Προδιαγεγραμμένοι ισοσκελισμοί

by

merkel_samaras_afpΒάσει πληροφοριών του ημερησίου Τύπου(εφ. “Ελευθεροτυπία”, 06/05), έχουμε ένα “βάθεμα και πλάτεμα” στην τωρινή πολιτική μας κατάσταση° όχι βέβαια της δημοκρατίας, αλλά της εξάρτησης και της επιβολής των μνημονιακών μέτρων. Αυτό γίνεται με την υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας 85, η οποία παραχωρεί το δικαίωμα στην Κομισιόν να καθορίζει τον κρατικό μας προϋπολογισμό και να απαγορεύει την ελλειμματικότητά του. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Συνθήκης αυτής, βάσει του σχετικού ρεπορτάζ, «η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης (του κάθε) συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική» .
Ίσως γινόμαστε κουραστικοί και σίγουρα επεναλαμβανόμαστε, αλλά όπως έχει γράψει κι ο κορυφαίος μετριοπαθής Αμερικανός οικονομολόγος Τζον Κέννεθ Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του “Ένα ταξίδι στο χρόνο της οικονομίας”(ελλ. Μετάφραση εκδ. Κάκτος, 1998), η επαναφορά, και μάλιστα εις το διηνεκές, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών συνιστά ένα έγκλημα εφάμιλλο της κατάργησης της ψήφου των γυναικών. Σε ένα άλλο βιβλίο του, γίνεται πιο αναλυτικός:


“Η συμβατική σοφία συνέχιζε να δίνει έμφαση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. [] Αυτό οδήγησε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια οξεία μείωση των εσόδων της κυβέρνησης° ακόμη, έφερε πίεση για δαπάνες κοινωφελούς και ανακουφιστικού χαρακτήρα. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ένα καλύτερο σχεδιασμό για τη μείωση αμφότερων δημόσιας και ιδιωτικής ζήτησης των αγαθών, την επιδείνωση του αποπληθωρισμού, την αύξηση της ανεργίας, και την αύξηση της συνολικής δυστυχίας” (“TheessentialGalbraith”, σελ. 27).
Ο (και νομπελίστας) οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν σε ένα ιδιαίτερα τεκμηριωμένο άρθρο του στους N.Y. Timesστις 10/03/’13 αναφέρεται και στο θέμα της μανίας με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αλλά και ειδικότερα και στην χώρα μας:
“Ναι, θα θελήσουμε να μειώσουμε τα ελλείμματα αφού η οικονομία ανακάμψει[..] Αλλά η ανεργία, ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία, είναι ακόμη σε απαράδεκτο βαθμό ψηλά. “Η έκρηξη, όχι η κάμψη είναι η ώρα για λιτότητα”, είχε δηλώσει ο Τζον Μέιναρντ Κέινς πολλά χρόνια πριν. Είχε δίκιο- ό,τι χρειάζεται κανείς να κάνει είναι να ρίξει μια ματιά στην Ευρώπη για να δει τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας στις αδύναμες οικονομίες.”
Τέλος, ο κορυφαίος σύγχρονος οικονομολόγος καθ. Τζέιμς Γκάλμπρειθ είχε δηλώσει σε συνέντευξη στον Έζρα Κλάιν στην “Ουάσιγκτον Ποστ”: “ο κίνδυνος που τίθεται από το έλλειμμα είναι μηδέν”.
Μολαταύτα, το μέγιστο αυτού του είδους του εξωτερικού καθορισμού των προϋπολογισμών δύναται να φτάσει ως το 2052, δεσμεύοντας νομικά όλες τις επόμενες κυβερνήσεις…

Παράλληλα, είναι καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο τα “μαζικά μίντια” κατορθώνουν ή πάντως εμφανώς προσπαθούν σκληρά να αμαυρώσουν την αντιπολίτευση, η οποία φυσικά αντιστέκεται σε αυτό που θα ήταν μια παρανοϊκή κατάσταση, εάν δεν ήταν ένας θαυμάσιος σχεδιασμός βασανιστηρίων εναντίον των ανθρώπων της χώρας μας και ειδικότερα των μη-ευπόρων. Τελευταία τέθηκε πάλι το ζήτημα του πατριωτισμού της αριστεράς παράταξης, που σήμερα «τυχαίνει» να είναι η μείζων αντιπολίτευση. Ορισμένοι προσκείμενοι στην συγκυβέρνηση τολμούν(και κάποιοι είναι μάλιστα και «θρήσκοι»), με ένα στυλ παλιομοδίτικης εθνικοφροσύνης, να παραστήσουν με βάση τα σφάλματα που αφορούν την υποψηφιότητα της κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου πως οι ίδιοι εκπροσωπούν την φιλοπατρία, ενώ οι αντίπαλοί τους τον …διεθνισμό. Σε μια κατάσταση που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ποιος είναι φιλόπατρις, δηλαδή ποιος αγαπάει και άρα στηρίζει τα δίκαια των ομοεθνών του, και ποιος επιδίδεται σε γελοιωδέστατα “κηρύγματα και ρητορείες” (κατά τον ωραίο στίχο του Αναγνωστάκη), έχουν αυτοί οι άνθρωποι την αναίδεια να κατηγορούν άλλους για “εθνική μειοδοσία”. Όλα αυτά βέβαια δεν λέγονται προκειμένου να μειώσουν την σημασία που έχει να στηριχθούν υποψηφιότητες όπως η προαναφερόμενη ούτε να αθωώσουν την αντιπολίτευση για το σχετικό πράγματι ατόπημα. Σίγουρα δεν είναι εποχή για ασύνετες ενέργειες.

Επίσης τα όσα αφορούν την απανθρωπία και αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αυτών δεν έχουν σκοπό να πείσουν τους ρέκτες της συγκυβέρνησης. Αυτοί έχουν εξ αρχής βάλει μπροστά τον “αυτόματο πιλότο”° έχουν αποδειχθεί “κάλπικοι παράδες” τόσες φορές, αρχής γενομένης με τις ψεύτικες και επαίσχυντες επαγγελίες τους, τυπικά παλαιομομματικές, περί “αναδιαπραγμάτευσης” προ των εκλογών του 2012. Αυτά λέγονται προκειμένου να τεκμηριωθεί το δέον γενέσθαι και ώστε να στηρίξουν αυτούς οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα τουλάχιστον «ανθρώπινα» και το μέγιστο χριστιανικά, δηλαδή ακραιφνώς φιλάνθρωπα. Και βέβαια ως υλικό για καταβύθιση των ολετήρων της χώρας και ειδικά των αδυνάτων ανθρώπων αυτής.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: