Κανιβαλισμός κι’ ακραίος παραλογισμός [Η μετάνοια θ’ αλλάξει τα πάντα]

by

Στα τελευταία νέα διαβάζουμε (στο Bloomberg) ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας -για τους ήδη λιτούς εννοείται: «Το τέταρτο πακέτο λιτότητας μέσα σε επτά μήνες θα αυξήσει τον φόρο στις πωλήσεις σε 21% από 18%, θα απορρίψει την αναδιαπραγμάτευση του φόρου για τους αγοραστές σπιτιών, θα ελαττώσει ωφελήματα για τους ανέργους και θα μελετήσει κοψίματα συντάξεων. Θα σταθεροποιήσει τις τοπικές κυβερνήσεις και θα εξαφανίσει το δώρο του τέλους του έτους για τους εργαζομένους του δημοσίου. Τα μέτρα του προϋπολογισμού, που καλύπτουν τα επόμενα δυόμισι χρόνια, είναι περίπου διπλάσια από αυτά που ανακοινώθηκαν.»

Και οι μη- λιτοί και αβροδίαιτοι τι θα κάνουν; Μα θέλετε να δυσαρεστηθούν και να καταμετρηθούν σε άλλου Κράτους ΑΕΠ; Παγκοσμιοποίηση δεν έχουμε και ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, χωρίς καν αντικίνητρα για αυτό; Ο Κρούγκμαν σωστά χαρακτήρισε τα παραπάνω μέτρα ως «πόνο(ς) χωρίς νόημα στην Ισπανία». Αλλά δεν είναι μόνον πόνος δίχως νόημα. Είναι και χωρίς καμιά αμφιβολία ριζική επιδείνωση της καταστάσεως. Διότι τα δεδομένα, όπως έγραφε παλιά και πάλι, χιουμοριστικά, ο ίδιος οικονομολόγος, «έχουν μια κεϋνσιανή μεροληψία». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι, μέσα πάντα σε αυτό το σύστημα, όταν έχεις κατάσταση ύφεσης, ελάττωσης της παραγωγής, και ανεργίας, και φυσικά φτώχειας, δεν κάνεις ποτέ περικοπές δαπανών -δηλαδή spending cuts-, απεναντίας κάνεις deficit spending”, δηλαδή ΑΥΞΆΝΕΙΣ ΤΑ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΑ!

Η ελληνική Βουλή, δηλαδή η μνημονιακή τριανδρία, ήδη ετοιμάζεται να λάβει μέτρα τελείως αντίθετα με αυτά τα οποία υποσχέθηκε στον «πάντα ευκολόπιστο» ελληνικό λαό. Ασφαλώς θα θυμάστε ότι ο κ. Σαμαράς υπερθεμάτισε του ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικές επαγγελίες σε ό,τι αφορά λ.χ. τα επιδόματα ανεργίας. Ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του υπόσχονταν επέκταση στους αυτοαπασχολούμενους και χορήγησή του για δύο έτη (-εκτός από επαναφορά του στα προ δανειακής σύμβασης επίπεδα). Τώρα, όμως, επειδή θα κάνουν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα κατά 2 δις. ευρώ, μελετούν …αυστηροποίηση των κριτηρίων λήψης του (πενιχρού και γελοίου) επιδόματος αυτού.

Μέσα σε αυτήν την συγκυρία, βεβαίως θα προταθούν στην Τρόικα, για να χορτάσει θυσίες ανθρώπων και έτσι να έρθει ούριος άνεμος, ιδιωτικοποιήσεις τελείως απαραίτητων και στοιχειωδών αγαθών, όπως του Νερού, των σιδηροδρόμων κττ. Και τίθεται το ερώτημα: τι τιμές θα βάλει ο ιδιώτης που θα μονοπωλεί το νερό ή τα τραίνα; Θα κρατήσει γραμμές απαραίτητες για την ανθρώπινη μετακίνηση των συνανθρώπων μας, αλλά οικονομικά ασύμφορες; Τι συνέπειες θα έχει η θέσπιση καθαρών κριτηρίων μέγιστης κερδοφορίας ή μέγιστου μεριδίου της αγοράς ενέργειας, π.χ., για την τιμή του ρεύματος; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μη- δυνάμενοι να πληρώσουν; Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχει και η διεθνής εμπειρία…

Τέλος, η κυβέρνηση μελετάει την περαιτέρω …αύξηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό. Βεβαίως, θα πει κανείς, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια άποψη ότι «άνδρας» κανείς γίνεται στην διεφθαρμένη σύγχρονη ελλαδική κοινωνία είτε μέσω της «αγορασμένης φίλης», που λέει κι ο ποιητής, είτε μέσω του ξιππασμένου «καραβανά». Αν εθιστεί κανείς στον παραλογισμό και την κατάχρηση της εξουσίας -και τον εκμηδενισμό της προσωπικότητας- για τα οποίο μιλούσε ακριβώς ο Χριστός μας… ωριμάζει! Δεν είναι θέμα, όμως, εδώ, ιδεολογίας ή χειραγώγησης ή του να πούμε ότι ως και τον 4ο τουλάχιστον αιώνα(προσέξτε, επί Μ. Κωνσταντίνου και Μ. Θεοδοσίου…), όποιος γινόταν στρατιώτης(βλ. ενδεικτικά 12ο Κανόνα Α’ Οικ. Συνόδου), υπόκειτο έως και σε αφορισμό και απορριπτόταν στο Βάπτισμα(16ος Κανόνας Αγ. Ιππολύτου Ρώμης) –γραμμή που συνεχίστηκε και διαιώνια στην Εκκλησία. Όχι, είναι απλώς θέμα δουλαγώγησης, δυστυχώς, και φτηνής εργασίας, για τεχνητές, συχνότατα, «ανάγκες»: από ένα εθελοντή/ επαγγελματία, προτιμότερος είναι ένας υπηρέτης των 10 ευρώ τον μήνα που εκβιάζεται από τον Νόμο. Λυπάμαι, όμως, αλλά αυτό είναι φτηνό και παγκάκιστο από ηθικής και πνευματικής άποψης…

Τι μένει λοιπόν να μας ευχηθούμε; Ταχεία ανάρρωση: η μετάνοια θα αλλάξει τα πάντα. Όταν έρθει…

Σημ. Φ.: Από φ. 874 εφ. «Χριστιανική»

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: