παπά-Κώστας Σιδηρόπουλος, Χριστιανοί και μέταλ, 3η Σεπτεμβρίου και Μακρυγιάννης

by

(1) Παπά-Κώστας Σιδηρόπουλος

Pl IppodromioyΠάνε μερικές μέρες από την τελευτή του παπά-Κώστα*- από την ίδια ασθένεια που προσευχόταν να του έρθει ο Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης .

Ο παπά- Κώστας, από όσο λίγο είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω, ήταν ένας άνθρωπος με ζήλο, με αποφασιστικότητα, “εδραίος & αμετακίνητος”, ακέραιος. Μπορεί να διαφωνούσες με θέσεις του, αλλά αναγνώριζες τις αγαθές προθέσεις και την ειλικρίνειά τους.

Ήτανε φορές που, σε κάποιες εσπερινές ακολουθίες που τελούσε, ήταν μόνος και διαδραμάτιζε παράλληλα ρόλο ιερέα, ψάλτη, αναγνώστη και …παιδαγωγού.

 

Σε κάποια στιγμή προ μερικών ετών, έφυγε, όντας έγγαμος και με τρία παιδιά, για ιεραποστολή στην ξένη, στην Αυστραλία. Μια απόφαση που μπορώ να φανταστώ πόσο άβολη είναι.

Και λοιπόν επειδή “ουδέν αθεεί γίγνεται”** και οι δυνατοί σηκώνουν τους βαρείς σταυρούς, νομίζω πως ήταν ξεχωριστά δυναμικός και στις δοκιμασίες που σήκωσε…

(2)Χριστιανοί και μέταλ

Ήθελα και σχεδίαζα από καιρό να ετοιμάσω ένα κείμενο για το ροκ και το μέταλ και την σχέση τους με την Εκκλησία. Θα πρέπει να είναι αρκετά εκτενές, αν πρόκειται να έχει τις ελάχιστες “αξιώσεις επάρκειας”. Οπωσδήποτε από τώρα μπορώ να πω ότι θα κινηθεί σε γραμμή πολύ αντίθετη από τους Βαπτιστές του Westboro (κάντε κλικ για συναφείς στίχους) και τους εγχώριους ομοιδεάτες τουςWestboro God Hates Metal.

Σε πρώτη φάση, πάντως, μπορούμε να επισημάνουμε την μεταστροφή και κυριότερα το είδος (μεγάλης έως άκρας συνέπειας και συνειδητοποίησης) της μεταστροφής στην Χριστιανοσύνη ονομάτων όπως ο Άλις Κούπερ(χωρίς συστάσεις- πλέον είναι κατηχητής), ο Ντέιβ Μαστέιν(τραγουδιστής του συγκροτήματος Megadeth, από τα κορυφαία και τα πρώτα της μέταλ σκηνής), καθώς και του Μπράιαν Γουέλτς (πρώην κιθαρίστας του συγκροτήματος Korn, από τα γνωστότερα και πάλι στην ιστορία του χώρου- δείτε εδώ  ).

Μεγάλη σημασία έχει για το θέμα πόσο αυτοί οι άνθρωποι μεταμόρφωσαν και διοχέτευσαν το πάθος που είχε ανέκαθεν η μουσική τους σε (περισσότερο) χριστιανικό, «άγιο» πάθος και ένταση.  Άλλωστε, τα πάθη δεν τα χάνουμε, αλλά τα μεταμορφώνουμε. (Και ο θυμώδης άνθρωπος τα μεταμορφώνει πιο γρήγορα κατά κανόνα.) Έτσι, και οι τρεις συνεχίζουν την μουσική τους σταδιοδρομία και μάλιστα στο ίδιο είδος στο οποίο είχαν προ της μεταστροφής τους ήδη καταξιωθεί ως δημιουργοί και ερμηνευτές…

Πράγματι αυτή η ακεραιότητα και η ζέση με την οποία καταγίνονταν με αυτά τα οποία αγαπούσαν και πίστευαν, καθώς και η ευθύτητα, η ειλικρίνεια και ο αντικομφορμισμός ( τον οποίο ήδη είχαν), στάθηκαν οδοδείκτες και προϋποθέσεις, για να τους επισκεφτεί εκείνος που “πρέπει να δει κάτι ιδιαίτερο” πάνω σου, κατά τον λόγο του Γέροντα Πορφύριου, για να σε επισκεφτεί…

(3)3η Σεπτεμβρίου και Μακρυγιάννης

 Ο Μακρυγιάννης στο φοβερό κείμενο που έγραψε πριν πάει, για να συμμετάσχει στην περικύκλωση του παλατιού του Βασιληά Όθωνα, την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, λέει και τα εξής  «…καί τήν τυραγνίαν νά μήν τήν αφήσετε νά φωλιάση εις τήν πατρίδα, νά μήν ντροπιάσετε τόσα αίματα πού χύθηκαν.» 

Είναι καταπληκτικό το εξής: ο Μακρυγιάννης θεωρεί τον θάνατό του (που δεν ήρθε τελικώς) για την δημοκρατία και το να σταματήσει η απόλυτη μοναρχία και η απουσία Συντάγματος θάνατο για την πατρίδα.

makrygiannisbΟ Αλέξανδρος Υψηλάντης στην πρώτη επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» για την επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες έγραψε τα εξής: «Το αίμα των τυράννων είναι δεκτόν εις την σκιάν τον Επαμεινώνδου Θηβαίου, και του Αθηναίου Θρασυβούλου, οίτινες κατετρόπωσαν τους τριάκοντα τυράννους, εις εκείνας του Αρμοδίου και Αριστογείτωνος, οι οποίοι συνέτριψαν τον Πεισιστρατικόν ζυγόν, εις εκείνην του Τιμολέοντος, όστις απεκατέστησε την ελευθερίαν εις την Κόρινθον και τας Συρακούσας, μάλιστα εις εκείνας τον Μιλτιάδου και Θεμιστοκλέους, του Λεωνίδου και των τριακοσίων, οίτινες κατέκοψαν τοσάκις τους αναριθμήτους στρατούς των βαρβάρων Περσών[…]»

Αυτό που θέλω εδώ να επισημάνω είναι πως δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ εγχώριων και ξένων, «ομόφυλων» και «αλλόφυλων» τυράννων… Κατά λογική συνέπεια, Δικτατορίας ή Κατοχής, φασισμού με λεοντή πατριωτική ή ξενικής δυναστείας.

Πάλι λοιπόν υπάρχει αυτό που βλέπουμε παραπάνω στον Στρατηγό Μακρυγιάννη:

η απόλυτη και φυσική σύνδεση μεταξύ ένθερμου δημοκρατικού φρονήματος και ένθερμης φιλοπατρίας…

*Ιερέας Θεσσαλονικέας, στον Ναό Αγ. Κων/νου κι Ελένης, Πλ. Ιπποδρομίου(φωτό)
**τίποτα δεν γίνεται χωρίς Θεό(θέληση ή παραχώρηση)

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: