Ήταν πριν λίγες ημέρες που ο γνωστός συγγραφέας βιβλίων «εκλαϊκευμένης επιστήμης» και εξελικτικός βιολόγος, αγγλικής καταγωγής, Ρίτσαρντ Ντώκινς κλήθηκε να δώσει κάποια ομιλία στην Αθήνα. Μαζί του ήταν και ο Δ. Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής, και άλλα πρόσωπα του χώρου του «σκεπτικισμού», καθώς και της νεοαρχαιολατρίας, γνωστά περισσότερο στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική τους παρουσία σε εκπομπές αντίστοιχης θεματολογίας, όπως η κ. Τζάνη, ο κ. Καλόπουλος και άλλοι. Ορισμένα από τα σημεία που έθιξε στην ομιλία του ο κ. Ντώκινς δόθηκαν από ορισμένες ιστοσελίδες και χρήζουν ενός ευρύτερου σχολιασμού.
Φαρισαίος
Σαρτρ
Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι ο αθεϊσμός δεν είναι ο κίνδυνος για την Εκκλησία ούτε για την κοινωνία. Ο Ζων Θεός, όσο όντως ενσαρκώνεται από τους λεγόμενους ανθρώπους της Εκκλησίας, στο μέτρο δηλαδή που Του επιτρέπουν εκείνοι με την συχνή σκληροκαρδία και κακότητά τους κάτι τέτοιο, δεν …κινδυνεύει καθόλου. Άλλωστε ο Ίδιος είναι απόλυτα διακριτικός και ευγενής. Ο πολύ πιθανόν κορυφαίος άγιος της εποχής Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης είχε χαρακτηριστεί κάποτε «ως ο μόνος παπάς που δεν μας μίλησε για τον Θεό», ενώ ο ίδιος είχε πει πως δεν μιλάει σε κανέναν για τον Χριστό, αν δεν του το ζητήσουν/μιλήσουν οι ίδιοι πρώτα. Αυτό δείχνει την «πνευματική αρχοντιά» του Θεού μέσω ενός όντως ένθεου ανθρώπου. Ο μεγάλος Ρώσος θεολόγος της (γαλλικής) διασποράς Πωλ Ευδοκίμωφ είχε γράψει ότι πρέπει να δημιουργηθούν στις θεολογικές σχολές έδρες αθεϊσμού, ώστε να δημιουργηθεί και ευαισθητοποίηση απέναντι στα ζητήματα που θέτει ο αθεϊσμός, τον οποίο και χαρακτήριζε εύστοχα (και επίσης τελεολογικά) «αίτημα εξαγνισμού της πίστης». Οι αθεϊστές δεν ήταν αυτοί που μίσησαν τον ενσαρκωμένο Θεό, αλλά ήταν οι «ευσεβείς», η συντηρητική μερίδα των θρησκευομένων, δηλαδή οι «εθνικόφρονες» των Ιουδαίων Φαρισαίοι, μαζί με την θρησκευτική ιεραρχία. Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ είχε γράψει χαρακτηριστικά ότι «το πνεύμα του Αντιχρίστου δεν βρίσκεται στους αρνητές, αλλά στους μικρούς ομολογητές της πίστης, στους οποίους ο Χριστός είναι μόνο στα χείλη». Μολαταύτα, παρατηρείται το φαινόμενο διάφοροι «άνθρωποι της Εκκλησίας» που περνιούνται για ζηλωτές της πίστεως όπως και «θρησκευτικές Αδελφότητες» να βλέπουν συνεχώς τον κίνδυνο να έρχεται από τους αθεϊστές και τον αθεϊσμό και, βέβαια, την «αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας», τουτέστιν του Κράτους. Οι αθεϊστές, σε αντίθεση με αυτές τις ανοησίες, δημιουργούνται πολύ συχνά από τους ανθρώπους που στρεβλά ή τελείως εσφαλμένα και αντίστροφα, υποκριτικά σαρκώνουν τον Χριστό.Αυτό μπορεί κανείς να το δει σε ανθρώπους πολύ καλοπροαίρετους που, μολαταύτα, δείχνουν να αποστρέφονται τα εκκλησιαστικά. Ο Σαρτρ είχε γράψει χαρακτηριστικά αυτοβιογραφικώς: «περίμενα ένα Ποιητή και μου σέρβιραν ένα Μεγάλο Αφεντικό». Ο Άλιστερ Κρόουλι από τη μεριά του είχε γράψει το εξής αποκαλυπτικό: «ποτέ δεν μίσησα αληθινά τον Ένα, Αληθινό Θεό, αλλά μίσησα τον θεό των ανθρώπων». Όσον αφορά τον Καρλ Μαρξ, ο Ζ. Ελλύλ έγραψε κάπου ότι «η αστική τάξη έκανε στον χριστιανισμό ό,τι ο Μαρξ την κατηγόρησε ότι έκανε».
Για να επιστρέψουμε στον Ντώκινς πάντως, δεν δείχνει να είναι μία τόσο όσο οι προηγούμενες μορφές του αθεϊσμού συμπαθής. Ο ίδιος έγραψε το περίφημο βιβλίο του για το «εγωιστικό γονίδιο»(1976), όπου θέλησε να πείσει με κάποια επιστημονικά στοιχεία ότι ο άνθρωπος βάσει του γονιδιώματός του έχει την πολύ ισχυρή τάση να γίνει εγωιστής, ατομιστής, όπως η πρωτογενής αστική τάξη του 18ου-19ου αιώνα τον θέλησε εξάλλου, βάσει των (πολύ παλιών και παρωχημένων) θεωριών της για τον homunculus και του homo oeconomicus. Επίσης, ότι τα γονίδιά των ατόμων που επιβίωσαν είναι γονίδια που επιβλήθηκαν σε άλλα, επειδή τα άτομα αυτά ήταν εγωκεντρικά και όχι αλτρουιστικά. Πώς λοιπόν να πάρει κανείς στα σοβαρά την αποστροφή του υπέρ κάποιου κοινωνικού κράτους, ότι «η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία», όταν έχει δώσει μία θαυμάσια και επιστημονική βάση για έναν άκρατο εγωισμό και καπιταλισμό; Επίσης, ασφαλώς και η «λιτότητα» δεν ενθαρρύνει την «θρησκεία» μόνο, αλλά και την βλασφημία, το (δικαιολογημένο) ταξικό μίσος, τις ληστείες, τις ταραχές, την αλλοτρίωση γενικά των ανθρώπων μεταξύ τους και με τον Θεό. Ο Ντώκινς επίσης μιλάει για την ηθική που είναι ασύνδετη με την μεταφυσική πίστη, αλλά φοβάμαι ότι κάνει ένα μεγάλο άλμα στο κενό το οποίο έχουν φτιάξει όχι μόνο το ρομαντικό κίνημα ή ο Ντοστογιέφσκυ, αλλά και ο Μαρκήσιος ντε Σαντ και ο Νίτσε που έλεγαν, όπως αναφέρουν στην «Διαλεκτική του Διαφωτισμού» οι Αντόρνο/Χορκχάιμερ, ότι ο Λόγος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά (ούτε) για τον φόνο ενός συνανθρώπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πάρα πολλοί «άθεοι» δεν φάνηκαν εξαιρετικά «ηθικά ιδεαλιστές». Ο ίδιος ο σοβιετικός μαρξισμός-λενινισμός, μία θεωρία που κατέκτησε τον μισό κόσμο, κάποτε είχε καθιερώσει τον «ηθικό ιδεαλισμό» ως επίσημο κρατικό δόγμα.
Αυτά τα λίγα σχόλια ελπίζω να χρησιμεύσουν και σε εμάς τους Χριστιανούς, αλλά και τους αθεϊστές. Διότι ανάμεσα στους λεγόμενους αθεϊστές, όπως έχει γράψει κάποτε και ο Πωλ Ευδοκίμωφ, υπάρχουν (πολύ συχνά) ψυχές εκλεκτότερες από αυτές που βρίσκονται σήμερα συμβατικά εντός των τειχών της Εκκλησίας…
Ετικέτες: Alister Crowly, Civitate Diaboli, πνεύμα του Αντιχρίστου, φαρισαϊσμός, Όσιος Πορφύριος, Ζακ Ελλύλ, Πωλ Ευδοκίμωφ, έδρα αθεϊσμού, αποχριστιανισμός της Εκκλησίας, αποχριστιανισμός της κοινωνίας, αστικός χριστιανισμός, διαλεκτική του Διαφωτισμού, ευγενής Χριστός, ηθικός ιδεαλισμός, Jean-Paul Sartre, Karl Marx, Richard Dawkins
8 Μαΐου, 2015 στο 6:32 ΜΜ |
Χριστός Ανέστη
Φιλ, εχθές στον Εσπερινό άκουσα αυτό:
«ἐν τούτῳ γινώσκετε τὸ πνεῦμα τοῦ Θεοῦ· πᾶν πνεῦμα ὃ ὁμολογεῖ ᾿Ιησοῦν Χριστὸν ἐν σαρκὶ ἐληλυθότα, ἐκ τοῦ Θεοῦ ἔστι·
καὶ πᾶν πνεῦμα ὃ μὴ ὁμολογεῖ τὸν ᾿Ιησοῦν Χριστὸν ἐν σαρκὶ ἐληλυθότα, ἐκ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔστι· καὶ τοῦτό ἐστι τὸ τοῦ ἀντιχρίστου ὃ ἀκηκόατε ὅτι ἔρχεται, καὶ νῦν ἐν τῷ κόσμῳ ἐστὶν ἤδη».
Αν δεν το έχεις υπόψιν μάλλον θα πρέπει να φροντίσεις να κάνεις κάτι γιαυτο.
Αλλά είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις αυτά που μας λέει ο άγιος Ιωάννης που εορτάζουμε σήμερα;
Λοιπόν, αν πιστέψουμε τον άγιο τότε οι αρνητές του Κυρίου είναι στην ουσία αντίχριστοι. Τα αλλά που λες μου ακούγονται περίεργα.
Σταληθεια με εκπλήσσεις συνεχώς!
8 Μαΐου, 2015 στο 9:11 ΜΜ |
@4_0
Αγαπητέ μου,
Χριστός ανέστη!
Το ρητό που αναφέρεις το γνωρίζω, είναι «κλασικό» σε τέτοιες συζητήσεις.
Τι έχεις όμως να πεις για αυτό (το κάπως πιο σπάνιο) που είναι του αγ. Εφραίμ του Σύρου και αφορά όχι τους «αντιχρίστους», αλλά τον ίδιο τον Αντίχριστο: «θα αποστρέφηται τα είδωλα, θα προτιμά την ευσέβειαν»;
Φαίνεται λοιπόν ότι ο Αντίχριστος δεν θα είναι αυτός που δεν ομολογεί λεκτικά πίστη, αλλά αντιθέτως θα είναι και «ευσεβής».
Για τα υπόλοιπα, περιμένω, αν και όποτε θέλεις, μία δική σου θεώρηση.
Να είσαι καλά!
9 Μαΐου, 2015 στο 10:02 ΠΜ |
Kαλέ μου, σου προτείνω να ακούσεις τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο κι αυτα που μας λέει και ταπεινά ταπεινά να ανακαλέσεις εκείνο το απίστευτο περί ανοησιών των άλλων,
«Μολαταύτα, παρατηρείται το φαινόμενο διάφοροι «άνθρωποι της Εκκλησίας» που περνιούνται για ζηλωτές της πίστεως όπως και «θρησκευτικές Αδελφότητες» να βλέπουν συνεχώς τον κίνδυνο να έρχεται από τους αθεϊστές και τον αθεϊσμό και, βέβαια, την «αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας», τουτέστιν του Κράτους. Οι αθεϊστές, σε αντίθεση με αυτές τις ανοησίες…………….»
γιατί υπάρχουν, ταπεινά φρονώ, πολλές κακοτοπιές στην «οδόν ταύτη».
Ελπίζω να καταλαβες πως τα του αγίου Ιωάννου δεν αναιρούνται από αυτα του αγίου Εφραίμ.
11 Μαΐου, 2015 στο 1:45 ΠΜ |
@4_0
Αγαπητέ μου,
από ένα χωρίο αποσπασμένο από την συνάφειά του να με συγχωρείς, αλλά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να πειστεί. Δεν είναι προσωπικό. Όποιος και να μου παρέθετε αυτό το επιχείρημα, δεν θα με έπειθε.
Και δες ένα «αντεπιχείρημα» από τα λόγια του Χριστού:
«Προσέχετε δὲ ἀπὸ τῶν ψευδοπροφητῶν, οἵτινες ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασι προβάτων, ἔσωθεν δέ εἰσι λύκοι ἅρπαγες. 16 ἀπὸ τῶν καρπῶν αὐτῶν ἐπιγνώσεσθε αὐτούς. μήτι συλλέγουσιν ἀπὸ ἀκανθῶν σταφυλὴν ἢ ἀπὸ τριβόλων σῦκα; 17 οὕτω πᾶν δένδρον ἀγαθὸν καρποὺς καλοὺς ποιεῖ, τὸ δὲ σαπρὸν δένδρον καρποὺς πονηροὺς ποιεῖ. 18 οὐ δύναται δένδρον ἀγαθὸν καρποὺς πονηροὺς ποιεῖν, οὐδὲ δένδρον σαπρὸν καρποὺς καλοὺς ποιεῖν. 19 πᾶν δένδρον μὴ ποιοῦν καρπὸν καλὸν ἐκκόπτεται καὶ εἰς πῦρ βάλλεται. 20 ἄραγε ἀπὸ τῶν καρπῶν αὐτῶν ἐπιγνώσεσθε αὐτούς.
Λόγια καὶ ἔργα
21 Οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ᾿ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς. 22 πολλοὶ ἐροῦσί μοι ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ· Κύριε Κύριε, οὐ τῷ σῷ ὀνόματι προεφητεύσαμεν, καὶ τῷ σῷ ὀνόματι δαιμόνια ἐξεβάλομεν, καὶ τῷ σῷ ὀνόματι δυνάμεις πολλὰς ἐποιήσαμεν; 23 καὶ τότε ὁμολογήσω αὐτοῖς ὅτι οὐδέποτε ἔγνων ὑμᾶς· ἀποχωρεῖτε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ ἐργαζόμενοι τὴν ἀνομίαν.»
Και δεύτερο παράδειγμα:
«Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν. 15 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι περιάγετε τὴν θάλασσαν καὶ τὴν ξηρὰν ποιῆσαι ἕνα προσήλυτον, καὶ ὅταν γένηται, ποιεῖτε αὐτὸν υἱὸν γεέννης διπλότερον ὑμῶν.»
Αυτά πολύ απλά σηματοδοτούν το γεγονός ότι είναι πολύ διαφορετικό να ανήκεις στην Εκκλησία, ακόμη και να είσαι γνώστης του Νόμου, γραμματέας, νομοδιδάσκαλος κτλ και να είσαι όντως άνθρωπος του Θεού. Και αυτές οι κουβέντες είναι από τις σκληρότερες που ακούγονται για ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ κατηγορία ανθρώπων μέσα στους Ευαγγελιστές.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία, ειλικρινά! Να είσαι χάριτι Θεού καλά- και καλός! 🙂
11 Μαΐου, 2015 στο 7:09 ΠΜ |
Καλέ μου, το θέμα μας δεν είναι το πώς θα κρίνει ο Κύριος τους ανθρώπους ώστε να μας παραθέτεις τόσα χωρία, μη μπερδεύεσαι. Το θέμα μας είναι πώς μπορούμε να καταλάβουμε αυτούς που έχουν το πνεύμα του αντίχριστου και για να είμαι πιο συγκεκριμένος ποιοι θεωρούνται οι κατεξοχήν …αντίχριστοι.
Όποιος δεν ομολογεί τον Κύριο εν σαρκί εληλυθότα, όπως πεντακάθαρα μας λέει ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, έχει το πνεύμα του αντίχριστου. Απλά πράγματα.
Εξάλλου κι ο Κύριος μας το λέει : «»Οστις δ’ αν άρνήσηταί με έμπροσθεν των ανθρώπων άρνήσομαι κάγώ αυτόν έμπροσθεν τού πατρός μου του έν τοις ούρανοίς».
Και τι άλλο κάνουν όλοι αυτοί οι δηλωμένοι άθεοι όταν χωρίς δισταγμό ομολογούν δημοσίως ότι …. δεν ομολογούν τον Κύριο;; !!! Μηπως δεν αρνούνται τον Κυριο με όλες αυτές τις δηλώσεις τους; Ή δεν επηρεάζουν κι άλλες ψυχές με αποτέλεσμα να παρασύρονται τόσοι πολλοί συνάνθρωποί μας;
Αν δεν πείθεσαι από αυτά στην ουσία δεν σε πείθουν αυτοί που τα είπαν. Τι άλλο μπορώ να κάνω κι εγώ ο καημένος.
Άντε, καλή μετάνοια….
11 Μαΐου, 2015 στο 5:37 ΜΜ |
@4_0
Χριστός ανέστη!
Πρόσεξε, φίλε μου, την διαφορά των εννοιών «άθεος» και «αντίχριστος» και έχων το πνεύμα του αντιχρίστου.
Ο κυρ-Φώτης ο Κόντογλους μας δίνει εδώ παρακάτω ένα κλειδί για την διαφοροποίηση των εννοιών αυτών:
“Το “αλοίμονο” το είπε ο Χριστός μονάχα στους Φαρισαίους και στον Ιούδα, μονάχα στους υποκριτές. Κι αυτός ο Αντίχριστος θε νάναι υποκριτής, αφού θα υποκρίνεται τον Χριστό. Και στον αιώνα, ανάμεσα στους αμαρτωλούς που θα λυπίζουνε τον Χριστό και θα τον τυραγνάνε, εκείνοι που θάναι οι πιο καταχθόνιοι γενίτσαροι θε νάναι οι υποκριτές.”*
Και ακόμη: “Δεν θάναι μήτε οι άπιστοι μήτε οι οργισμένοι κι οι σκληροί, μήτε οι ειδωλολάτρες°αυτοί μπορούν να βρούν έλεος, γιατί δεν πειράξανε τον Θεό. Αλλά οι υποκριτές που παίρνουνε στο στόμα τους το όνομα του Θεού για να ξεγελούν τους αθώους, εκείνοι οι λύκοι που μπαίνουνε στη στάνη τυλιγμένοι με την προβιά και καμώνονται πως είναι πρόβατα για να φάνε τ’ αρνιά, αυτοί, είπε ο Χριστός, πως καλύτερα είναι να δέσουνε στο λαιμό τους μια μυλόπετρα και να πέσουνε στη θάλασσα, παρά να περιμένουνε σωτηρία..Τούτοι είναι οι άγγελοι οι νυχτεριδόφτεροι του διαβόλου και γι ‘αυτούς είναι ετοιμασμένο το πυρ το εξώτερο, για νάναι μαζί με το Σατανά τον πατέρα τους ”*.
Νομίζω ότι προκύπτει ότι ο Αντίχριστος και το πνεύμα του είναι το πνεύμα αυτού που ΜΙΜΕΊΤΑΙ τον Χριστό, που συνιστά μία παραμόρφωση αυτού. Εξάλλου ο Αντίχριστος δεν θα είναι ο μαχητικός αθεϊστής, αλλά αντίθετα θα έρθει ως ο Μεσσίας, ως ψευδόχριστος αν θέλεις. Μάλιστα θα γίνει δεκτός για αυτόν τον λόγο και από Ιουδαίους(τους οποίους και ιδιαίτερα θα τιμά βάσει του αγ. Εφραίμ του Σύρου), και από Ισλαμιστές και άλλους. Αυτά χωρίς διάθεση φιλονικίας, αλλά συζήτησης, δηλαδή συν-ζήτησης.
Πολλές ευχές!
*Πηγή: https://philalethe00.wordpress.com/2013/08/31/%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/
11 Μαΐου, 2015 στο 7:10 ΜΜ |
» Κάθε διδασκαλία, κάθε ἰδέα, κάθε σκέψη ποὺ δὲν ἀναγνωρίζει ὅτι ὁ Ἰησοῦς εἶναι Θεός, Σωτήρας, καὶ ἐνσαρκωμένος Θεός, κατάγεται ἀπὸ τὸν ἀντίχριστο. »
Κάνε τον κόπο να διαβάσεις πως τα λέει ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς:
http://aktines.blogspot.gr/2010/10/blog-post_19.html
Νομίζω πως το θέμα είναι απλούστατο .
Φαντάζομαι πως σου είναι γνωστό και το ότι ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός θεωρεί το μωαμεθανισμό ως πρόδρομο του αντίχριστου:
«Έστι δε και η μέχρι του νυν κρατούσα λαοπλάνος θρησκεία των Ισμαηλιτών πρόδρομος ούσα του Αντίχριστου».
Τουλάχιστον κάνε αυτό, να θεωρείς όλες αυτές τις άθεες διδασκαλίες/ιδεολογίες μαζί μ’αυτους που τις δέχονται και τις διαδίδουν ως προδρόμους του αντίχριστου.
Νομίζω το εξαντλήσαμε…
Χριστός Ανέστη.
11 Μαΐου, 2015 στο 9:07 ΜΜ |
Αληθώς ανέστη.
Οπωσδήποτε η επιστολή του αγ. Ιωάννη δημιουργεί, αν θέλεις, μία αμφισημία, αλλά αν πάρουμε το ΣΎΝΟΛΟ των (σημαντικότερων) Πατέρων και της Γραφής, αντί να κάνουμε μόνον επιλογές φρασιδίων (δηλαδή «αιρέσεις»), τότε νομίζω πως προκύπτει το συμπέρασμα ότι κυρίως ο αντίχριστος αλλά και ο ίδιος ο Αντίχριστος (ένα από τα θηρία που αναφέρεται στην Αποκάλυψη) δεν είναι αυτός που απλώς δεν αναγνωρίζει (ή ακόμη περισσότερο εξωτερικά δεν αναγνωρίζει), αλλά ο υποκριτής, ο παραμορφωτής, ο απατεώνας, ο ψευδοδιδάσκαλος, που συντελεί μάλιστα τα μέγιστα στην δημιουργία «υιών γεέννης» κατά τον λόγο του Χριστού.
Ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς συγκεκριμένα αναγνώριζε τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ως ένα από τους πιο σημαντικούς του διδασκάλους στα σημαντικά της ύπαρξης και της ανθρωπότητας. Ο Ντοστογιέφσκυ στους Αδελφούς Καραμαζώφ ισχυρίζεται ότι ο καθολικισμός είναι θρησκεία του αντιχρίστου, όπως έγινε γνωστός από τους Ισπανούς ιεροεξεταστές τύπου Τορκεμάδα. Για αυτό και ο Μέγας Ιεροεξεταστής είναι όχι απλώς αρνητής του Χριστού εξωτερικά, αλλά ο πιο ζηλωτής «υπέρμαχός» του. Ο πιο «ζηλωτής»
υπέρμαχος γίνεται ο σταυρωτής εντέλει, διότι αυτό ήταν πάντα σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
Κρατάω πάντως τις επισημάνσεις σου και επιφυλάσσομαι για μία κάπως ευρύτερη διαπραγμάτευση (του θέματος) κάποια στιγμή στο μέλλον.
Καλό βράδυ!
11 Μαΐου, 2015 στο 10:57 ΜΜ |
Φιλ, τι το ήθελες το, «αν πάρουμε το ΣΎΝΟΛΟ των (σημαντικότερων) Πατέρων και της Γραφής, αντί να κάνουμε μόνον επιλογές φρασιδίων (δηλαδή «αιρέσεις»), τότε νομίζω πως προκύπτει το συμπέρασμα………..» ;
εγώ ειδα αναφορές στον Κοντογλου, στον π. Σεραφειμ Ρόουζ, στον Ευδοκιμωφ… που είναι κάποιοι από το ΣΥΝΟΛΟ των σημαντικότερων Πατερων;;;; Θαρρώ πως μονο τον αγιο Εφραιμ ανέφερες.
Λοιπόν, δες παρακάτω τι μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος σε ομιλία του ερμηνεύοντας την β’ προς θεσσαλονικεις επιστολή.
Στο Α. προσεξε πώς μας λέει ότι θα έρθει ο αντίχριστος και τι σπέρνει ο αντικείμενος στις ἁπαλαῖς διανοίαις μας.
Στο Γ. πρόσεξε πως αναφέρει τον Νέρωνα ως τύπο του αντίχριστου. Αν δεν σε έπεισε ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός με το ισλάμ σου δίνεται μια 2η ευκαιρία. Εκμεταλλεύσου την ….
Α
«Ἠπόρουν μὲν οὖν τότε οἱ Θεσσαλονικεῖς ταῦτα, ἡμῖν δὲ χρησίμη γέγονεν ἡ ἐκείνων ἀπορία· οὐ γὰρ πρὸς ἐκείνους μόνον, ἀλλὰ καὶ πρὸς ἡμᾶς ταῦτα χρήσιμα,
ἵνα τῶν μύθων τῶν παιδικῶν καὶ τῶν ληρημάτων τῶν γραϊκῶν ἀπαλλαγῶμεν.
Ἢ οὐκ ἠκούσατε πολλάκις ἐν παισὶν ὄντες καὶ περὶ τοῦ ὀνόματος του ἀντιχρίστου πολλὰ λεγόντων τινῶν, καὶ περὶ τοῦ κάμπτειν τὰ γόνατα;
Ἔτι γὰρ ἁπαλαῖς οὔσαις ταῖς διανοίαις ταῖς ἡμετέραις ἐγκατασπείρει ταῦτα ὁ διάβολος, ἵνα ἡμῖν τὸ δόγμα συναυξηθῇ, ἵνα ἀπατῆσαι δυνηθῇ.
Οὐκ ἂν οὖν ταῦτα παρῆκεν ὁ Παῦλος περὶ του ἀντιχρίστου διαλεγόμενος, εἴ γε χρήσιμα ἦν. Μὴ δὴ ταῦτα ζητῶμεν.
Οὐ γὰρ οὕτως ἥξει κλίνων τὰ γόνατα, ἀλλ’, Ὑπεραιρόμενος ἐπὶ πάντα θεὸν λεγόμενον ἢ σέβασμα, ὥστε αὐτὸν εἰς τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ ὡς θεὸν καθίσαι, ἀποδεικνύντα ἑαυτὸν ὅτι ἐστὶ θεός.
Καθάπερ γὰρ ὁ διάβολος ἐξ ἀπονοίας ἔπεσεν, οὕτω καὶ ὁ ἐνεργούμενος ὑπ’ αὐτοῦ εις ἀπόνοιαν ἀλειφόμενο…..»
…..
…..
Β
«Καὶ ἀποκαλυφθῇ ὁ ἄνθρωπος, φησὶν, ὁ ὑπεραιρόμενος ἐπὶ πάντα λεγόμενον
Θεὸν ἢ σέβασμα.
Οὐ γὰρ εἰς εἰδωλολατρείαν ἄξει ἐκεῖνος,
ἀλλ’ ἀντίθεός τις ἔσται, και πάντας καταλύσει τοὺς θεοὺς, καὶ κελεύσει προσκυνεῖν αὐτὸν ἀντὶ τοῦ Θεοῦ, καὶ καθεσθήσεται εἰς τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ, οὐ τὸν ἐν Ἱεροσολύμοις μόνον, ἀλλὰ καὶ εἰς τας πανταχοῦ Ἐκκλησίας. Ἀποδεικνύντα, φησὶν, ἑαυτὸν Θεόν. Οὐκ εἶπε, λέγοντα, ἀλλὰ, πειρώμενον ἀποδεικνύναι· καὶ γὰρ ἔργα μεγάλα ἐργάσεται, καὶ σημεῖα ἐπιδείξεται θαυμαστά»
…
…
Γ
Νέρωνα ἐνταῦθά φησιν, ὡσανεὶ τύπον ὄντα του ἀντιχρίστου· καὶ γὰρ οὗτος ἐβούλετο νομίζεσθαι θεός.
12 Μαΐου, 2015 στο 5:23 ΜΜ |
@4_0
Καλησπέρα, Χριστός ανέστη!
Εννοούσα ότι συμφωνούν οι Πατέρες και η Γραφή ως προς την ερμηνεία που δίνω, χωρίς αυτήν την στιγμή να παραθέτω πέραν του αγ. Εφραίμ του Σύρου.
Επίσης πρόσεξε πως ο άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλάει (προφανώς) για την δεύτερη περίοδο (3,5 έτη) όπου ο Αντίχριστος θα δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.
Επεξεργάσου κι εσύ τα λεχθέντα κι επανερχόμαστε εν ευθέτω καιρώ.
Καλή εβδομάδα!
12 Μαΐου, 2015 στο 7:50 ΜΜ |
Ο Νέρων ουδέποτε φάνηκε ευσεβής ή ταπεινός ή ότι άλλο από αυτά που θέλεις και πιστεύεις εσύ. Και όμως ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον χαρακτηρίζει τύπον του αντιχρίστου…
Παρομοίως και με το Ισλάμ και τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.
Αλλά, ες αύριο τα σπουδαία.
Χαίρε εν Κυρίω.
14 Αυγούστου, 2016 στο 7:01 ΜΜ |
[…] το ιστολόγιο παρουσιάσει παλαιότερα: βλ. εδώ, εδώ και εδώ), νομίζω ότι θα άξιζε τον κόπο να παρακολουθηθεί αυτή η […]