Εκκλησία, εθνοφυλετισμός & η Χ.Α.

by

«Γερμανοί Χριστιανοί» -Αίρεση της εποχής του Μεσοπολέμου, ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστές και χιτλερικοί, αντιπαλαιοδιαθηκικοί κ.ά. πολλά

Όπως είδαμε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της «Χρυσής Αυγής» ανέβασε πολύ τα ποσοστά του, βρίσκεται, δηλαδή, περίπου 3-4% πάνω από τις εκλογές του Ιουνίου οι οποίες παρήλθαν. Τα ζητήματα που τίθενται με μια τέτοια εξέλιξη είναι πολλά και θαρρώ πως αρκετά έχουν φωτιστεί από ποικίλες δημόσιες και δημοσιογραφικές τοποθετήσεις, όπως και από το κείμενο της προσφυγής της ΧΔ στην Ιεραρχία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε μερικά πιο άφωτα ως τώρα…

Όπως έγινε γνωστό στο «εκκλησιαστικό ρεπορτάζ», τινές μητροπολίτες ψήφισαν την Χρυσή Αυγή, αλλά επίσης εκαυχώντο για την επιλογή τους αυτή. Γιατί, όμως, να μην ψηφίσουν το κόμμα αυτό, αφού και η δική τους ρητορική και συλλογιστική δεν απέχει –τουλάχιστον φανερά- και πάρα πολύ;  Ποιο το πρόβλημα; Τα έχουμε ξαναπεί: στην Εκκλησία, εδώ και δύο αιώνες, αλλά και ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες, άνθισαν ποικίλα λουλούδια, τα οποία και της έχουν δώσει μια φυσιογνωμία, που πάντως απέχει πάρα πολύ από αυτήν των Αγίων της και των Ιερών Κανόνων, που δεν είναι άλλο από, γενικά μιλώντας, απόρροια της βιωματικής μετοχής στην Χάρη των Αγίων αυτών. Ποια ήσαν τα λουλούδια αυτά; Η κακώς εννοούμενη νομιμοφροσύνη, και ένας αρειμάνιος, φιλοπόλεμος,  δηλαδή, και τουλάχιστον κοσμικού ηρωικού τύπου υπερπατριωτισμός.  Κανείς είχε και έχει συχνά την εντύπωση ότι ο Παύλος Μελάς, ο Εμμ. Παπάς, ο Θ. Κολοκοτρώνης, η Λ. Μπουμπουλίνα δεν διακρίνονται καν από τους Αγίους. Είναι εφάμιλλοι, θα λέγαμε, των Αγίων. Σε (παρα-)«εκκλησιαστικές» κατασκηνώσεις, παιδιά 10-12 ετών ασκούνται σε στρατιωτικά παραγγέλματα, «βαράνε προσοχές» κοινώς πλάι στις κλίνες τους, αναγκάζονται να φωνάζουν έξαλλα και σφίγγοντας απειλητικά την γροθιά ονόματα «εθνικών ηρώων», ενώ ακόμη και όταν τα πηγαίνουν στην παραλία, αυτό συντελείται σε διάταξη …παρέλασης!!!

Ανάλογο κρούσμα βλέπουμε και στο ζήτημα της ΠΡΟΣΩΡΙΝΉΣ φιλοξένησης κάποιων (παράνομων προφανώς) μεταναστών στην Σύμη. Εκεί το Μοναστήρι ή/και η Ιερά Μητρόπολη αρνήθηκε -σε άπταιστη ομολογώ λογία και «καθαρολόγο» γλώσσα- ό,τι σαφέστατα συνιστά μια από τις πλέον στοιχειώδεις και εξώφθαλμες υποχρεώσεις που έχει ένας Χριστιανός, βάσει και του «Ευαγγελίου της κρίσεως». Έχουμε ξαναγράψει ότι βάσει των Πατέρων, ο «ξένος κι ο φτωχός είναι οι θυρωροί της Βασιλείας του Θεού». Με άλλα λόγια, ο φτωχός και ο ξένος είναι αυτός που σου ανοίγει ή σου κλείνει την πόρτα στην Βασιλεία του Θεού [και όχι κάποια εκδικητική «θεϊκή τιμωρία», διότι πολύ απλά είσαι θεληματικά άσχετος προς την φιλάνθρωπία του Θεού]. Ο δε Ευάγριος ο Ποντικός(+399) αναφέρει ότι ο «ξένος και φτωχός είναι το κολλύριο του Θεού. Όποιος δέχεται αυτούς, γρήγορα θα βρει το φως του. Καλό είναι να ευεργετείτε όλους, αλλά ακόμη περισσότερο αυτούς που δεν μπορούν να πληρώνονται»(Ν. Μπουγάτσου, «Κοινωνική διδασκαλία Ελλήνων Πατέρων», σ. 352). Από την άλλη, η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται στους «εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες»(!) που πρωτοστάτησε και στους «Εθνομάρτυρες» κληρικούς της, για να καταλήξει από αυτά πως ήταν «ιερό προπύργιο της Ορθοδοξίας»(!).

Αναφέρεται, όμως, πουθενά ευθέως ο Χριστός ή οι Πατέρες σε αγώνες υπέρ του Έθνους, με εθνικούς μάλιστα αποκλεισμούς κ.λπ.;  Δεν έχω δει κάποια σχετική αναφορά. Απέναντί του ήταν η («ζηλωτική») τάση εκείνη που προσδοκούσε την (ένοπλη) εθνική, αν όχι και κοσμοκρατορική, αποκατάσταση του Ιουδαϊκού λαού, τάση στην οποία λέγεται ότι ανήκε και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Πώς όμως έχει ανατραπεί η ιεραρχία των προτεραιοτήτων και των χριστιανικών αρετών, αλήθεια… Άλλωστε, όπως είπαμε, είναι (τελείως) άλλο η φιλοξενία και άλλο η (νεοταξική) άρνηση της εθνοκρατικής διάρθωσης του κόσμου και της Ευρώπης.

Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για το φιλοπόλεμο και μιλιταριστικό πνεύμα. Από εκεί που το να φέρει Χριστιανός όπλα, για να προστατεύσει την ζωή, ήταν υπό αυστηρές προϋποθέσεις μόνον ανεκτό και δη ως η κατώτερη επιλογή, σήμερα έχει αναχθεί περίπου στην υπέρτατη αρετή. Φερόμενες μάλιστα ως εκκλησιαστικές ιστοσελίδες διαφημίζουν για την ανυπέρβλητη φιλοπατρία τους τμήματα των ειδικών δυνάμεων, που είχαν φωνάξει δημοσίως το γνωστό εκείνο σύνθημα «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα θα σου χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ» σε παρέλαση ημέρας «εθνικής επετείου»…

Με όλα αυτά, δεν κομίζεται παρά «γλαύκα εις Αθήνας». Απλώς, ίσως, εμπλουτίζουμε το υλικό γνωστών διαπιστώσεων. Όμως, η κατάσταση μέσα στην Εκκλησία και στις παρά την Εκκλησία οργανώσεις δεν μεταβάλλεται εύκολα. Εάν εμείς σήμερα που συνιστούμε τον λαό του Θεού δεν είχαμε τα γνωρίσματα που προσπαθήσαμε πενιχρά να σκιαγραφήσουμε παραπάνω, πιθανώς δεν θα υφίστατο καν ζήτημα καμιάς    «Χρυσής Αυγής»… Ας ελπίσουμε ότι  θα φανούμε σοφότεροι στο μέλλον.

Ετικέτες: , , ,

8 Σχόλια to “Εκκλησία, εθνοφυλετισμός & η Χ.Α.”

 1. Γιώργος Says:

  Φιλαλήθη πρέπει να βρεθούμε καποια στιγμή να τα πούμε…Έχω διαφορετικές απόψεις επι θεματων που θίγεις τις οποίες αποκρυστάλλωσα βιωματικα…Αν το φερει η τυχη…..

 2. philalethe00 Says:

  @Γιώργος
  Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
  Βεβαίως να βρεθούμε και να τα συζητήσουμε- τουλάχιστον από την πλευρά μου θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 🙂

  Ευχές πολλές!.

 3. ανώνυμος Says:

  Είναι απίστευτο, αμφιταλαντευόμουν για αυτό το θέμα πολύ καιρό. Τέτοιο κείμενο έψαχνα. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Μου μένει μόνο μια απορία: για τον ένοπλο αγώνα τι στάση τηρεί και τι θα έπρεπε να τηρεί η εκκλησία; Νομίζω ότι το ’21 τα όπλα ευλογήθηκαν. Πώς το ερμηνεύουμε αυτό;
  Ευχαριστώ και πάλι! Συνεχίζω να απορώ γιατί μερικοί, και κληρικοί ακόμα, τίθενται υπέρ της Χρυσής Αυγής, αφού 2 φορές η Ιστορία της Ελλάδας (την οποία οι περισότεροι αρχιερείς ισχυρίζονται ότι παίζουν στα δάχτυλα) απέδειξε ότι ο φασισμός καταλήγει σε αίμα και πόνο. Ίσως είναι η τιμητική μας ημών των Ελλήνων να ξεχνάμε συνέχεια τι περάσαμε για να ζούμε όλο τα ίδια και να αναδεικνύονται συνέχεια νέοι ήρωες και μάρτυρες…
  Καλή συνέχεια!!!

 4. fotios Says:

  Δε μου λες ρε φιλαλητhη για ολα αυτα που γραφεις τι προτεινεις, ή αν θες αντιπροτεινεις, να κανουμε;; Με ποιους να παμε, με ποιους να ειμαστε, πολυ θα ηθελα να μαθω.

 5. fotios Says:

  «Ας ελπισουμε οτι θα φανουμε σοφωτεροι στο μελλον»

  Σαν να μου φαινεται οτι ξανακουω κατι που ακουσα πριν απο 1550 χρονια…!
  Που θα παει, επιτελους, αυτη η δουλεια…!

 6. philalethe00 Says:

  @ανώνυμος
  Καλησπέρα και, αφού ζητήσω συγγνώμην για την πολυχρόνια απουσία, να απαντήσω στο φλέγον ερώτημα. Ποια είναι η στάση της Εκκλησίας απέναντι στον ένοπλο αγώνα; Ποια είναι η στάση της Εκκλησίας απέναντι στην ένοπλη άμυνα, ή στην ένοπλη απελευθέρωση;

  Πολύ απλά: η Εκκλησία έχει ορίσει συνοδικά -Πενθέκτη Οικ. Σύνοδος- ότι δεν δικαιώνεται, αλλά δικαιολογείται. Στην Παλαιά Διαθήκη, ο πόλεμος επιτρέπεται. Ίσχυε το «θα αγαπήσεις τον πλησίον και θα μισήσεις τον εχθρό σου». Στην Καινή Διαθήκη ισχύει το «αγαπάτε τους εχθρούς υμών». Και όταν αγαπάς τον εχθρό σου, τον εχθρό του έθνους σου κ.λπ., οπωσδήποτε και τουλάχιστον δεν μπορείς να στοχεύεις στο να του αφαιρέσεις την ζωή.

  Πράγματι Μητροπολίτες και Επίσκοποι ευλόγησαν, πάρα πολλοί, ή συμμετείχαν εις τον Αγώνα του ’21 κ.λπ.
  Ο Επίσκοπος, όμως, δεν συνιστά κανόνα πίστεως.Επίσης, μπορεί να ευλογήσει τους επαναστατημένους όπως προσευχόμαστε για τον στρατό, αλλά όχι να ευλογήσει τους φόνους, τους σκοτωμούς που περιλαμβάνει ένας πόλεμος.
  Αυτή είναι η χριστιανική στάση. Τώρα, ο καθένας κατά δύναμιν πρέπει να προσεγγίσει εκεί.

  Αυτή είναι η γνώμη μου. 🙂

  Πολλές ευχές!

 7. Alexander Sou Says:

  Η εκπτωση του Χριστιανισμου απο Πνευμα και Ζωη σε ιδεολογια, δηλαδη «ενταλμα ανθρωπων» και αρα κατι θνησιμαίο και φθαρτό, διευκολύνει απιστευτα τους ΔΗΘΕΝ πατριώτες και ταυτόχρονα ΥΜΝΗΤΕΣ των ΝΑΖΙ, οι οποιοι ΝΑΖΙ αιματοκυλησαν την πατριδα υπερ της οποιας ΤΑΧΑ κοπτονται! Αυταποδεικτα λοιπον οι νεο-ναζι ειναι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ και ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, αγωνιζομενοι για τη δικη τους ιδιοτελη ενισχυση και αναληψη της εξουσιας.

  Η Ορθοδοξια ΔΕΝ ειναι ιδεολογια (ουτε θρησκεια, αλλά Ανωθεν Αποκάλυψη) και εκει σταματα καθε προσπαθεια προσεταιρισμου της απο πολιτικά μορφώματα. Αλλωστε…. ποιος νεο-ναζι θα φιλαγε το χερι ΝΕΓΡΟΥ Ορθοδοξου Ιερεως; Συχνοτατα οι νεο-ναζι ειναι ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ και ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΕΣ και η επικληση Ορθοδοξης ρητορειας (εν ειδει ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ παντα) αποτελει μια επιφαση νομιμοτητας στις απονηρευτες ψυχες.

  «Βλεπετε μη τις υμας πλανησει».

 8. philalethe00 Says:

  @Alexander Sou
  Γεια σου, αγαπητέ Alexander, και καλωσόρισες στο ιστολόγιο.

  Η θέση που παίρνεις είναι πολύ ορθή. Οι νεοναζί έχουν στενή σχέση με τον νεοδωδεκαθεϊσμό και τον νεοπαγανισμό, όπως και αυτοί των οποίων «αποτελούν σπορά», σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο.

  Όμως κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο και συνιστά την λυδία λίθο για εμένα είναι το ήθος που σαρκώνουν. Διότι δεν αρκεί κάποιος «τοις χείλεσιν» να «τιμά» τον αληθινό Θεό[και υπάρχουν και περιπτώσεις πολλές που τέτοια άτομα προσπάθησαν να φανούν ευσεβείς και ευσεβέστατοι Χριστιανοί], αλλά αυτό το κάνει, όταν υπάρχει πραγματική πίστη και χριστιανικότητα, με όλη την ζωή του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: