Ενώπιον των ευρωεκλογών

by

samaras_merkel_2Ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της 18/05 είχε ένα χαρακτηριστικό το οποίο, αν και ενδεχομένως δυσδιάκριτο, φαίνεται να ξεπροβάλλει με την σωστή αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων τους. Όσοι υποψήφιοι των κομμάτων της συγκυβέρνησης εμφανίστηκαν με επίσημο «χρίσμα», δηλαδή στήριξη αυτών των κομμάτων στους υποψηφίους αυτούς, «μαυρίστηκαν» και υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, λ.χ., ενώ εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να περνάει στον β’ γύρο των εκλογών και τα «πρόθυμα» ΜΜΕ του επιδαψίλευαν μεγάλο ποσοστό βρέθηκε στην 3η θέση, λίγο πάνω από τον υποψήφιο της Χρ. Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη.

 


Ο δε κ. Καμίνης και ο κ. Τζιτζικώστας απαρνήθηκαν την προηγούμενη κομματική τους υποστήριξη ή διαδρομή, εμφανιζόμενοι ως ανεξάρτητοι ή και σε ρήξη με τα προηγούμενα κόμματά τους. Επίσης, οι αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι, που ήτανε οι παρίες των δημοσκοπήσεων, με χαρακτηριστική περίπτωση του κ. Σακελλαρίδη, βρέθηκαν στα πολύ υψηλά των αποτελεσμάτων.
Ο κ. Σαμαράς, που βλέπει «πολύ θετικά και αδιαμφισβήτητα» αποτελέσματα, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, αφ’ενός θα στραφεί στην υποστήριξη, άμεση ή μη, των υποψηφίων της συγκυβέρνησης, αφ’ετέρου δε μιλάει και θα μας μιλάει στα σλόγκαν του για την «σταθερότητα» και την με «σταθερά βήματα» έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Έχουμε άλλοτε μιλήσει για την τεράστια «επιτυχία της πολιτικής των μνημονίων.

Αλλά η «ρητορική της σταθερότητας» ανάγεται στην Μεγάλη Ύφεση. Ο Κέυνς στο μεγάλο έργο της ζωής του, την «Γενική Θεωρία», έγραφε τα εξής:
«Πρώτον, μια οικονομία σε ύφεση μπορεί να παραμείνει σε ύφεση. Δεν υπάρχει τίποτα εγγενές στον οικονομικό μηχανισμό για να βγάλει την οικονομία από την ύφεση. Μπορεί να έχεις «ισορροπία» και ταυτόχρονα ανεργία, ακόμα και μαζική ανεργία.
Δεύτερον, η ευημερία εξαρτάται από τις επενδύσεις. Αν μειωθούν οι επενδύσεις για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, θα ξεκινήσει μια διαδικασία συρρίκνωσης της οικονομίας. Μόνο αν αυξηθούν οι επενδύσεις θα ακολουθήσει η διαδικασία ανάπτυξης.
Και τρίτον, οι επενδύσεις είναι ένας αναξιόπιστος κινητήριος τροχός για την οικονομία. Στην καρδιά του καπιταλισμού βρίσκεται η αβεβαιότητα, όχι η σιγουριά. Χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, ο καπιταλισμός βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή του κορεσμού, και ο κορεσμός συνεπάγεται την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.»
(R. Heilbroner, «Οι φιλόσοφοι του οικονομικού κόσμου», σελ. 374)
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ο Κέυνς έλεγε πως το μόνο που μπορεί να σώσει την οικονομία είναι η ενεργητικότητα και οι δαπάνες του Κράτους, που χτίζονται σε ελλείμματα κατ’αναγκην.
Αυτή η σταθερότητα λοιπόν δεν είναι κάτι πολύ διαφορετικό από μια κινούμενη άμμο στην οποία έχει βουλιάξει σταδιακά η χώρα με την ένοχη ανοχήτων «ιθυνόντων» της πολιτικής και των υποστηρικτών τους πρώτα . Το επίδικο λοιπόν και ζητούμενο των ερχόμενων ευρωεκλογών, και εν μέρει της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το ότι δεν είναι Εθνικές Εκλογές, είναι η σαφής και ταυτόχρονα απόλυτη καταδίκη αυτής της τελείως παράφρονης κατάστασης.

 

Σημείωση: Αναδημοσιεύεται από το τρέχον φύλλο της «Χριστιανικής»(22/05/’14)

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: