Η μ. Μέρκελ, ο Πάπας και τα τεχνάσματα

by

ALBERT_GERMANY_GREE_114074fΧλωμά φαίνονται τα πράγματα για την συγκυβέρνηση 2 εβδομάδες περίπου μετά την κεφαλαιώδη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Μαντάμ Μέρκελ, η οποία έλαβε χώρα στις 23/09 στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων και ειδησεογραφικών ιστοχώρων, καθώς και βάσει του σχετικού οπτικού υλικού, ο κ. Σαμαράς επανα-επιβεβαίωσε την δέσμευσή του να εφαρμόσει όλες τις σχετικές επιταγές της Τρόικας ως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως φάνηκε μάλλον περισσότερο φειδωλή έναντι του κ. Πρωθυπουργού, εφόσον δεν του έδωσε καμιά απολύτως δέσμευση, εκτός από θερμά συγχαρητήρια για το επώδυνο, όπως παραδέχθηκε, πρόγραμμα περικοπών και «μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Πρωθυπουργός έπειτα από την συνάντηση δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια κανονική, φυσιολογική χώρα(“normal”) που θα μπορεί να στέκεται στα πόδια της.

Να μην λησμονούμε άλλωστε πως η επίσημη ανεργία φαίνεται να έπεσε από το νέο ρεκόρ του Φεβρουαρίου(27,7%) στο εντυπωσιακό 27%(Ιούλιος 2014) περίπου, εφόσον ο ρυθμός μετανάστευσης του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της χώρας, όπως κανείς άλλωστε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει από μια προσωπική δειγματοληψία γνωστών και οικείων του προσώπων, έχει απογειωθεί σε σημείο που να μένουν στην Χώρα περισσότερο εκείνοι που δεν έχουν την δυνατότητα να ξενιτευθούν από αυτήν και εκπατριστούν. Ενδεχομένως όλα αυτά συνέβαλαν κάπως και στην παραίτηση του Έλληνα Πρέσβη στην Γερμανία την αμέσως επόμενη ημέρα, που ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, φιλονεικία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα.

Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον συνασπισμένο φιλοκυβερνητικό Τύπο(«Νέα», «Βήμα», «Καθημερινή») να ασκήσει δριμεία κριτική στις ανακρίβειες της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με την επίσκεψη του κ.Τσίπρα στον Πάπα Φραγκίσκο Α’. Ο Τύπος αυτός υποβάθμισε όσο γινόταν πράγματι αυτήν την συνάντηση αποκαθιστώντας υποτίθεται κάποια (μηδέποτε προσεγγισθείσα από τον ίδιο δυστυχώς) αλήθεια. Αν πιστέψουμε πάντως αντί για τους Έλληνες φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους την κ. Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Guardian για την χώρα μας, ο Πάπας είπε στην 45-λεπτη προγραμματισμένη ιδιωτική τους συνάντηση: «εσείς οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια νέα γλώσσα που προσομοιάζει προς μια μελωδία ελπίδας», ενώ σύμφωνα με διάφορες άλλες πηγές (λ.χ. ιστοχώρος veooz.com) o Πάπας δήλωσε πως οι «άνθρωποι πρέπει να είναι πάνω από τις τράπεζες» (ή και «είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι»), κάτι που αναμφίβολα μοιάζει με πολιτικού περιεχομένου δήλωση.

Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν πολύ μικρή σημασία σε μια χώρα όπως η δική μας σήμερα. Το τελευταίο τέχνασμα της συγκυβέρνησης, η οποία φέρεται σύμφωνα με αξιόπιστες νέες μετρήσεις που διενήργησαν ακαδημαϊκοί να καταρρέει δημοσκοπικά, είναι η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης». Μπορεί κανείς να συμπεράνει πως αυτή η νέα ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι ένα νέο επιχείρημα στα χείλη των συγκυβερνώντων κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Είναι εύλογο. Δυσκολεύεται όμως κανείς να δει κάτι ουσιώδες που να κινείται πέρα από τα όρια του «πιασιάρικου» πολιτικού τεχνάσματος που θα διατηρήσει μια κυβέρνηση με χαμηλότατα (και ολοένα ελαττούμενα) ποσοστά αποδοχής γαντζωμένη στην εξουσία…

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: