τον οποίον ορισμένες άκαιρες κινήσεις θα μπορούσαν δια παντός να «κάψουν».

Αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι ισχύει για την αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό ακριβώς προσδοκούμε από αυτήν.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

8 Σχόλια to “Πάνω στην Σύνοδο Κορυφής”

 1. Ανωνύμα Says:

  Φιλαλήθη,

  γειά σου! Αν μου επιτρέπεις μία ερώτηση, αληθεύει ότι υποθήκευσαν τον ορυκτό πλούτο της χώρας;

 2. philalethe00 Says:

  Γεια σου, Ανωνύμα!

  Σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, δεν έχω διαβάσει ο,τιδήποτε σχετικό για τη συμφωνία/συνθηκολόγηση.
  Εικάζω πως αναφέρεται μάλλον στο Μνημόνιο 2, που είχε υπογραφεί με αγγλικό δίκαιο.

  Τι σημαίνει αγγλικό δίκαιο; Ότι σε τυχόν διαφορά οφειλέτη/δανειστή, ο δανειστής μπορεί να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία ισοϋψούς αξίας. Βάσει αυτού, όντως είναι υποθηκευμένος όχι μόνο ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, αλλά και η …Ακρόπολη.

  Όταν επρόκειτο να υπογραφεί το Μνημόνιο 2, ένας παλαιός συνεργάτης του κ. Σημίτη, ο Χ. Ροζάκης, έγραφε στο «Βήμα» άρθρο γιατί δεν «πρέπει να φοβάται η Ελλάδα το αγγλικό δίκαιο». Κάποιος σχολιαστής του έγραψε προ ημερών τα εξής:
  «Σε λιγες ωρες/ημερες καθοριζεται το μέλλον της χώρας όπως τη ξεραμε μεχρι τώρα και αυτο γιατι εχουμε υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο. Αυτο σημαινει οτι και να βγουμε απο το ευρω θα συνεχισουμε να χρωστάμε τα 240 απο τα 370 δις χρέους σε ευρω οταν εμεις θα εχουμε καινουριο νομισμα υποτιμημένο τουλαχιστον κατά 30% Το πιο ωραιο ειναι οτι ενα απο τα χαρακτηριστικά του αγγλικου δικαίου ειναι οτι μπορει ο πιστωτης να «πουλήσει» μερος του χρεους σε αλλο οργανισμο ή χωρα π.χ Τουρκία. Τι εχετε να πειτε τωρα» κυριε» Διαβαστε το παρακατω να δειτε που εχουμε μπλέξει http://www.economist.gr/index.php/2012-02-09-10-57-23/23-2008-07-02-15-56-03/17885-dimosio-xreos-kai-ritra-efarmogis-tou-agglikoy-dikaiou»

  Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες, όταν βρέθηκε ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο ακριβώς λόγω του αγγλικού δικαίου τον «εκβίασαν» με αυτό που είπε ο Καμμένος, δηλαδή με ολικό κούρεμα καταθέσεων και άλλα τέτοια.

  Οπότε, συμπερασματικά, νομίζω ότι οποιαδήποτε υποθήκευση εθνικού πλούτου οφείλεται στο Μνημόνιο 2, αν όχι και στο Μνημόνιο 1.

  Ελπίζω να βοήθησα.
  Καλημέρα και να είσαι καλά! 🙂

 3. Ανωνύμα Says:

  Έχεις μήπως ακουστά την σύμβαση Κούπερ; Αληθεύει ή πρόκειται για μύθο;

 4. philalethe00 Says:

  @Ανωνύμα
  Γεια σου, Ανωνύμα, και συγγνώμη για την καθυστέρηση…
  Αναφέρεσαι σε αυτό εδώ;
  http://olympia.gr/2010/11/24/%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-cooper/

 5. Ανωνύμα Says:

  Ναι, σ αυτό αναφέρομαι!

 6. philalethe00 Says:

  Γεια σου, Ανωνύμα και καλή Κυριακή. 🙂

  Από ό,τι αναφέρει εδώ, η σύμβαση αυτή είναι πλέον ληγμένη.
  Σύμφωνα με τις πηγές σου, βρίσκεται ακόμη εν ισχύι;

 7. Ανωνύμα Says:

  Όχι, δεν γνωρίζω, γι αυτό σε ρωτώ!

 8. philalethe00 Says:

  @Ανωνύμα
  Γεια σου, Ανωνύμα,
  φοβάμαι ότι δεν το γνωρίζω το ζήτημα καλά.
  Το ερεύνησα λίγο το θέμα και κάποιοι λένε ότι ίσχυε ως το 2010, ενώ λίγοι ισχυρίζονται ότι θα ισχύσει ως το τέλος της δεκαετίας. Αν και ενδιαφέρον το θέμα, δεν βγαίνει εύκολα η άκρη… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: