«Ποτήρι πικρό χολής και αψίνθιο» (σχόλια γύρω από τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις)

by

Ο Άγιος Νικόλαος  Αχρίδος γράφει από την φυλακή για τον ιδρυτή της εν
Σερβία Εκκλησίας Άγιο Σάββα (Νεμάνια): «Ο Άγιος Σάββας δεν προσεύχεται ποτέ στο Θεό, για να καταστραφεί ο λαός του. Προσεύχεται να ευλογεί ο Θεός τον  λαό του, όταν είναι τίμιος, και όταν αρρωσταίνει να του δίνει *ποτήρι πικρό χολής και αψίνθιο* για να του περάσει ο πυρετός. Να του δίνει *αψίνθιο* για τον πυρετό της απληστίας, για τον πυρετό της φιλαρχίας, για τον πυρετό κάθε είδους ξεστρατισμένης αγάπης, με την οποία ο λαός μας αντικατέστησε την αγάπη για το Θεό και την αγάπη για τον πλησίον».(«Αφυπνιστικοί Λόγοι μέσα από το παράθυρο τής φυλακής. Μηνύματα στο Λαό», εκδ. «Ορθόδοξος Κυψέλη»)

Αυτά τα λόγια, όταν προ ημερών τα διάβαζα, μου θύμιζαν έντονα την κατάσταση και του δικού μας λαού. Στις εκλογές, είχαμε νίκη του κόμματος του Μνημονίου που υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση μετά την ήττα του, στην μορφή μόνο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, μέσω της… Δειμο-κρατίας, κατόρθωσε να πάρει την πρώτη θέση, με την αφειδή και τελείως έξαλλη συνδρομή των Διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ αυτά, τηλοψία-TV και Τύπος κυρίως, και ακόμη μαζί με ορισμένα Μέσα στρατευμένα σε κάτι σαν Κόμμα-Εκκλησία, έκαναν διάφορες βρώμικες δουλειές καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Αντιλαμβανόταν γενικά κανείς ότι προσπαθούσαν να κάνουν αυτό για το οποίο η Κομισιόν αποκάλυψε πως έπραξε ο τέως Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος:
δηλαδή προσπαθούσαν να …πείσουν τους ξένους που συνεντευξίαζαν ή να «τραβήξουν από τα μαλλιά» συμπεράσματα ότι τελικώς απειλείται η παραμονή μας στο ευρώ. Ό,τι και αν δήλωναν, λοιπόν, διάφοροι επίσημοι, τα ΜΜΕ αυτά προέβαλαν ότι μιλάνε για την έξοδο από το ευρώ, για το πόσο φοβερή φρίκη υπάρχει για την Ελλάδα έξω από το ευρώ, και το πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, οσοδήποτε αυτοκτονικές.

Έτσι, οι άνω των 55 και υπερήλικες άνθρωποι που ψήφισαν μαζικά τον κ. Σαμαρά -και ανέτρεψαν την ψήφο των 18-54-
ενημερώνονται από εκεί και προφανώς επηρεάζονται από τις απόψεις των ποικίλων «αναλυτών». Δεν έχουν την δυνατότητα πολλές φορές ούτε να διασταυρώσουν την είδηση ούτε, έστω, εναλλακτική πηγή πληροφόρησης, να δουν πώς παρουσιάζεται από ξένα μέσα ή περιοδικά, όπως πολλοί από εμάς.

Υπάρχει πολλή οργή γύρω από το ζήτημα της κατάληξης αυτής, αλλά πάντως ας έχουμε υπ ‘όψει ότι μπορεί εν τέλει να είναι «μια ευλογία μεταμφιεσμένη». Προσωπικά, βρίσκω να με ανησυχεί περισσότερο το ζήτημα της στάσης μας ως Διοικούσας και μη Εκκλησίας απέναντι στα πράγματα. Σε όλο το διάστημα του προεκλογικού αγώνα, είχαμε αναθέρμανση της αστοχριστιανικής και αστοπατριωτικής ιδεολογίας, περίπου αυτό που εννοούσε ο Σεφέρης, όταν επί Χούντας έγραφε «Ελλάς, πυρ/ Ελλήνων, πυρ /Χριστιανών, πυρ». Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Κι αυτό γιατί και ο Αλ. Τσιριντάνης, -που ως γνωστόν ανήκε στην ελληνοχριστιανική «Ζωή»- είχε γράψει ότι η συντηρητική παράταξη με την προσκόλλησή της -ενώπιον και του κινδύνου του «αθέου κομμουνισμού» τότε- στην Εκκλησία, την βλάπτει και καταστρέφει, άρα «τι επιτέλους συντηρεί;» Μόνο αυτό που έλεγε ο Θρασύμαχος σε ένα πλατωνικό διάλογο για την έννοια του δικαίου: «το του κρείττονος ξυμφέρον»

Κι εμείς δεν το θέλουμε αυτό βέβαια…

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: