Σχέσεις κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας κατά τον Μ. Αθανάσιο

by

Μέγας Αθανάσιος«Αναντιρρήτως ηρωικό τέκνο της Εκκλησίας με μύριους κινδύνους και κακουχίες που προμάχησε υπέρ της ελευθερίας της υπήρξε ο Μέγας Αθανάσιος, ο οποίος διεμόρφωσε την μνημειώδη του θεωρία περί ελεύθερης Εκκλησίας υπό την προστασία του κοσμικού άρχοντα(αυτοκράτορα) και μέσα σε πλήρη διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους. Την ίδια περί ελεύθερης και αυτοτελούς Εκκλησίας διδασκαλία διετύπωσε και ο κατά πολύ μεταγενέστερος του Μεγάλου Αθανασίου Πατέρας, Ιωάννης ο Δαμασκηνός(…)

Η πολιτειακή εξουσία πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία προς την εν τω κόσμω θεία τάξη, το φυσικό δίκαιο, και τον καθ’όλου ηθικό νόμο, δεδομένου ότι «άρχοντες των αρχόντων είναι οι νόμοι» και κατά συνέπεια ασκούν υπεύθυνο λειτούργημα και μάλιστα απέναντι στον Παμβασιλέα Χριστό, στον οποίο και θα αποδώσουν λόγο».
(πρ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου, «Κοσμική και εκκλησιαστική εξουσία», εκδ. Αποστ. Διακονίας σελ. 37-38)

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: