Ο Έβο Μοράλες και οι σχολικές καταλήψεις

by

EvoMoralesΣε ένα αξιόλογο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον «Guardian» στις 14/10 και που υπέγραφε η Ellie Mae OHagan, αναφερόταν (σ)το τι συνεπάγεται η τρίτη συνεχόμενη εκλογή του προέδρου Έβο Μοράλες, η οποία έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου. Ο Μοράλες, ένας κατά τα φαινόμενα ταπεινός και μετρημένος άνθρωπος, και ο πρώτος εγχώριας καταγωγής πρόεδρος, κυβερνώντας ήδη από το 2006, έλαβε το εντυπωσιακό ποσοστό του 61%, κατά 37% παραπάνω από τον πιο κοντινό αντίπαλό του. Αυτό είναι κάτι που του δίνει μια τεράστια ώθηση στο να προχωρήσει τις αριστερές μεταρρυθμίσεις του, όπως παραδέχονται μετά μεγίστης λύπης τους οι πολυάριθμοι αντίπαλοί του.
Η εν λόγω συντάκτις κατακλείει το άρθρο της ως εξής:
«Αλλά οπωσδήποτε και αν ο Μοράλες  χρησιμοποιήσει την τρίτη θητεία του, είναι σαφές ότι ό,τι έχει κάνει ήδη έχει υπάρξει αξιόλογο. Έχει αψηφήσει την συμβατική σοφία που λέει ότι οι αριστεροί πολιτικοί ζημιώνουν την οικονομική ανάπτυξη, ότι οι άνθρωποι της εργατικής τάξης δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικές οικονομίες, και ότι η πολιτική δεν μπορεί να επιφέρει κοινωνικό μετασχηματισμό- και τα έχει κάνει όλα αυτά ακριβώς ενώπιον μίας θηριώδους πολιτικής πίεσης από το ΔΝΤ, από την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μέσα στην επιτυχία του Μοράλες ενυπάρχουν σημαντικά πολιτικά μαθήματα- και ίσως σε όλους μας θα έκανε καλό να τα μαθαίναμε».
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μοράλες ήταν ο ίδιος ηγέτης της τοπικής αγροτικής ένωσης/σωματείου των καλλιέργειας κοκαΐνης(που βέβαια έχει πολλές άλλες χρήσεις από αυτές που γνωρίζει το διεθνές star-system), ενώ κατά τη νεότητά του είχε βρει την χώρα του υπό την μπότα του δικτάτορα Ούγκο Μπάνζερ(που «κυβέρνησε» κατά την περίοδο 1971-1978), ο οποίος είχε επιβάλει ένα σύστημα πολιτικών νεοφιλελεύθερων με ανησυχητικά μεγάλη ομοιότητα με αυτές που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας κατά την περίοδο 2010-2014, έστω ηπιότερα.

Το ελλαδικό πολιτικό σύστημα μολαταύτα ζει στον γαλαξία των θατσερικών τσιτάτων (που έχουν εγκαταλειφθεί από αυτούς καταληψειςπου τα επινόησαν) «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»(T.I.N.A.) και «ο κομμουνισμός/σοσιαλισμός κατέρρευσε». Βέβαια στην χώρα μας, προκειμένου να πάμε προς μια περισσότερο κοινωνική και κοινοκτημονική οικονομία, θα έπρεπε πρώτα να ξανακαθιερωθούν κάποιες από τις περισσότερο εμβρυώδεις κατακτήσεις κοινωνικής δικαιοσύνης που καταργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια. Η επιστροφή θα είναι δύσκολη. Όμως θεωρούμε πως θα είναι κάτι που θα επιφέρει την ευλογία και Χάρη του Θεού και, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα της Βολιβίας, δεν είναι καθόλου ανέφικτη, όπως σε όλους τους τόνους διακηρύττουν οι σοβαροφανείς κήρυκες και ρέκτες της εθνικής άκρας εξάρτησης και της κοινωνικής άκρας απανθρωπίας.
Μέσα σε αυτόν τον αστερισμό, το τελευταίο σύμπτωμα ήταν η έκρηξη των μαθητών. Το έχουμε ξαναθυμίσει από εδώ πως ο Μέγας Φώτιος έγραφε σε επιστολή του προς πολιτικό άρχοντα πως «των τυράννων εστί το στασιάζειν τα πλήθη», δηλαδή όταν διαμαρτύρονται και στασιάζουν τα πλήθη, τότε αυτό είναι γνώρισμα της τυραννίας. Και ο καλός Γιώργος Ιωάννου σε ένα ωραιότατο διήγημά του(«Μετρημένα καρύδια») έγραφε άκρως ειρωνικά, μεταξύ άλλων:
«Κι εγώ επίσης συμφωνώ ότι πρέπει να πετύχω σε μια Ανώτατη Σχολή, να σπουδάσω κάτι. Αλλά όχι να έχω παρατήσει ουσιαστικά το σχολείο, όπου παίρνεις μια γενική μόρφωση, από την πρώτη Λυκείου και να θεωρώ ως πρώτο και κύριο το φροντιστήριο.[]
Αυτή η λατρεία της επιτυχίας μ’ αηδιάζει. Και ζηλεύω, ζηλεύω πολύ τα παιδιά που βαδίζουν με σιγουριά και μέτρο.
Οι δικοί μου όμως δεν παίρνουν από λόγια. Όποτε έκανα να τους τα πω, αγρίεψαν άσχημα. Δεν ξέρεις, μου λένε, δεν ξέρεις εσύ πόσο δύσκολη είναι η ζωή. Πρέπει να μπεις οπωσδήποτε στις Ανώτατες Σχολές. Πολυτεχνείο, Ιατρική, Φαρμακευτική, Χημεία…»

Βέβαια η βαθμοθηρία και η εξετασιοκεντρικότητα είναι διαχρονικό πρόβλημα. Επίσης οι «τράπεζες θεμάτων» και τα συναφή δεν δικαιολογούν μάλλον 100% κατά περίπτωση κατειλημμένα σχολεία. Έρχεται όμως η στιγμή που το ποτήρι της υπομονής ξεχειλίζει. Και τα παιδιά θέλουν μια έξοδο από αυτήν την παράνοια, με αγώνα, με διαδηλώσεις, με απώλεια μαθημάτων έστω απλώς…

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: