Επί γης ειρήνη, ειρήνη σε εμάς

by

Ειρήνη είναι το θέμα και είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, αλλά και ένα καθημερινό ζήτημα, που κρίνει όχι τον βίο, αλλά την πολιτεία μας, δηλαδή την κοινωνική μας ζωή. Τι σημαίνει το «ειρήνη υμίν» που λέει ο Χριστός στους μαθητές του(προχθες, Κυριακή του Θωμά) ; Τι σημαίνει να είσαι ειρηνοποιός, προκειμένου να γίνεις τρισευτυχισμένος, μακάριος και, επιπλέον, να κληθείς «υιός του Θεού»; Σημαίνει παγκόσμιο αφοπλισμό; Σημαίνει καταγγελία κάθε αντίστασης σε βία και σε εκμετάλλευση; Σημαίνει την αποδοχή της κακοπάθειας, δηλαδή το να σου φέρονται άσχημα, στο μέτρο πάντα της πνευματικής δύναμης του καθενός; Ερωτήματα που δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με το …«τράβα μπρος και μη σε μέλλει»

O Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης παρέχει στο σκοτάδι μου μια ακτίδα παρήγορη…:

» Επειδή μου έχεις γράψει ρωτώντας με, Τι σημαίνει το, «Θα μετατρέψουν τα μαχαίρια τους σε άροτρα»(Μιχ. 4, 3), νομίζω, ή καλύτερα είμαι πεπεισμένος απόλυτα, ότι έχει προφητεύσει το άροτρο της ειρήνης, δηλαδή το θεϊκό κήρυγμα για τον Χριστό, το οποίο θα τιθασεύσει τις φιλοπόλεμες χώρες, των οποίων τα αμυντικά μέσα της κακίας θα μετατραπούν στα ωφέλιμα για τη γεωργική ζωή εργαλεία.» (Επιστολή 36η)

Από εδώ άντλησε, έλεγε και ο ίδιος, ο Έριχ Φρομ (που έγραψε το περίφημο «Να έχεις ή να είσαι» κ.ά. πολλά) την διεθνιστική του οπτική, όπως έγραφε στην «επανάσταση της ελπίδας», λόγω της εβραϊκής του καταγωγής και εκπαίδευσης των παιδικών του χρόνων που περιλάμβανε και τα κείμενα των Προφητών…

Ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, στο ίδιο πνεύμα, σημειώνει τα εξής καταπληκτικά :

«Διατί η έλλειψις της ειρήνης; Διότι η ειρήνη είναι δώρον κατ’ εξοχήν του Άρχοντος της ειρήνης, του Χριστού, προς εκείνους που είναι συνδεδεμένοι με Αυτόν, μετανοημένοι και βαδίζουν επί των αρχών του Ευαγγελίου[..] Αλλά οι πολλοί σήμερον[..] Όταν βλέπουν τον διεθνή ορίζοντα να θολούται από τα μαύρα και απειλητικά σύννεφα του πολέμου συνέρχονται και προσπαθούν να τα απομακρύνουν με τα ασθενή φυσήματά των. Αυξάνουν τους στρατούς, πολλαπλασιάζουν τας βιομηχανίας των πολυποικίλων φονικών όπλων, αποθηκεύουν βόμβας επί βομβών. Μετέβαλον την γην εις απέραντον οπλοστάσιον και εξωπλισμένοι μέχρις οδόντων αλληλουποβλεπόμενοι συγκεντρώνονται και κάμνουν έκκλησιν εις την ειρήνην να επισκεφθή την γην.

Αλλά η ειρήνη δεν έρχεται. Η ειρήνη είναι δειλή, τους φοβείται, βλέποντάς τους έτσι και απομακρύνεται περισσότερον.» 

Πρώτη αιτία της ειρήνης, άρα, είναι η εσωτερική ειρήνη, είναι η συνειδησιακή ειρήνη, που σου επιτρέπει να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου, χωρίς περισπασμούς, σε ένα δωμάτιο ή σε ένα δάσος ή σε ένα ήσυχο μέρος. Αν ξεκινήσουν «η αντιζηλία, η αντιπάθεια, η αδικία, η έχθρα, η πλεονεξία, η φιλοδοξία και γενικώς τα διαλυτικά μικρόβια της αμαρτίας«, τότε «προσβάλλεται αμέσως η ειρήνη» (οπ. π.).

Όσον αφορά δε τον κοινωνικό πόλεμο, θυμηθείτε τι είχε πει εκείνος ο σεμνός ζάπλουτος (που θυμίζει στην σπουδαία αυτοκριτική και αυτομεμψία του τον επίσης μεγαλοαστό Φρ. Ένγκελς, που παραιτήθηκε από τα εργοστάσια που κληρονόμησε): «Η πάλη των τάξεων υπάρχει πράγματι. Και η δική μου τάξη είναι αυτή που την διεξάγει». Άλλωστε, το ίδιο λέει και η Σοφία Σεϊράχ στην Παλαιά Διαθήκη:

8 τίς εἰρήνη ὑαίνῃ πρὸς κύνα; καὶ τίς εἰρήνη πλουσίῳ πρὸς πένητα;

Ο Χριστός μας το είχε πει σαφώς: «Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν. Ου καθώς ο κόσμος δίδωσιν εγώ δίδωμι υμίν».

Και αυτή η ειρήνη που είναι η προϋπόθεση κάθε άλλης είναι η «πάντα νουν υπερέχουσα», η οποία, μέσα στην «νηφάλια μέθη» της ψυχής του, ολοκληρώνει τον άνθρωπο και του παρέχει ό,τι χρειάζεται, για να διαβεί μέσα στις δυσκολίες που πρόθυμα του βάζει ο Κόσμος…

ΥΓ «One united world, under God»

Μην σας φαίνεται χιλιαστικό, τα ίδια είχε γράψει και ο Ντοστογιέφσκι στο τελευταίο, δημοσιευμένο μετά θάνατον, άρθρο του… Εκκλησία Ορθόδοξη παγκοσμίως, χωρίς Κράτος. Το ιδεώδες μας στρέφει σωστά, λένε, και έτσι νομίζω πως είναι κι εγώ…

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: