Ο ασθενής- Ελλάδα σε νέο γύψο

by

Ιδού, λοιπόν, που οι διαπραγματεύσεις για το περίφημο PSI επέτυχαν. Οι φίλοι και εταίροι, ευγενείς όντες, μας επέβαλαν ένα νέο κούρεμα των ομολόγων που οφείλονται σε πιστωτές ιδιώτες που αγγίζει, μαθαίνουμε, πλέον το 70%. Βεβαίως, μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και κάποια ανταλλάγματα: Ήδη αυτές τις ημέρες ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην κατά 22-32% μείωση των μισθών, σε μια χώρα που ήδη επισήμως έχει από τον Νοέμβριο του 2011 (αύξουσα) ανεργία ίση με 21%!!! Με άλλα λόγια, μιλούμε για το διαμετρικώς αντίθετο της περίφημης –στους πλησιέστερους στα οικονομικά αντικείμενα- «πλήρους απασχόλησης», που μαθαίνουμε σε πλείστα όσα ακαδημαϊκά εγχειρίδια ότι είναι ο κύριος -ή εκ των κύριων- στόχος της οικονομικής πολιτικής μιας Χώρας. Η ανεργία και η συνακόλουθη Ύφεση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα για το οποίο σκέφτεται και φιλοσοφεί κάποιος από το γραφείο και τον γυάλινό του πύργο. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, είναι ο διακόπτης, το καίριο σημείο, διότι από αυτό εξαρτώνται όλα όσα αφορούν την οικονομία και την κοινωνία.

Θα θυμάστε ίσως πως ο κ. Βενιζέλος, Υπ. Οικονομικών της Χώρας, διακήρυττε και επιχειρηματολογούσε από του βήματος της Βουλής ότι οι εταίροι μας θέλουν να εφαρμόσουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά αυτό δεν έχει ουδεμία σημασία, διότι αυτοί θεωρούν ότι λειτούργησαν αυτές στη χώρα τους κ.ο.κ., άρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εδώ βρίσκεται η φοβερά πλάνη: η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, -που θέλει η Τρόικα- δεν είναι απλώς λάθος ως μια κακή πολιτική που στοχοποιεί τους φτωχούς, αφοπλίζει τους αδύναμους, ακυρώνει τα εργασιακά κεκτημένα δύο αιώνων κ.λπ., αλλά πρώτα και κύρια, όπως το είχε θέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου, δεν είναι καθόλου αποτελεσματική -και, βέβαια, αλλοίμονο αν δεν το έχουμε δει αυτό τα… τελευταία δύο χρόνια!!!

 

Οι περισσότεροι από εμάς ήδη έχουν αντιληφθεί την σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από τις συνεχιζόμενες εθνοσωτήριες επεμβάσεις της Τρόικας δια μέσου των υπεύθυνων κυβερνητών της Χώρας. Αλλά έχει σημασία βέβαια και η διατύπωση και δη από ένα άνθρωπο με την κατάρτιση και την ευθυκρισία του Ντιν Μπέικερ, από το ιστολόγιο του οποίου μεταφράζω ορισμένες φράσεις. Έγραφε λοιπόν στις 6 Μαρτίου: «Αντί να ειδωθεί ως μια Υπηρεσία που προσέχει την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ γίνεται καλύτερα κατανοητό ως ο πράκτορας(agent) ενός καρτέλ των πιστωτών, παίρνοντας όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν πίσω για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών. Αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να κατανοήσουμε τις συμφωνίες του με την Αργεντινή κατά την διάρκεια της κρίσης της του 1998-2002. Το ΔΝΤ επέβαλε ακόμη πιο καταπιεστικές συνθήκες στην χώρα, ωθώντας την σε βαθιά ύφεση. Όταν η κυβέρνηση τελικώς τα έσπασε με το ΔΝΤ, επειδή δεν μπορούσε πλέον να εκπληρώσει αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ έκανε ό,τι μπορούσε, για να σαμποτάρει την ίασή της.[] Παραταύτα, η οικονομία της Αργεντινής ταχέως αναπτύχθηκε, εφ’ όσον ανέκτησε γρήγορα το έδαφος που χάθηκε μέσα στην ύφεση».

 

Ίδιες η παρόμοιες προβλέψεις έχουν άλλωστε κάνει και γραφιάδες από τον Τύπο που κατ’εξοχήν απευθύνεται -με ειλικρίνεια- στους μεγαλοεπιχειρηματίες, λ.χ. τους «Financial Times». Ο Μπέικερ μας συνοψίζει παρακάτω το γιατί:  «Εν ολίγοις, το ΔΝΤ επιδιώκει μια πολιτική στην Ελλάδα που σχεδόν οπωσδήποτε δεν μπορεί να πετύχει, διότι συνεχίζει να συμμορφώνεται προς τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην Ευρώπη, αντί να εφαρμόσει σωστή οικονομική συλλογιστική.»

 

  Όπως λέει και η γνωστή σαρακοστιανή προσευχή: «πνεύμα αργίας[] φιλαρχίας μη μοι δως». Διότι τόσο πολύ τυφλώνουν τα πάθη την καθαρή όραση…

Σ.φ.: Αναδημοσίευση από φ. 866 της εφ/δας «Χριστιανική»

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.


Αρέσει σε %d bloggers: