Τέλος του θέρους και Φθινόπωρο του θερισμού

by

Τέλος του καλοκαιριού (του σκότους) και επιτέλους νέα ανάρτηση για το ιστολόγιο. (Με την ευκαιρία, ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους αναγνώστες για την παύση και τις παύσεις, αλλά υπήρξαν λόγοι… πολύμηνης ανωτέρας βίας. Στο εξής αυτό θα αλλάξει, συν Θεώ.)

kosmas_aitolosΝα εξομολογηθώ κάτι: υπάρχει κάτι χαρμόσυνο κάθε που φεύγει το καλοκαίρι για εμένα° ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον Άγ, Γρηγόριο τον Παλαμά, είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου (εξ ου και το Μυστήριο του Ευχέλαίου που προτάσσεται). Ο δε Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης στον λόγο του για την ανακομιδή των οστών του Αγ. Γεωργίου(μήνα Νοέμβριο), έγραφε πως το Φθινόπωρο και η Άνοιξη είναι οι καλύτερες εποχές του χρόνου.

Και προσωπικά, σε τέτοιες εποχές που μπαίνει το Φθινόπωρο, αισθάνομαι την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ποιητική και σαγηνευτική -αν και τσιμεντούπολη.

Το Φθινόπωρο αυτό φαίνεται ότι θα σημάνει αλλαγές° η μνημονιακή κυβέρνηση είναι πλέον σαν αυτήν την σαπισμένη πόρτα με την οποία παρομοίαζε τα καθεστώτα που ανατράπηκαν επιτυχημένα από  επαναστάσεις ο Τζ. Κ. Γκαλμπραίηθ. Ο προωθούμενος νόμος για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, σήμα ότι το χρηματοπιστωτικό Κεφάλαιο έχει αφεθεί ασύδοτο να αλωνίζει και να εξουσιάζει έμμεσα, θα φέρει πολύ πθανώς, αν η αλαζονεία και η κοντόθωρη οπτική συνεχίσουν να επικρατούν, το …μοιραίο. Άλλωστε, οι Αμερικανοί διπλωμάτες του τόπου, απεφάνθησαν ότι μάλλον μέσα στο Φθινόπωρο θα έρθουν οι πρόωρες εκλογές, ενώ η εκτόνωση της οργής, συνέχισαν, θα έρθει με την έλευση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα αυτό, κατανοώ ότι πολλοί περίμεναν  από το κόμμα αυτό μια πιο ρηξικέλευθη στάση και ρητορική -όχι συνθηκολόγηση και προσεταιρισμό, αλλά ασυμβίβαστη στάση και, όταν και αν έρθει ο καιρός και η λαϊκή προτίμηση, ρήξη- πάντως “αρχή άνδρα δείκνυσι”. Εάν το πρόγραμμά του και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό ως σήμερα δεν έχει αλλάξει, όπως λέγεται, τότε αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα μεταβληθεί από την  άσκηση της εξουσίας, που είναι -πάντα- το μεγάλο φόβητρο στο πολίτευμά μας. Λόγω αυτού βέβαια που έλεγε ο Λόρδος Τζον Άκτον: “Η εξουσία διαφθείρει° η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.” Βέβαια δεν διαφθάρηκαν όλοι από την εξουσία° υπήρξαν αυτοί που αντιστάθηκαν στον πειρασμό και την μεταχειρίστηκαν για αγαθούς σκοπούς.

Προσωπικά, έχω επιπλέον πάντα κατά νου πως άνετα θα μπορούσαν κάποιοι από τους ανθρώπους που επί χρόνια εργάστηκαν για ένα μικρό κόμμα, ιδεολογικά ακέραιο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να το έχουν εγκαταλείψει για το …μέλι της εξουσίας, που λιγώνει. Το ίδιο ισχύει για όλα τα μικρά κόμματα, που έχουν ανθρώπους με μεράκι και ικανότητες.

Εδώ ήθελα να επισημάνω κάτι άλλο: ο καθένας από εσάς, που αισθάνεται την οργή από την αδικία και την απανθρωπιά, να κάνει τ ο   κ α τ ά    δ ύ ν αFallImage μ ι ν, ώστε να αλλάξουμε την κατάσταση. Η οργή μας δόθηκε, έλεγαν οι Πατέρες και λ.χ. o Άγ. Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, ώστε να προστατέψουμε τους αδικούμενους, να γίνουμε “έκδικοι αδικουμένων”, να διεκδικήσουμε τα δίκαιά τους, και ειδικά τους φτωχούς από τους πλουτούντες. Μπορεί κάποιος να κάνει αυτό που έλεγε ο Γέροντας Σωφρόνιος για το θέμα, να μεταχειριστεί τον λόγο; Να μεταχειριστεί τον λόγο. Μπορεί να αναλάβει την διαφώτιση και ενημέρωση κάποιων ανθρώπων; Να κάνει αυτό. Μπορεί να βγει για μια εξόρμηση στους τόπους εργασίας; Να βγει για εξόρμηση. Μπορεί να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας; Να συμμετάσχει. Μπορεί να αφιερώσει ορισμένα λεπτά ή ώρες για προσευχή; Όλα αυτά και το κάθε ένα ξεχωριστά χρειάζονται και ορισμένα σπανίζουν.

Και αν δεν ενδιαφερθεί ο ένας για τον άλλον, τότε πώς περιμένουμε να ενωθούμε με τον Θεό, που είναι ο κατεξοχήν αλτρουιστής; Ας εφαρμόσουμε λοιπόν αυτό που έλεγε ο Άγ. Κοσμάς ο Αιτωλός(φωτό) που τιμήσαμε το περασμένο Σάββατο, και που το εφάρμοσε σε ολη τη ζωή του, αφηνοντας τα πάντα από όσα δικαιούνταν να κάνει πίσω: “Μηδείς το του εαυτού ζητείτω, αλλά το του ετέρου έκαστος”. Ή τουλάχιστον, ας ζητήσουμε το κοινό καλό…

 

Αυτό θα ήταν μια έμπρακτη μετάνοια…

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: